Napi kétszeri fogmosás a szívünknek is használ

Gondolnánk, hogy a rendszeres fogmosás nem csak fogaink egészsége miatt fontos? Kimutatható az összefüggés a fogmosás és a szívinfarktus előfordulása között! Természetesen brit kutatók hívták fel egyik aktuális tanulmányukban arra a figyelmet, hogy akik naponta kétszer megmossák fogukat, azok esetében nem csak az idő előtti fogszuvasodás előzhető meg, hanem jelentősen kisebb eséllyel következik be szívinfarktus is.

Ha reggel és este 3-3 percet szánunk fogmosásra, már tettünk valamit fogunk és egyben szívünk egészsége érdekében is. Bár elsőre ez a fajta párhuzam furcsának tűnhet, de a legújabb brit kutatás, melyet a londoni University College tudósai 11869 férfi és nő 1995-ös, 1998-as és 2003-as évre vonatkozó egészségi adatainak kielemzése alapján készítettek, pontosan ezt támasztja alá.

Napi kétszeri fogmosás a szívünknek is használ

Már korábbi tanulmányokban is voltak utalások a szívbetegségek és a test gyulladásos jellegű megbetegedései közötti párhuzamra. A gyakori gyulladások ugyanis – és ide tartoznak a szájüreg ilyen jellegű megbetegedései is – hozzájárulnak az artériák elmeszesedéséhez, ami a szívbetegségek legfontosabb kockázati tényezőjének számít. A szakemberek vélekedése szerint a túlságosan ritka fogtisztítás következtében jelentősen megnő a vérben mérhető úgynevezett C-reaktív protein (CRP) koncentrációja, amely következtében gyulladásos állapot léphet fel. Megelőzni ezt nagyon egyszerű, csupán napi kétszer 3 percet kell a szájápolásra szánni. Érdekes tanácsa a kutatóknak, hogy ha tehetjük, inkább elektromos fogkefét használjunk. Ezek az eszközök a lepedék 74,3 százalékát távolítják el, s a fogínyvérzés esélyét is 90,6 százalékkal csökkentik, függetlenül attól, hogy milyen fogkrémet használunk.

Mi az, amit esetleg megtehetünk még szívünk egészsége érdekében? A rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás, a könnyebben emészthető ételek fogyasztása és most már tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás mellett érdemes elgondolkodni más, szívinfarktust megelőző módszereken is. Férfiak esetében 45 éves, nők esetében pedig 55 éves kor felett már szedhető olyan gyógyszer a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, mely gátolja a vérrögképződést, csökkentve az infarktusok előfordulásának kockázatát. Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj!

Forrás: Fanny

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!