valtsunk eletmodot

Árthat a hideg a szív egészségének?

Private
Public

A szív- érrendszeri betegségben szenvedők egészségi állapotára a szélsőséges időjárási körülmények is kihatással lehetnek.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Árthat a hideg a szív egészségének?
Árthat a hideg a szív egészségének?

Árthat a hideg a szív egészségének?

A szív- érrendszeri betegségben szenvedők egészségi állapotára a szélsőséges időjárási körülmények is kihatással lehetnek.(5) A szív egészsége szempontjából inkább a kánikulát hihetnénk megterhelőnek, mégis, klinikai vizsgálatok szerint a hideg napokon megnő az anginaX angina
Az angina pectoris a szívizomzat átmeneti vérellátási elégtelensége és ennek következtében kialakult oxigénhiányos állapota. Nem összekeverendő a szívinfarktussal, melynél a szív egy része huzamosabb ideig nem jut elegendő oxigénhez, és emiatt az érintett szívizomrész - sürgősségi kezelés nélkül -…
pectoris (a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom) és a szívinfarktus kockázata.(2,3)

A témával számtalan kutatás foglalkozott, egy finn vizsgálat például arra jutott, hogy összefüggés van a hosszan tartó hideg és a hirtelen szívhalálX hirtelen szívhalál
A szív rendkívül gyors remegése miatt a pumpáló-tevékenység megszűnik, a keringés leáll, és a létfontosságú szervek (agy, szív) vérellátás nélkül maradnak. A beteg elveszti az eszméletét, nem lélegzik és nincs pulzusa.
kockázata között, főleg a szívkoszorúér- betegségben szenvedőknél.(1) A hideg időjárás és a megnövekedett szívinfarktus kockázat kapcsolatára mutatott egy nagy beteglétszámú litván vizsgálat is.(4) A vizsgálatról szóló publikáció kitér arra, hogy a szív- és érrendszeri rizikótényezővel rendelkező betegek nagyobb kockázatú csoportnak tekinthetők a hideg és kardiális (szívet érintő) események összefüggésének tekintetében(4) 

Árthat a hideg a szív egészségének?

Egy Angliában és Wales-ben végzett széleskörű vizsgálat szerint pedig az idősebb és szívkoszorúér- betegségben szenvedő betegek veszélyeztetettebbek a hideg hőmérséklet hatásaira. Ebben a vizsgálatban további érdekesség, hogy az aszpirin szedőknél kisebb veszélyeztetettséget tapasztaltak, összehasonlítva az aszpirin nem szedőkkel.(8)

Az összefüggés magyarázata, hogy a hőmérséklet csökkenésére a szervezet, közelebbről az idegrendszer sajátos módon válaszol: a hő-veszteséget az erek szűkítésével próbálja csökkenteni. Nemcsak a test szélső pontjain, így a bőr felszínén lévő erekben, hanem a szívet ellátó koszorúereken is észlelhető az érösszehúzódás. Ezek a változások pedig túlterhelik az addig még egyensúlyban lévő keringési rendszert. Az erekben ilyenkor kisebb az átfolyó vérmennyiség, így rosszabb a szervek vérellátása is, valamint emelkedik a vérnyomás. A felsorolt mechanizmusok mellett megnövekedhet a szívterhelés és a vér viszkozitása (belső súrlódás), melyek együttesen megnövelik a szívinfarktus kockázatát a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknél.(1,6,7,8)

Árthat a hideg a szív egészségének?

Mit tehetünk a szív- és érrendszeri betegség gyanúja vagy fennállása esetén, hogy megelőzzük a hideg által kiváltott következményeket?

 • DiagnózisX Diagnózis
  kórisme, a betegség felismerése és meghatározása
  : minél előbb vizsgáltassák ki magukat, amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn.

