Humuszos sárgarépatekercs recept

Humuszos sárgarépatekercs

A humusz egy kedvelt közel-keleti étel, egy krém, amelyet készen is megvásárolhatunk, de akár otthon is elkészíthetünk, és ez esetben saját ízlés szerint tudjuk fűszerezni. Alapja a csicseriborsó, amelyet szezámpürével, olívaolajjal, citromlével, sóval, borrsal fűszereznek, és igény szerint mehet bele fokhagyma, őrölt bors, mustár, római kömény, vagy akár menta is. Kész humuszt avagy csicseriborsót a nagyobb hipermarketekben is vásárolhatunk, vagy keleti boltokban is rátalálhatunk. Arra figyeljünk, hogy ha nem csicseriborsó-konzervet választunk a saját készítésű humuszpaszta alapjául, akkor legalább 10-12 óra beáztatást igényel a csicseriborsó, hogy megpuhuljon a főzés során. Tehát humuszkészítéshez inkább a konzerv-változatot ajánljuk, még a vállalkozó szelleműeknek is.  A csicseriborsó egyébként rendkívül jó fehérjeforrás, igen gazdag élelmiszerrostokban. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A pektintartalmának köszönhetően az étkezések után elkerülhetjük a gyors vércukorszint-emelkedést, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Sportolóknak és időseknek is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, a fogyókúrázók pedig alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt kedvelhetik. Karotinban és E-vitaminban gazdag. Karotinban pedig a sárgarépa sem szegény éppen, amellyel ezt a különleges reggelit elkészítjük már előző este, reggel pedig csak elővesszük és tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb sárgarépa
  • 100 g humusz (készen vásárolt, vagy házilag készített)
  • retekcsíra
  • pirított fenyőmag vagy mogyoró

A humusz készítéshez:

  • 200 g csicseriborsó
  • 1 evőkanál szezámpüré
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • citromlé
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál mustár
  • római kömény ízlés szerint

Elkészítés:

A sárgarépákat megtisztítjuk és zöldséghámozóval hosszanti csíkokat húzunk le belőle. Nem kell nagyon vékonyra faragni, de túl vastagra sem, mert egyik esetben sem fogjuk tudni jól feltekerni. A hosszanti csíkokat megkenjük vékonyan a humusszal, majd óvatosan feltekerjük. Őrölt borssal megszórjuk, retekcsírával, pirított mogyoró- vagy fenyőmagszemekkel dekoráljuk. Egy tálra készítjük és a hűtőbe tesszük, reggel vagy bármely alkalomkor, amikor fogyasztani szeretnénk, csak kivesszük és hidegen tálaljuk. Igazán stílusos pitával fogyasztani, de ha csak pirítós van otthon, az is tökéletes lesz hozzá. Egészséges, üdítő, energiabomba reggeli.

Forrás:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!