Hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, de akár ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, és a szívrohammal szemben akár különösebb szívprobléma nélkül is bekövetkezhet.

Ma a hirtelen szívhalál a vezető halálok Magyarországon. Az első tünet és a halál között hirtelen szívhalál esetén nem telik el egy óra. Ezért is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában az újraélesztési technikával, mert ezzel valóban életet menthetünk.

Hirtelen szívhalál

A szív leállásához vezető súlyos szívritmuszavart leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegség vagy koszorúér-betegség okozza, de a hátterében lehet genetikai rendellenesség vagy szívizomgyulladás is, valamint kiválthatja stressz, fizikai megterhelés, esetleg egyéb tényezők. Az esetek 80%-ában azonban a hirtelen szívhalálért a zsíros lerakódások miatt kialakuló koszorúér-szűkület felel. Ilyenkor a szívritmus vagy kaotikussá válik, vagy felgyorsul, vagy szélsőséges mértékben lelassul.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést.

A hirtelen szívhalál bekövetkeztével ugyanis a beteg legtöbbször szinte azonnal elveszti eszméletét, a szív és a légzés leáll, emiatt pedig az agy nem jut elegendő oxigénhez. Ilyenkor a beteg mesterséges lélegeztetéssel és mellkas-összenyomásokkal, vagy elektromos defibrillációval újraéleszthető. A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, a 10. percig van esély az újraélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agykárosodás, ezután pedig már minimális az életben maradás esélye.

Hirtelen szívhalál

Amit magunkkal kapcsolatban megtehetünk: Kinél magasabb a kockázat?

Bár a hirtelen szívhalál sok esetben valóban hirtelen, mindenfajta előjel nélkül érkezik, van néhány olyan előzmény, mely aggodalomra adhat okot. Akinek magas a vérnyomása, dohányzik, stresszes életet él, vagy nem kezeli megfelelően a stresszt, mindenképpen figyeljen oda jobban magára, és próbálja meg ezeket a kockázati tényezőket minimalizálni életében. A mozgáshiányos életmód, vagy a már meglévő és kialakult cukorbetegség, illetve családunkban már korábban előfordult keringési megbetegedés esetén szintén nem árt némi odafigyelés. Ha gyakran vagyunk fáradékonyak, légszomjunk van, szegycsonti fájdalmat érzünk, mindenképpen figyeljünk jobban magunkra, és keressünk fel szakorvost is, hisz elképzelhető, hogy koszorúér betegség, szívizomgyulladás áll tüneteink hátterében.

Amit másokkal kapcsolatban megtehetünk: Tanuljunk meg újraéleszteni!

Mindenkinek az az első gondolata, hogy azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot. Megint mások a szomszédba rohannak segítségért. Fontos, hogy az újraélesztés az első 4 percben megtörténjen. A mentő nem fog ennyi idő alatt kiérni, ezért kell nekünk cselekedni. Gyorsan, határozottan döntve, még laikusként is meg lehet menteni egy ember életét. Így van esély a beteg életben tartására!

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!