Tudnivalók a szívproblémák gyógyszeres kezeléséről

A gyógyszeres kezelés kulcsfontosságú a szívbetegségek kezelésében, illetve az azokhoz vezető kockázati tényezők, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint csökkentésében.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen gyógyszert javasolt vagy írt fel az orvos, milyen problémára, hogyan és mikor kell beszednie, illetve milyen hatása lesz a szervezetünkre. 

Az orvostól az alábbiakat érdemes megtudni a szívgyógyszerrel kapcsolatban:

  • Mik a hatásai és lehetséges kockázatai?
  • Mennyire biztonságos egyéb egészségügyi problémák esetén?
  • Milyen mellékhatásai lehetnek, és mi a teendő ezek fellépésekor?
  • Biztonságos-e együtt szedni más gyógyszerrel?

Miért szedjünk gyógyszert?

A gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tarthatjuk a tüneteket, továbbá segíthet az alábbi szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében:

Mire jók a gyógyszerek?

Tudnivalók a szívproblémák gyógyszeres kezeléséről

A gyógyszerek segítenek kontrollálni a tüneteket, de alkalmazásukkal a koszorúér-betegség kialakulása is megelőzhető.

A legtöbb gyógyszer arra szolgál, hogy a szív vagy a keringési rendszer működésének szabályozásával kezelje a szívproblémákat. Van, amelyik akár több tünetet is tud egyszerre kezelni, és van, amelyik kifejezetten a szív működését szabályozza illetve van, amelyik szedésének célja, hogy csökkentse az események (infarktus, stroke) előfordulásának kockázatát.

A szívgyógyszerek közül az orvos a leghatékonyabbat választja ki, ám mivel minden ember különböző, és a szív- és érrendszeri betegségekre számos megoldás létezik, panasz esetén feltétlenül érdemes visszatérni az orvosához, hogy egy megfelelőbb gyógyszert találjon számunkra.

A jól kiválasztott és megfelelően adagolt gyógyszer képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegség tüneteit, és segít helyreállítani a szív megfelelő működését, valamint csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának esélyét azzal, hogy kontrollálja a magas vérnyomást és a magas koleszterint. 

Mikor kell bevenni a gyógyszert?

Az, hogy milyen rendszerességgel kell bevennünk gyógyszerünket, azon múlik, hogy milyen gyógyszerről van szó, és mely probléma kezelésére kaptuk azt. A legtöbb gyógyszert rendszeresen kell szedni, követve az orvos utasításait. Általában ez napi egy-két alkalmat jelent, de van, amit elég csak akkor bevennünk, amikor a tünet jelentkezik.

A különféle gyógyszereket más-más fázisban kell a gyomorba juttatni: van, hogy üres gyomorra, van, hogy az étellel együtt és van, hogy az étkezés után kell bevennünk. Fontos, hogy megtanuljuk, hogyan használjuk az orvosságot a lehető leghatékonyabb módon.

Kifejezetten veszélyes lehet, ha az orvos véleményének kikérése nélkül hagyjuk abba a gyógyszer szedését, ezért először mindig vele beszéljünk, még akkor is, ha már jobban érezzük magunkat, mint a gyógyszer szedése előtt. Számos orvosságot, amely a szívpanaszok és a kockázati tényezők együttes kezelésére szolgál, hosszú időn át szednünk kell ahhoz, hogy megóvja szervezetünket egy még komolyabb szívbetegség kialakulásától, vagy hogy valóban segíteni tudjon a tünetek kezelésében. 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!