Fahéjas palacsintatekercs

Fahéjas palacsintatekercs recept

Van egy fűszer, ami igazából egy csodaszer. Ráadásul a legtöbben odavannak az illatáért és az ízéért is. A fahéjról van szó, ami tényleg a „fa héja”, hiszen trópusi fák ágainak lefejtett sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. A fahéj segíti az emésztést, a benne lévő nyálka- és cseranyagok pedig jó hatással vannak a gyomorra. Indiában puffadás ellen, teaként fogyasztva is rendszeresen használják. A fahéj nagyon erős antioxidáns is, immunerősítő hatása vitán felül áll, egyes kutatások szerint a világ 10 legerősebb antioxidáns élelmiszere közé tartozik. Bőrszépítő hatása is van, így kozmetikai célokra is használják, de ami még fontosabb, hogy elősegíti a fogyást is, hiszen egyrészt édeskés íze elnyomja a cukor utáni vágyunkat, a vérkeringés fokozása által pedig anyagcserénk is felgyorsul. Napi 1,5-2 g fahéj a koleszterinszintünket is csökkenti, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása is van. Úgyhogy használjuk csak előszeretettel ezt a csodaszert, amely keleti ételeknél sós fogásokhoz is remekül illik, mi pedig leginkább az almás, szilvás és egyéb gyümölcsös sütik kiegészítésénél használjuk. Az alábbi reggelivel pedig már reggel alkalmunk van egy jó adag fahéjat magunkhoz vennünk.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 150 g liszt
  • kevés tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál fahéj
  • 2 alma
  • 3-4 kanál cukor
  • kevés vaníliáscukor

Elkészítés:

A szokott módon, tojásból, lisztből, egy csipet sóval és tejjel palacsintatésztát készítünk, annyi a különbség, hogy egy jó nagy kanál fahéjat is teszünk bele. Annyit, hogy a fahéjszemcsék már a tésztában jól látszódjanak. A tésztát egy kicsit vastagabbra készítsük el, a szokásos hajszálvékony palacsintáknál, hogy a tekercselésnél ne szakadjanak el. A palacsintasütőben olajat forrósítunk, ezt visszakanalazzuk a masszába, majd egymás után szépen kisütjük a palacsintákat. Ügyeljünk arra, hogy a tészta picit vastagabb lett, így több idő kell neki. Közben az almákat meghámozzuk, és lereszeljük, és kevés cukorral, vaníliával, illetve további fahéjjal ízesítjük. A palacsintákat vékonyan megkenjük ezzel az almás töltelékkel, és feltekerjük, a két végét behajtjuk, hogy csinos kis tekercseket kapjuk. Ezt is megszórhatjuk még egy kis fahéjas porcukorral, így extrán fahéjas ízhatást kapunk. Egészen biztos, hogy kedvenc reggeli lesz belőle és a család követelni fogja máskor is!

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!