 • Megelőzés és kezelés:

  • Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövessük orvosunk útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően.(1)

  • Zord, téli időjárás esetén védekezzünk a hideg ellen: öltözködjünk fel melegen és rétegesen, viseljünk sapkát, sálat, kesztyűt és megfelelő lábbelit, hidegben történő fizikai megterhelés (pl. hólapátolás) alatt tartsunk szünetet, szívinfarktusra figyelmeztető tünetek esetén forduljunk orvoshoz, fizikai megterhelés után ne fogyasszunk alkoholt.(2)

 

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Hivatkozások

PP-ASP-HU-0145-2-11-2023

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Árthat a hideg a szív egészségének?
Article categories

Ki a zöldbe! Miért jó a futás?

Private
Public

Egészségünk megőrzésének fontos eleme a rendszeres fizikai aktivitás. Ideális mozgásforma a futás, amely nemcsak a testi erőnlétünkre, hanem a pszichénkre is jótékony hatást fejt ki. Mielőtt azonban nekivágnánk a kilométereknek, néhány fontos tudnivalóval érdemes tisztában lennünk.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Ki a zöldbe! Miért jó a futás?

Ki a zöldbe! Miért jó a futás?

Egészségünk megőrzésének fontos eleme a rendszeres fizikai aktivitás. Ideális mozgásforma a futás, amely nemcsak a testi erőnlétünkre, hanem a pszichénkre is jótékony hatást fejt ki. Mielőtt azonban nekivágnánk a kilométereknek, néhány fontos tudnivalóval érdemes tisztában lennünk.

Unalomig ismételjük, kívülről fújjuk, hogy egészségünk megőrzésének nélkülözhetetlen eleme a mindennapi fizikai aktivitás. Sokan vagyunk, akiknek valahogy mégsem akaródzik felhúzni az edzőcipőt! Túlterheltségre, fáradtságra, vagy időhiányra hivatkozva még saját magunknak is megmagyarázzuk, miért nem áll módunkban elvégezni a napi félórányi testedzést. Mindig találunk valamilyen nyomós okot, ami miatt úgy érezzük: tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy nincs időnk mozogni. Attól azonban, hogy homokba dugjuk a fejünket, még nem mentesülünk a mozgáshiány káros következményeitől. Pedig aki képes változtatni az életmódján, és napirendjét módosítva megtalálja azt a harminc percet, amit magára szán, az máris sokat tett saját testi-lelki egészségéért.(1) Mert mint minden, úgy ez is a fejben dől el.

Futni mindenki tud

Ha már megfogalmazódott bennünk az elhatározás, nincs más hátra, mint végiggondolni, milyen mozgásformát válasszunk magunknak. Szakemberek szerint az egészségmegőrzés szempontjából a dinamikus tevékenység kedvezőbb, mint az erőedzés. Általánosan javasolható, hogy próbáljunk meg olyanfajta testedzést keresni, amit hosszú távon szívesen folytatnánk. Fontos, hogy az edzés helyszíne ne essen túl messze a lakóhelytől, illetve megfizethető legyen, és sikerélményt adjon. Ne olyan sportágat válasszunk, amiben már gyerekként is ügyetlenek voltunk. Ha például nincs gömbérzékünk, akkor lehetőleg ne labdajátékot akarjunk űzni. Mindezt számba véve, végül meglehetősen kevés, de éppen elégséges lehetőség közül választhatunk. Kizárásos alapon általában marad a futás vagy a gyaloglás, hiszen azt mindenki meg tudja oldani közel az otthonához, nem kell hozzá belépni semmilyen klubba, vagy létesítménybe. A rendszeres sportoláshoz érdemes partnert keresni, mert nehezebb úgy elhalasztani, vagy lemondani az edzést, ha a társunk számít ránk.

A rendszeres mozgás segítheti a testtömegkontrollt, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és erősíti a csontokat és izmokat. Amennyiben régóta nem végzett testmozgást és egészségügyi problémái vannak, javasolt orvosához fordulni, mielőtt elkezdene rutinként új mozgásformát.(7)

