Együk magunkat egészségesre!

Fő- és kisétkezések, nyugodt körülmények, egészséges összetevők – ezek az egészséges étkezés hozzávalói. Folyamatos nassolás és gyorséttermi ebéd helyett minden napunkat kezdjük reggelivel, ne hagyjuk ki az ebédet és a vacsorát, köztük pedig fogyasszunk gyümölcsből, rostból álló tízórait és uzsonnát.

Az étrend tartalma mellett legalább olyan fontos az étkezések időbeli egyenletes elosztása. A szakemberek napi 4-5-szöri étkezést javasolnak: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát. Az étkezések módját megadni sem úri kiváltság, hiszen mindannyian tudjuk, hogy nem egészséges futtában vagy a monitor előtt bekapni az ételt. Ha nem is terített asztalnál, de nyugodtan leülve együnk legalább a főétkezések alkalmával.

Reggeli

Együk magunkat egészségesre!

Csak egy kávét iszom, hogy észhez térjek – hangoztatják sokan, mondván reggel nem bírnak egy falatot se lenyelni. Rosszul teszik! A berögződött szokásokon persze nehéz változtatni. A reggeli nem csupán időben áll az első helyen a napi étkezések sorában. Azért fontos, mert egész délelőttre, a nap legaktívabb időszakára biztosít energiát a szervezetnek. Aki nem reggelizik, tíz körül már farkaséhes lesz. Ilyenkor jön a nassolás vagy egy gyorsan ható szénhidrátbomba édes péksütemény formájában, ami helyrelöki a vércukorszintet, és kellemesen eltelít, de csak rövid időre. Viszont hosszú távon többek között nem kívánt kilók felszedéséhez vezethet.

Reggelizni tehát kell, ám nem mindegy, mit fogyasztunk a nap nyitányaként. Az egészséges reggeli rostban, folyadékban, fehérjében és vitaminban gazdag. A teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyérfélék, a sok rostot tartalmazó gabonapelyhek, esetleg joghurttal kiegészítve egész délelőttre kellemes közérzetet biztosítanak. Legjobb melléjük egy pohár frissen facsart vagy száz százalékos gyümölcslevet inni, hogy meglegyen a kellő folyadék- és vitaminbevitel is.

Ebéd

Ebédidőben sokan beugranak egy gyorsétterembe, ahol hamar megkapják a hamburgermenüt, sült krumplival, kólával, vagy bedobnak egy pizzát, s ha erre sincs idő, a közeli pékségben mindig van pogácsa, édesen kacsingató péksütemény, a boltban majonézes, E-számokban gazdag saláta, amivel gyorsan elhessenthető a déli éhség. Egyszer-egyszer bűnbe esni még nem olyan nagy baj, de a rendszeres tipikus gyorsebéd hosszú távon megágyaz a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és a magas vérnyomásnak.

Szerencsére már a gyorséttermek kínálatában is ott vannak a zöld- és gyümölcssaláták, legalább kiegészítésképpen érdemes ilyet is kérni. A munkahelyi étkezdében is lehet időnként natúr sült húst, halat, főzeléket választani a rántott hús-sült krumpli páros helyett, de kérhetünk a hús mellé a krumpli vagy a rizs helyett párolt zöldséget, salátát is. A túl „nehéz” ebéd megterheli a szervezetünket, ráadásul elálmosít, márpedig a munkahelyen nincs mód egy kis délutáni szunyókálásra.

Vacsora

Aki egész nap nem evett semmit, annak vacsoraidőre már kopog a szeme az éhségtől, s érthető, hogy ilyenkor extraadagot is képes befalni. Nem egészséges, ha a napközben elmaradt kalóriabevitelt a nap végén egyben akarjuk pótolni. Estére lelassul az anyagcsere, ezért lefekvés előtt 2-3 órával együnk utoljára. Vacsoránk legyen könnyű, zsíros kolbász vagy felvágott és fehérkenyér helyett álljon sovány húsból, zöldségből, gyümölcsből, joghurtból.

Nassolás helyett kisétkezések

Egy kis chipsz vagy keksz, esetleg egy finom töpörtyűs pogácsa a sarki pékségből éhségűzőnek, és szomjoltónak egy kóla – semmiségnek tűnik, pedig nem az. Mind felesleges pluszkalóriákat jelent. A folyamatos nassolás helyett a napi étkezések sorába iktassunk be tízórait és uzsonnát. Egy gondosan összeállított reggeli után tízóraira elég némi gyümölcs is. Kora délután egy gyümölcsjoghurt, egy könnyű túrókrém vagy egy műzliszelet vacsoráig elég energiát ad.

Olcsón egészségesen

Az egészséges táplálkozásról sokszor mondják, hogy drága, nem mindenki engedheti meg magának. Valóban így van? Nem egészen. A friss zöldség és gyümölcs olcsóbb, mint a tartósított, félkész vagy készételek. A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru drágább ugyan a fehérkenyérnél, ám kevesebb is elég belőle, mert hosszabb időre nyújt teltségérzetet. Az egészséges útravaló bőven kihozható egy szelet pizza, péksütemény, hamburger vagy sült krumpli árából. Ugyanannyiért bőséges mennyiségű egészséges uzsonnát készíthetünk otthon: szendvicset zöldséggel, sovány sonkával, házi túrókrémmel vagy gyümölcssalátát, amit kis dobozban vihetünk magunkkal. Szomjunkat se muszáj drága, cukros-szénsavas üdítőkkel oltani, innivalónak csomagolhatunk zöld- vagy gyümölcsteát, lehetőleg cukor nélkül, de ihatunk ásványvizet is.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!