Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

A vörösbogyós gyümölcsök, a vörösbor és a bennük található rezveratornak nevezett vegyület jót tesznek szívünk egészségének. A vörösbor mértékkel való fogyasztására nem véletlenül gondolunk már hosszú idők óta, a szív egyik gyógyírekén.

Az alkohol és a vörösbor más összetevői, mint példál az antioxidánsok, segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását azáltal, hogy megnövelik a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis az úgy nevezett “védő” koleszterinszintet a szervezetben, ami megvédi az artériát a rongálódástól. Bár szívesen vesszük a vörösborral kapcsolatos jó híreket egy pohár bort szürcsölve, az orvosok óva intenek attól, hogy elkezdjünk nagy mennyiségben alkoholt fogyasztani. Mégis, belátják, van valami a vörösborban, ami egészségesebbé teszi a szívet. Ezek lehetnek az antioxidánsok, a flavonoidok vagy akár a resveratrol.

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

Mitől lehet egészséges a vörösbor?

A vörösbor feltehetőleg hatékonyabb a szívvédelmét illetően, mint más alkoholok, de lehetséges, hogy ugyanígy segít a sör, a fehérbor vagy a likőr is. Továbbra sem bizonyították be egyértelműen, hogy a vörösbor legyőzni a többi alkoholt ebben a versenyben. A benne rejlő antioxidánsok, polifenolok azonban biztos segíthetik a szívben található erek védelmét. Egy figyelemre méltó polifenol például a rezveratrol.

Rezveratrol a vörösborban

A rezveratrol lehet az az összetevő a vörösborban, mely segít megelőzni az erek falának megrongálódását, és megakadályozza a vérrögök kialakulását. A rezveratrollal kapcsolatos kutatásokat nem embereken, hanem állatokon végezték. A rezveratrolt fogyasztott egereken kimutatták, hogy az antioxidáns véd az elhízás és a cukorbetegségek kialakulása ellen, melyek növelnék a szívbetegségek kockázatát. Azonban ezt egyelőre cask az egerek esetében tudták kimutatni a kutatók, embereken még nem. Ezen kívül ahhoz, hogy arányában hasonló mennyiségű rezveratrol jusson az emberi szervezetbe, mint amennyit az egereknek adtak, minden nap ezer liter vörösbort kellene meginnunk. A kutatás disznók esetében kimutatta, hogy a rezveratrol segíti a szív működését és növeli az inzulin termelését a szervezetben. Néhány tanulmány szerint, a rezveratrol érintett lehet a gyulladások és vérrögök képződésének megelőzésében, melyek szívbetegségekhez vezetnének. További kutatásokra van azonban még szükség. Egy tanulmány szerint, idősebb férfiak esetében a rezveratrol csökkentette a mozgás jótékony hatását a szívre. Azt is fontos tudni, hogy a rezveratrol csak közvetlenül a vörösbor fogyasztása után rövid ideig hat.

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

Rezveratrol a szőlőben és más élelmiszerekben

A vörösborban található rezveratrol a szőlő héjából származik. Azáltal, hogy a vörösbort hosszabb ideig fermentálják szőlőhéjjal, mint a fehérbort, a rezveratrol nagyobb mennyiségben található meg a vörösborban. Amennyiben tehát szeretnénk rezveratrolt vinni szervezetünkbe alkohol nélkül, érdemes szőlőt vagy szőlőlevet fogyasztani, mert hasonló hatást válthat ki, mint a vörösbor.

Ezenkívül a mogyoró, áfonya és a vörösáfonya is tartalmaznak némi rezveratrolt. Azonban azt még sajnos nem tudjuk, melyik van jobb hatással a szív egészségére, a vörösbor vagy az említett gyümölcsök fogyasztása. Elérhetőek már rezveratrol tartalmú étrendkiegészítők is, melyek bizonyítottan nem ártalmasak szervezetünk egészségére, azonban a rezveratrol nagyon kis százalékban szívódik fel testünkben.

Hogyan segíti az alkohol a szívet?

Számos tanulmány kimutatta, hogy minden alkohol mértékkel való fogyasztása jótékony hatással van a szívre, hiszen az alkohol:

  • Növeli a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis a “jó” koleszterin szintjét a szervezetben.
  • Csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.
  • Segít az alacsony sűrűségű lipoprotein, a “rossz” koleszterin okozta artériás károsodásokat megelőzni.
  • Változást hozhat a vérnyomásban.
Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

A mértékletesség fontossága

A vörösbor lehetséges szívbarát előnyei biztatónak tűnnek. Akik rendszeresen fogyasztanak mérsékelt mennyiségben alkoholt, akár vörösbort, kisebb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben életük során. Azonban sem az Amerikai Szív Egyesület sem a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet nem ajánlja, hogy azért kezdjünk alkoholt fogyasztani, hogy megelőzzük a szívbetegségeket. A túlzott alkoholfogyasztásnak ugyanis sokkal károsabb hatása lehet az egészségre. Rongálhatja a májat, elhízáshoz vezethet, a rák különböző formái kialakulhatnak, valamint hosszútávon a szívet is rongálhatja. Ezen kívül, azok számára, akik már valamilyen szívbetegségben szenvednek, egyáltalán nem ajánlott az alkoholfogyasztás. Ez igaz a várandós nőkre is valamint azokra, akik naponta szednek gyógyszereket.

Amennyiben viszont egészségesek vagyunk és szeretjük a vörösbort, akkor az valószínűleg jó hatással van egészségünkre, ha mértékkel folytatjuk a vörösbor fogyasztását. A javasolt mennyiség nőknek és 65 évnél idősebb férfiaknak napi egy pohár, és 65 évnél fiatalabb férfiaknak kettő pohár naponta. A férfiak nagyobb termetüknél fogva több olyan enzimmel rendelkeznek, amik az alkoholt dolgozzák fel, ezért megengedett a két pohár az ő esetükben.

Ha igazán tudatosak vagyunk, gyógyszerek rendszeres szedésével is megelőzhetőek a szív- és érrendszeri problémák. Az Asprin Protect  100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktus előfordulásának kockázatát.

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiális infarktus) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45–79 év közötti férfi- és 55–79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Hatóanyag: acetilszalicilsav. Vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!