A futástól való idegenkedésüket a legtöbben azzal szokták megindokolni, hogy nem tudnak futni. A „nem tudok” kifejezés helyett azonban a „nem akarok” a helytálló szóhasználat. Hiszen futni mindenki tud: a járás és a futás természetes, harmonikus és ciklikus mozgás, tanulás nélkül mindenki sajátja. El nem téveszthető, a jobb és bal láb egymásutánisága. Mindössze egyetlen sporteszköz kell hozzá: egy pár jó cipő. Mindezek alapján a kételkedő olvasónak szóló recept tehát röviden a következő: először is győzze le a futással kapcsolatos ellenérzéseit, és higgye el, hogy képes futni. Ha már agyban felkészült, következik az alapozás, vagyis a bemelegítés. Ezt sose szabad elhagyni, mert a szervezet megbosszulja és óhatatlanul jönnek a sérülések. Lassú tempóban kezdje el az edzést, mert különben pillanatok alatt „kidől”. Ne akarjon úgy futni, mint ahogyan azt iskolásként a testnevelés órán tette! Figyeljen teste jelzéseire, és ne adja fel az első kellemetlen percek után, mert az izmoknak szükségük van rá, hogy átmelegedjenek. Amint ez megtörténik, már nem fogja kínszenvedésként megélni a kocogást.

Az agy kémiája

Futáskor az első, bemelegítő fázisra nem csak az izmainknak, hanem a vegetatív idegrendszerünknek is nagy szüksége van. A szervezetünk ilyenkor hangolódik rá a nem mindennapi fizikai igénybevételre, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a tempós levegővételre, az intenzitás fokozatos növelésére. A második fázisban már érezzük a mozgás vegetatív hatásait, azaz szaporábban vesszük a levegőt, nehezedik a légzésünk, gyorsabban ver a szívünk, lüktet a halántékunk és elkezdünk izzadni.(2) Ez az a pont, amikor a kezdők fel szokták adni, mert nem figyelnek oda az ütemes légzésre, és elkezd szúrni az oldaluk, esetleg megfájdul a fejük a hirtelen fellépő átmeneti vércukorszint csökkenéstől. Kellő akaraterővel és önfegyelemmel ezt a holtpontot át lehet lépni. Mivel nem százméteres sprintről van szó, hanem több kilométer megtételéről, aranyszabály, hogy nem szabad mindent beleadni az elején.

Ezt jól be kell gyakorolni, és ha ügyesek voltunk, az idegrendszerünk átvált egy másik fázisba. Ekkor bizonyos anyagok, ún. endorfinok szabadulnak fel az idegsejtekből. Az orvosi szaknyelv endogén ópiátnak is szokta nevezni az endorfinokat, amelyeknek többféle élettani hatásuk is van.(3)Az ópiát elnevezésből már laikusként is következtethetünk arra, hogy az endorfinok lecsökkentik a fájdalomérzetet . Az endorfinok hosszú hatása az eufória érzése, amelyhez még hozzájárul egy másik „érezd jól magad” kémiai anyag, a dopamin („jutalom hormon”-nak is nevezik) és a szerotonin (a „ boldogság hormon”), amely szintén rendelkezik analgetikus hatással.(3,4) Ezeknek az anyagoknak a termelődése révén megszűnik bennünk az érzés, hogy abba akarjuk hagyni a futást, sőt, olyan érzetünk támad, hogy bármeddig el tudnánk futni. E ponton válhat veszélyessé a dolog akkor, ha valaki nem kellően edzett. Ha az illető nem fokozatosan növeli a távot, akkor sérüléseket is okozhat magának. A vegetatív idegrendszer bizonyos szempontból történő kikapcsolása tehát izomsérülésekhez, túlfáradáshoz vezethet, aminek negatív élettani hatásai vannak. Mindebből logikusan következik, hogy csak nagyon fokozatosan szabad feledzenünk magunkat a kívánt szintre. Tehát ne akarjunk első alkalommal tizenöt kilométert felfelé futni a János-hegyen, mert a nagy akaraterő visszacsaphat.

