Banánkenyér dióval

A banán kalciumban, káliumban és magnéziumban is gazdag. Emellett a gyomrunkra és az emésztésünkre is jó hatással van a benne lévő magas rosttartalom miatt.

A banán kedélyállapotunkat is javítja, amit a benne lévő esszenciális aminosavnak, a triptofánnak köszönhet. Cukortartalma által gyorsan energiát biztosít, nem véletlen, hogy sportolók, vagy szellemi munkát végzők szívesen majszolnak el egy-egy banánt. Gyakran előfordul azonban, hogy hiába veszünk tökéletes állapotú banánt, elfeledkezünk róla, és mikor picit megpuhul, már nem szívesen esszük gyümölcsként. Ekkor egészen tökéletes banánkenyeret készíthetünk belőle, amely akár édességként, akár reggeli finomságként is fogyasztható. A bűnös hozzávalókat pedig most egészségesebb változatra cseréljük. Finomliszt helyett a teljes kiőrlésűt ajánljuk, fehér cukor helyett pedig nádcukrot használunk.

Banánkenyér dióval

Hozzávalók:

  • 2-3 db érett banán
  • 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g nádcukor
  • 100 g puha vaj
  • vanília (1 cs. vaníliás cukor, vagy 1 kanál vanília kivonat)
  • 2 egész tojás

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, hozzáadjuk a sót és az őrölt fahéjat. Egy másik tálban a banánokat villával pépesre törjük. Közben a diót durvára aprítjuk, ez történhet késes robotgép, vagy éppen mozsár segítségével is. Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníilával, és hozzáadjuk a tojásokat is. Ebbe keverjük bele a banánpépet és a natúr joghurtot, majd a végén a lisztes keveréket és a diót.  Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintünk liszttel, ebbe kanalazzuk át a masszát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon úgy 60 perc alatt készre sütjük. Nagyjából 40-45 perc sütési időnél érdemes egy alufóliát teríteni a süteményre, hogy túlságosan ne piruljon meg a teteje. Langyosan is fogyasztható, de ha később kínáljuk csak, adhatunk hozzá vajat és dzsemet is, ízlés szerint.

Forrás:

www.anyakanyar.hu

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!