Zöldséges paella

A spanyolok nemzeti eledele a paella, amelynek jellegzetes sárga színét a sáfrány adja meg. Ez ugyan egy igen drága fűszer, de mivel egy csepp is elég belőle, érdemes egyszer beruházni rá. Ha valakinél mégsincs, akkor a sárga szín egy pici curry vagy kurkuma hozzáadásával is elérhető, de akkor inkább ázsiai ízhatást érünk el vele. Az eredeti paella tenger gyümölcseivel készül, bár több változat használ sertés- vagy éppen nyúlhúst is. Viszont a spanyolok is előszeretettel készítik a Paella de Verduras-t, azaz a zöldséges paellát. Kerül bele articsóka, mángold, vagy padlizsán is. Mi most egy egyszerűbb, a magyar háztartásokban akár villámvacsoraként is megoldható változatot javaslunk.

Hozzávalók:

  • 400 g rizs
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros és zöld kalifornai paprika
  • 200 g zöldbab
  • 200 g zöldborsó
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 késhegynyi csípős őrölt paprika
  • 1 késhegynyi őrölt sáfrány

Az olívaolajat felforrósítjuk, és az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadagoljuk a zöldségeket, a felcsíkozott paprikát, a hámozott és kockákra vágott paradicsomot, a felkarikázott sárgarépát, a zöldbabot és a zöldborsót. Összepároljuk őket, majd felöntjük 1 l vízzel és hozzákeverjük a megmosott rizst is. Sóval, paprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig nagy lángon főzzük, majd újabb 10 percig takarékon, szükség szerint vizet öntünk hozzá. Tálalás előtt rövid ideig fedő alatt hagyjuk pihenni. Ízlés szerint pici citrom levével ízesíthetjük tálaláskor.


Forrás:

Mediterrán kalandozás (Pro Európa Kiadó 2004.)

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!