Érdekes kérdés, hogy vajon miért alakul ki „függőség” a rendszeresen futók, a profi sportolók körében. Ezt is az agy kémiájának, pontosabban az oxitocin nevű, kötődést elősegítő hormonnak köszönhetjük.(5) Oxitocin szabadul fel ugyanis minden örömet okozó tevékenység rendszeres végzése közben. De ez még nem minden! Miként lehetséges, hogy a futó ember gondolatai „kitisztulnak”, átengedve a helyet egészen újfajta, építő jellegű ötleteknek? Ennek az a magyarázata, hogy a holtpont átlépését követően megváltozik az agy elektromos tevékenysége. Bizonyos ingerület-átvivő anyagok szabadulnak fel, és olyan – EEG készülékkel kimutatható – tudatállapot jön létre, ami leginkább ahhoz hasonlítható, amikor valaki „alfa állapot”-ba kerül.(6) Ennek az élettani folyamatnak a létezését számos vizsgálattal igazolták.

A jutalom nem marad el

A leírtak alapján könnyen belátható, hogy a fizikai aktivitás nem csak a testi, hanem a lelki egyensúlyunkat is pozitívan befolyásolja. Nincs jobb módszer a bennünk lévő konfliktusok oldására, a kudarcélményeink feldolgozására, mint futni egy jót. A dolog tényleg működik, mégpedig oly módon, hogy különösebben nem kell tennünk érte semmit – már a futáson kívül. A monoton mozgással töltött idő alatt ugyanis annyira átlényegülnek a fejünkben a minket napi szinten foglalkoztató problémák, hogy mire a táv végére érünk, gyakorlatilag elvesztik a jelentőségüket. Mielőtt tehát odacsapnánk az asztalra, és összevesznénk a kollégánkkal, vagy leteremtenénk a gyereket, vegyük fel az edzőcipőt és fussunk egy nagyot! Mire visszaérünk, azt is elfelejtjük, hogy mi volt a vita tárgya…

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik napszak alkalmasabb az edzésre. A reggeli futás élettani szempontból azért optimális, mert szervezetünk számára – amely az éjszakai alvás alatt kikapcsol, megpihen – fizikai és pszichikai értelemben is igen jó ébresztő lehet a mozgás, főleg, ha azt a szabadban végezzük. Miért? Mert kitisztul a tüdő, minden sejtünk feltöltődik friss oxigénnel, „felpezsdül” a keringés. Ennek következtében nem elnyűttnek, hanem fittnek érezzük magunkat. Mindez segít abban, hogy kicsit más perspektívából tekintsünk az előttünk álló napra és a ránk váró feladatokra, mint egyébként. Mindennek igen nagy önbizalom erősítő vonzata is van: a táv megtétele felett érzett elégedettség és a jól végzett munka öröme pozitív értelemben kihat az önképünkre. Márpedig erre igencsak szükségünk van a mai teljesítménycentrikus világban…

Kedves olvasó, szánja tehát el magát, és legyen kitartó! Ez esetben a jutalom nem marad el: olyannyira elégedett lesz a saját teljesítményével, hogy várni fogja a következő alkalmat. A ráhangolódás fázisát azonban minden egyes alkalommal meg kell élni. Vagyis: az első néhány száz méter mindig keserves, ez nem „úszható meg”. Csak saját izzadságunk árán juthatunk hozzá az örömet okozó percekhez. Ha belegondolunk, mindez az élet más területeire nézve is igaz, hiszen mindig a jól végzett munka felett érzett elégedettség ad igazi örömet. Valahogy így van ez a futással is…

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

 • (1) Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854. Return to content
 • (2) Rivera-Brown AM, Frontera WR. Principles of exercise physiology: responses to acute exercise and long-term adaptations to training. PM R. 2012;4(11):797-804. doi:10.1016/j.pmrj.2012.10.007. Return to content
 • (3) Boecker H, Sprenger T, Spilker ME, et al. The runner's high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cereb Cortex. 2008;18(11):2523-2531. doi:10.1093/cercor/bhn013. Return to content
 • (4) Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890 Return to content
 • (5) Pepping GJ, Timmermans EJ. Oxytocin and the biopsychology of performance in team sports. ScientificWorldJournal. 2012;2012:567363. doi:10.1100/2012/567363. Return to content
 • (6) Doppelmayr M, Sauseng P, Doppelmayr H, Mausz I. Changes in EEG during Ultralong Running. Journal of Human Performance in Extreme Environments. 2012;10(1):A4. doi: 10.7771/2327-2937.1047. Return to content
 • (7) Mayo Clinic; Exercise: When to check with your doctor first;https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20047414 (accessed July. 2020). Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ki a zöldbe! Miért jó a futás?
Article categories

Itt a kánikula! Mire érdemes figyelni a szívbetegeknek?

