Tanuljuk meg, hogy ne hasson ránk! Stresszkezelés felsőfokon

A külső hatásokra a szervezet természetes válasza a stresszhormonszint megemelkedése. A tartós stressz azonban gyengíti az immunrendszert, depressziót, magas vérnyomást, sőt keringési betegségeket okozhat.

A tüneteket felismerve mielőbb érdemes szakember segítségét kérni a káros következmények megelőzése céljából.

A mindennapokban elkerülhetetlen a stressz. Az öröm, a bánat, az ijedtség, a félelem, a fájdalom mind olyan hatások, amelyek stresszt váltanak ki belőlünk. A stressz nem új keletű jelenség, egyidős az emberiséggel, ám a mai rohanó világban sokszor állandósul, s ezért a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora.

Milyen élettani folyamatok állnak a stressz hátterében?

Tanuljuk meg, hogy ne hasson ránk! Stresszkezelés felsőfokon

A külső hatásokra adott stressz-válaszreakció hátterében biokémiai folyamatok állnak. Ezek függetlenek a stressz típusától: ugyanúgy beindulnak pozitív, mint negatív vagy fizikai inger hatására. A sejtekben ilyenkor lejátszódó kémiai folyamatok segítik az alkalmazkodást a megváltozott állapothoz. Amikor stressz ér bennünket, fokozódik az adrenalin- és a noradrenalin-termelés, s ez többféle folyamatot indít el a szervezetben: megemelkedik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, kiszárad a száj, összeszorul a gyomor. Megnő a kortizoltermelés is, ennek következtében cukor és zsír szabadul fel a fokozott agy- és izomműködéshez szükséges energia biztosítására. A stressz elmúltával minden visszatér a normális kerékvágásba.

A stressz és a keringési betegségek összefüggései

Ha a stressz tartós, a válaszreakcióként kialakult magasabb hormonszint sem áll vissza a normálisra, és állandósul a készenléti állapot. Ez igen jelentősen igénybe veszi a szervezetet. Ennek egyik nemkívánatos következménye, hogy az immunrendszer legyengül, s könnyebben alakulnak ki bizonyos betegségek és fertőzések. A tartós stressz hatására depresszió is felléphet, illetve magasvérnyomás, valamint szív- és érrendszeri betegségek jelentkezhetnek.

Hogyan kezelhető a tartós stressz?

A testi tüneteket észleve orvoshoz kell fordulni. Fontos az esetleges betegségek mielőbbi kezelése. Ugyanakkor fel kell deríteni a stressz okát, és ha lehetséges meg kell szüntetni. A stresszoldásban szintén szakember tud segítséget nyújtani.

Megelőzhető-e a stressz?

A stresszbetegség kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek az alvászavarok, a fáradékonyság, az ingerültség, a gyakori fejfájás, a szédülés, a rossz közérzet, a szorongás. Jobb nem megvárni, míg ezek kialakulnak. Az állandó prést mozgással, örömet és önfeledt kikapcsolódást jelentő tevékenységekkel kell megtörni. A nagyvállalatok is felismerték, hogy dolgozóik egészégi állapotának megőrzése fontos. Egyre több munkáltató szervez ingyenes egészségügyi szűrést. A vizsgálatok sorában újabban megjelent a pszichoszociális kockázatszűrés is. Az egyéni jellemzők feltárásával hatékonyan megelőzhető a manapság igen gyakori munkahelyi stressz.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!