A depresszió nagyban növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát

Egy új, széleskörű kutatás arra enged minket következtetni, hogy a depresszió jelentős mértékben hozzájárulhat az esetlegesen bekövetkező szívbetegségekhez. Norvégiában egy több mint 11 évig tartó kutatás során 63.000 ember esetét vizsgálták meg. Az enyhe depresszió 5%-kal, a közepes erősségű és mély depresszió meglepően magas, 40%-kal növelheti a szívbetegség kialakulásának veszélyét.

Lise Tuset Gustad, a kutatás vezetője külön felhívja a figyelmet arra, hogy a depresszió súlyosan befolyásolhatja az egyén érdeklődését bizonyos tevékenységek iránt; ilyen például a rendszeres edzés, súlycsökkentés, a cigaretta letétele vagy egészséges táplálkozás. Ez pedig nagyban növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A depresszió nagyban növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát

Hogyan hat az agyunk a szívünkre?

A kutatók elmélete szerint a depresszió nagyban hozzájárul a stresszhormon szintjének növekedéséhez, ami idővel gyulladáshoz vezethet, ez pedig egyik ismert okozója a szívbetegségnek. „Ha valaki stresszes, akkor érezheti, hogy felmegy a pulzusa és felgyorsul a légzése, melyek hozzájárulnak a hormonok felszabadulásához.” – tette hozzá Gustad. „Ezek a hormonok kiválthatnak gyulladást vagy akár érelmeszesedést is, mely elváltozások szívbetegséghez vezethetnek. Következményekkel jár, ha szervezetünk nem képes feldolgozni a stresszt. Ennek következményeként felléphet depresszió, vagy kialakulhat szívbetegség. Ilyenkor ugyanaz a stresszfaktor váltja ki a depressziót és a szívbetegséget, nem pedig a depresszió következménye az, hogy szívünk megbetegszik. „A depresszió korai tünete, amikor elveszítjük érdeklődésünket olyan tevékenységek iránt, amelyek korábban érdekesek voltak számunkra vagy örömet okoztak.” - állítja Gustad. „Amennyiben valaki ilyet vél felfedezni magán, mindenképpen beszéljen erről közeli hozzátartozóival, ha pedig több mint egy hónapig tart ez az állapot, forduljon orvoshoz. A depresszió könnyen kezelhető a korai stádiumban.”

Gyógyszerrel gondoskodjunk szívünkről!

Férfiak esetében 45 éves, nők esetében pedig 55 éves kor felett szedhető olyan acetilszalicilsav tartalmú gyógyszer a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, mely gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és agyi infarktus előfordulásának kockázatát. Támogassa szívét! Sosem késő elkezdeni!

Forrás: Gyógyhír Magazin

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!