Private
Public

Az utóbbi napokban, hetekben tapasztalt hőség sokunk számára kifejezetten kellemetlen volt.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Itt a kánikula! Mire érdemes figyelni a szívbetegeknek?

Itt a kánikula! Mire érdemes figyelni a szívbetegeknek?

Az utóbbi napokban, hetekben tapasztalt hőség sokunk számára kifejezetten kellemetlen volt.

A forróság napjaiban zsúfolásig telnek az enyhülést kínáló strandok, és a hideg frissítők mellett szépen fogynak az üzletekben a légkondicionálók és a ventillátorok is. A szívbetegek számára az ilyen extrém magas hőmérséklet különösen, ha magas páratartalommal is társul, nem csupán kellemetlen, de veszélyes – sőt, szélsőséges esetben halálos is lehet.

Létfontosságú szerveink normális működésének egyik alapfeltétele az állandó testhőmérséklet. A környezet hőmérsékletének változására a test megfelelő válaszokkal reagál: ha a test elkezd felhevülni, a változást érzékelve a szervezet izzadással és a vérerek kitágulásával igyekszik lehűteni magát.

Az emberi test 45-75%-a víz, melynek csupán a 10%-a található a vérben. Forró és párás környezetben végzett aktív testmozgás során szervezetünkből akár 3 liter folyadék is távozhat, amely a vérben található víz teljes mennyisége lehet.(2) A veszteséget a szervezet a szövetekből és az esetleges folyadékbevitelből igyekszik pótolni, ezért is kiemelten fontos a hőségben a rendszeres vízfogyasztás.(1)

Normális esetekben a szervezet a bőrben futó erek kitágításával és a vérkeringés fokozásával is hűti magát. Egészséges embernél a bőrbe jutó vér mennyisége ilyenkor akár a háromszorosára is nőhet. A szívbetegnél azonban már kétséges, hogy képes-e ilyen teljesítményre a szív, illetve az sem biztos, hogy az erek képesek a megfelelő mértékben kitágulni. Mindezek miatt a szívbetegek számára nagyobb megterhelést és komolyabb problémát jelent a hőháztartásuk megfelelő működtetése, amely rosszulléthez, hőgutához, ám komolyabb esetben akár halálhoz is vezethet.(1)

A problémát fokozhatja, ha a beteg bizonyos gyógyszereket, például diuretikumot (vizelethajtót) szed, ugyanis a folyadékveszteséggel nő a kiszáradás esélye és csökken az izzadás képessége is. A béta-blokkoló gyógyszerek, melyek megakadályozzák a túl heves szívverést, szintén a túlmelegedés irányába hatnak, ugyanis forróságban a szívnek valójában gyorsabban kellene vernie ahhoz, hogy a vérkeringés fokozásával hűtse a szervezetet.(1)

Őrizzük meg a hidegvérünket!

A fentiek miatt a különböző krónikus szívbetegségek által érintetteknek fokozottan oda kell figyelniük a következőkre:

 • Ne hagyják abba a szükséges testmozgást, de azt végezzék hűvösebb, légkondicionált helyen! Ahelyett, hogy a tűző napon a parkban tennénk meg mindennapos sétánkat, válasszunk inkább egy hűs bevásárlóközpontot!
 • Rekkenő hőségben tartózkodjunk légkondicionált helyen, könyvtárban, kultúrházban, irodában, bevásárlóközpontban, zárt uszodában, stb.!
 • Nagy melegben ne vezessünk légkondicionáló nélküli autót!
 • Amennyiben otthoni légkondicionálót nem engedhetünk meg magunknak, szerezzünk be egy megfelelő méretű ventilátort!
 • Amennyiben mégis a melegben kell tevékenykednünk, megfelelő gyakorisággal tartsunk hűsölési szüneteket!
 • Viseljünk laza, könnyű ruházatot!
 • Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről, kerüljük a koffeint és az alkoholt!(3,4)

Vegyük észre a jeleket!

