Étcsokival az egészséges szívért

Meglepő, de a csoki nemcsak a testsúlyunkra és a hangulatunkra van hatással, hanem a szívünkre is. A rendszeres, de mértékletes étcsoki fogyasztás ugyanis segíthet megelőzni bizonyos gyulladásos folyamatokat, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért lehetnek felelősek.

A fenti állítás a CRP szintjének mérésén és az étcsokoládé antioxidáns hatásán alapszik. A szívkoszorúér megbetegedés a CRP szint mérésével mutatható ki, amelyet a rendszeres étcsokoládé fogyasztás csökkenő irányban befolyásol. Ebből kifolyólag a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében nagy segítség lehet az étcsokoládé, ugyanis minél alacsonyabb a CRP szint, annál kisebb a gyulladás veszélye.

Étcsokival az egészséges szívért

Ennek alátámasztására 4849 egészséges, 35 évesnél idősebb embert vizsgáltak a Campobassoi Katolikus Egyetemen. Közülük 1374-en alkalomszerűen, 824-en rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét, általában több mint napi 5 grammot. Dr. Giuseppe és társainak eredményei kimutatták, hogy az átlagos CRP szint a csokoládét nem fogyasztók esetében magasabb volt, mint az étcsokoládét fogyasztóké. Ők ráadásul egészségesebben is táplálkoztak, mint azok, akik nem fogyasztottak csokoládét. Ezen tényezőket figyelembe véve az összefüggés az étcsokoládé-fogyasztás és az alacsony CRP-szint között egyértelmű.

Érdekes lehet azonban, hogy míg a háromnaponkénti 20 g-os étcsokoládé-fogyasztásnak pozitív hatása egyértelműen megfigyelhető volt, addig ennek az adagnak a túllépése nem jelentett nagyobb előnyt, sőt, az étcsokoládé addigi, CRP-szintre gyakorolt pozitív hatása szinte eltűnt. Tehát csak módjával a csokoládéval! Akik esetleg nem szeretik az étcsokoládét, azoknak jó hír, hogy férfiak esetében 45 éves, nők esetében pedig 55 éves kor felett már szedhető olyan gyógyszer a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, mely gátolja a vérrögképződést, csökkentve az infarktus előfordulásának kockázatát. Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj! 

Forrás: Kiskegyed

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!