Sürgősségi állapot: A kamrafibrilláció

A különböző szervek folyamatos oxigénellátásához fontos, hogy a szívünk mindig a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű vért juttassa el a szervekhez.

A megfelelő ritmusról a szíven áthaladó elektromos impulzushullám gondoskodik. Amennyiben ez a ritmus felborul, szabálytalanná válik, fennáll a veszély, hogy leáll a vérkeringés és létfontosságú szerveink nem kapnak elegendő oxigént és visszafordíthatatlanul károsodnak.

Sürgősségi állapot a kamrafibrilláció

A különböző szívritmus zavarok között a legveszélyesebb a kamrafibrilláció. Ilyenkor a szívkamra szabálytalanul remegni, rángani kezd, és nem húzódik össze eléggé ahhoz, hogy az oxigéndús vért eljuttassa a szívizomzathoz, az agyhoz és a többi szervhez.

Mi okozza a kamrafibrillációt?

A kamrafibrillációnak több kockázati tényezője van. Előfordulhat, hogy magas vérnyomás húzódik meg a háttérben, de szívbillentyű rendellenesség, pajzsmirigytúltengés, esetleg túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja.

A kamrafibrilláció oka hasonló a szívmegállás okaihoz. A leggyakoribb ok a szívizom elégtelen vérellátása, a koronária artéria betegsége vagy infarktus. Egyéb ok lehet még a sokk vagy a nagyon alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia).

Hogyan észlelhetjük?

Viszonylag egyszerűen: tapintsuk ki a pulzusunkat és figyeljük meg a ritmusát. Ha huzamosabb ideig vizsgálva is erős és szabályos, nincs okunk szívritmuszavarra gyanakodni. Hasonlóan kevés aggodalomra ad okot, ha néha-néha kihagy egy-egy ütemet a szívünk vagy extra dobbanást észlelünk. Az ilyesmi gyakran előfordul, azonban rendszeresen előforduló ritmuszavar esetén feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat!

A kamrafibrilláció másodperceken belül eszméletvesztéshez vezet. Ha nem kezelik, a betegnek általában görcsei alakulnak ki, majd kb. 5 percet követően végleges agykárosodás lép fel, mivel az agy nem kap oxigént. A halál is hamarosan bekövetkezik. A kamrafibrilláció diagnózisra akkor kell gondolni, ha a beteg hirtelen elájul, a vizsgálatkor nem tapintható pulzus, szívműködés nem észlelhető, és a vérnyomás nem mérhető. A diagnózis EKG-val erősíthető meg.

A kamrafibrilláció gyakran okoz hirtelen szívhalált. Amikor a kamra szabálytalanul rángatózik, melynek eredményeképpen nem képes elég vért pumpálni, a vérnyomás leesik, és az életfenntartáshoz szükséges szervek vér nélkül maradnak. Az érintettek pár másodperc elteltével elvesztik eszméletüket, és újraélesztésre szorulnak.

Sürgősségi állapot a kamrafibrilláció

Hogyan kezeljük?

A kamrafibrillációt sürgősségi állapotnak kell tekinteni. A kardiopulmonáris újraélesztést pár percen belül el kell kezdeni, és amilyen gyorsan lehet, kardioverziót (elektromos ütés a mellkasra) kell végezni. Ezután a normális szívritmust gyógyszerek segítségével kell fenntartani.

Amennyiben a szívinfarktust követő néhány órán belül alakul ki a kamrafibrilláció és a beteg nincs sokkban vagy nincs keringési elégtelensége, az azonnali kardioverzió 95%-ban sikeres, és a prognózis jó. A sokk és a szívelégtelenség a kamrák súlyos károsodásának jellemzői, jelenlétük esetén még azonnali kardioverzió után is csak 30% az újraélesztés sikere, és az újraélesztett túlélők 70%-a meghal.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!