A szervezet túlmelegedése komoly veszélyeket hordoz, ezért fontos hogy idejekorán azonosítsuk az erre utaló jeleket:(3,5)

 • erős izzadás,
 • sápadtság,
 • izomgörcsök,
 • száraz nyelv és szomjúság,
 • fáradtság, gyengeség,
 • szédülés,
 • fejfájás,
 • hányinger vagy hányás,
 • ájulás.

Ezek mind olyan jelek, melyek hőség idején fokozott figyelmet érdemelnek, szívbetegek esetében pedig azonnali orvosi ellátást igényelnek. Különösen igaz ez a hőgutára, melynek tünetei a 39 fok fölé emelkedett testhőmérséklet, a vörös, forró és száraz (nem verejtékező) bőr, a heves szívverés, komoly fejfájás, zavartság, hányinger vagy akár eszméletvesztés is. Az orvosi segítség elmaradása esetén, a magas testhőmérséklettel kapcsolatos hőguta komoly szervi károsodásokat okozhat (mindenekelőtt az agyban), bizonyos esetekben pedig a hőguta akár halált is okozhat.(3,5)

Amennyiben a környezetében bárkin a fenti tüneteket észleljük, feltétlenül hívjunk segítséget, próbáljuk meg a felhevült testű embert hűvösebb helyre vinni, terítsünk rá átnedvesített lepedőt, használjunk jeget, vagy ha lehetőség van rá, hűtőfürdőt!

Természetesen ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem!

A sivatagban vagy a dzsungelban izzadunk jobban?

Száraz időben az izzadság gyorsan elpárolog, ezért már csekély mennyiség is elég a testhőmérséklet csökkentéséhez. Magas páratartalmú helyen (trópusok, szauna) azonban sokkal tovább tart a verejték elpárologtatása, ugyanis a környező levegőben is sok már a víz. Ennek kompenzálására a test még több vizet, verejtéket választ ki, a folyadékvesztés tehát fokozottabb.

Szerző:

Fónyad Orsolya

Hivatkozások

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Itt a kánikula! Mire érdemes figyelni a szívbetegeknek?
Article categories

Igyunk teát! Maradjunk egészségesek!

Private
Public

Nincs jobb, mint egy forró tea, hogy beinduljon a napunk, vagy egy hűsítő jegestea, amikor tikkasztó egy forró nyári nap.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Igyunk teát! Maradjunk egészségesek!

Igyunk teát! Maradjunk egészségesek!

Nincs jobb, mint egy forró tea, hogy beinduljon a napunk, vagy egy hűsítő jegestea, amikor tikkasztó egy forró nyári nap. Különböző népcsoportok és kultúrák a világ körül több mint 5000 éve ismerik a teázás élményét, mely a víz után a második legfogyasztottabb italnak számít. Szerencsére felmenőinknek megvolt a kellő bölcsességük ahhoz, hogy felfedezzék a teában rejlő értékeket, és megtartották az elixírnek számító ital fogyasztásának hagyományát, melyről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Számos bizonyított jótékony hatása közé sorolható a szív- és érrendszerre gyakorolt varázsereje.

A 2012-ben a Food & Function lap által nyilvánosságra hozott adatok szerint, a fekete és a zöld teák 10-20 százalékkal csökkentik a szívbetegségek és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatát.(1) Két évvel előtte publikálták az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró tanulmányt a tea és a szív egészsége közötti összefüggést illetően az Atheriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology nevű lapban. Több mint 37.000 embert figyeltek meg 13 éven át Hollandiában, mely során kiderült, hogy azok az emberek, akik sok teát isznak, kevesebb eséllyel haláloznak el szívbetegségben azokhoz képest, akik nem isznak teát. Azok a résztvevők, akik napi 3-6 pohár teát ittak meg 45 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, azokhoz képest, akik kevesebb mint egy pohárral ittak meg naponta. Míg naponta több mint 6 pohár tea 36 százalékkal csökkentette a szívbetegség előfordulásának kockázatát, a napi kevesebb mint egy pohár fogyasztásánál tapasztaltakhoz képest.(2)

