Mik az érszűkület vészjósló tünetei?

Ha kevés vért kap egy végtag, akkor a sejtek azonnal küldik a vészjósló jeleket. Séta közben elnehezülő lábak, begörcsölt vádli esetén már gyanakodhatunk!

Videoklinika

Témáink

 • Az érsebészetről

  Az érsebészetről

  E havi összeállításunkban Dr. Rozsos István érsebész kalauzol el bennünket a szakterületére. A közérthető stílusban előadott összefoglalóiból megismerhetjük a vénákkal, artériákkal kapcsolatos legfontosabb elváltozásokat, a legfontosabb rizikófaktorokat, tüneteket, más betegségekkel való összefüggéseiket, a gyógyítás módozatait valamint a rehabilitáció lehetőségeit. Igazi csemege, hogy a videókból a téma után érdeklődők megismerhetik e speciális szakterület történetét és hőseit is.
 • A szívműtétekről

  A szívműtétekről

  Dr. Horkay Ferenc szívsebész professzor ebben a hónapban a szívműtétek rendkívül izgalmas témakörét mutatja be nekünk. A rövid előadásokban szó esik ezeknek a különleges beavatkozásoknak a történetéről, a kezdeti nehézségektől, a kudarcokon át egészen a diadalmas áttörésekig. Megismerhetjük a különböző beavatkozásokat is, a szívbillentyűk és koszorúerek műtétjeit és a szívátültetéseket és képet kaphatunk az operációkkal járó kockázatokról valamint az azok után nyíló új lehetőségekről.
 • Mindent a szívinfarktusról

  Mindent a szívinfarktusról

  Dr. Becker Dávid kardiológus a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek témájában tájékoztat minket a legfontosabb tudnivalókról. A videókból nem csak az derül ki, Magyarország hányadik helyen áll Európában a koszorúér-megbetegedések terén, hanem olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi okozza az infarktust, hogyan ismerjük fel, ha infarktusunk van, milyen tipikus és milyen félrevezető, félrediagnosztizálható tünetei vannak, mi az azonnali teendő, hogy a gyógyulásra a lehető legnagyobb esélyünk legyen. A SOTE Szív-és Érrendszeri Klinikáján megismerkedhetünk a szívkatéterezési eljárással is.
 • Veseelégtelenség - tünetek, okok, diagnózis

  Veseelégtelenség - tünetek, okok, diagnózis

  Februárban a különböző eredetű veseelégtelenségek komplex kérdéskörét járjuk körül Dr. Barna István vezetésével. A neves hipertonológus, nefrológus főorvos előadásából megtudhatjuk, hogy milyen tünetekre kell különösen odafigyelnünk, a különböző szimptómák – mint például a fájdalom vagy a vizelet megváltozott színe és szaga - milyen eredetű betegségekre, elváltozásokra utalnak, végül pedig átfogó képet kaphatunk a leggyakrabban használt, modern diagnosztikai módszerekről és azok alkalmazásáról.
 • A vérzsírok és érelmeszesedés

  A vérzsírok és érelmeszesedés

  Januárban a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fontos kockázati tényezőjeként ismert, magas vérzsírszint témakörét tanulmányozzuk behatóbban. Dr. Simonyi Gábor lipidológustól megtudhatjuk, hogy mik azok a vérzsírok, mi a szerepe a jó (HDL) és a rossz (LDL) koleszterinnek és triglicerideknek, milyen értékek nevezhetők kórosnak, illetve hogyan tarthatjuk koleszterinszintünket elfogadható értékek között.
 • 1 2

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!