A tea

Bár a tea mind a négy típusa – fehér, zöld, oolong és fekete – számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, a legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a fekete és a zöld teák a legszívbarátabbak. A tea mindegyik fajtáját az örökzöld cserje, a Camellia sinensis adja. A különbség pedig a feldolgozásában rejlik. A fehér teát dolgozzák át a legkevésbé, és a cserje rügyeiből valamint leveleiből készül, melyeket kigőzölnek és szárítanak. A zöld tea frissen szedett levelekből készül, melyeket egyből kigőzölnek, hogy megakadályozzák az oxidációt. Ellenben az oolong teát rövid ideig, a fekete teát pedig hosszú ideig hagyják oxidálódni. A különböző fokú oxidálódás az, ami szabályozza a teák egészségre tett jótékony hatásának mértékét.

Válaszd a zöldet!

A zöld teák gőzölése megsemmisíti azokat az enzimeket, amelyek a zöld színért felelős pigmenteket bontanák le, ezért marad meg a szép zöldes színe. Ezután a leveleket feltekerik és kiszárítják olymódon, hogy a bennük lévő polfenolokat, antioxidánsokat megtartsák.

A legtöbb zöld teában rejlő polifenol flavonoidok (úgynevezett katekinek) formájában van jelen, melyek olyan növényi vegyületel, amik a zöld tea szívbarát tulajdonságaiért felelősek. A különböző feldolgozási módoknak köszönhetően, az összes teafajta közül a zöld teában található a legtöbb ebből a vegyületből.

Számos kutatás eredménye mutatja, hogy a zöld tea erős antioxidánsai segíthetnek az érelmeszesedés (ateroszklerózisX ateroszklerózis
az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés
), főleg a koszorúér megbetegedések megelőzésében azáltal, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk érvényesül a véráramban a plakkX plakk
Az ér falára kirakódó felrakódás, mely koleszterinből, ún. habos sejtekből, simaizom sejtekből és kalciumból áll. Az erek szűkületét okozza.
- képződésen és az artériák falán.(7)

A zöld tea antioxidánsai emellett nagy szerepet játszanak a koleszterin szint csökkentésében is. Az Amerikai Dietetikus Egyesület 2011-es elemzése alapján “a zöld teában rejlő antioxidánsok fogyasztása statisztikailag szignifikánsan csökkenti az összkoleszterin és a “rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét a szervezetben.” Ezen kívül a tea megakadályozza a “rossz” koleszterin részecskék oxidációját, mely plakkok képződéséhez vezetne az artériában.(3)

A fekete tea

Bár a fekete teában nincs annyi polifenol, mint a zöld teában, de a polifenolok oxidációja során keletkező összetevőknek megvannak a saját szívre tett jótékony hatásai. Egy 2012-es tanulmány megmutatta, hogy napi 3 pohár tea 12 héten át csökkentette a vércukorszintet, a trigliceridszintet valamint növelte a “jó” koleszterin (HDL-koleszterin) szintjét a szervezetben. Emellett megnövelte a vér antioxidánsX antioxidáns
az élő szervezetekben, táplálékban felvett természetes vagy mesterséges vegyületek (pl. a C- és E-vitamin, a karotinoidok, a szelén és a cink) - Az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével és semlegesítésével biztosítják a sejtek számára az egészséges, ép sejtstruktúra megtartását. Az emberi…
szintjét, mely védelmet nyújthat az oxidatív stresszel és a gyulladásokkal szemben.(4)

Egy 2012-es másik kutatás, melyet az Archives of Internal Medicine tett közzé, kimutatta, hogy a fekete tea javítja az endothel funkcióX funkció
működés
t és a vérnyomást.(5)

Igyunk teát! Maradjunk egészségesek!

Gyógyteák

Annak ellenére, hogy a zöld, fehér, oolong és fekete teákban rejlik a legtöbb antioxidánsX antioxidáns
az élő szervezetekben, táplálékban felvett természetes vagy mesterséges vegyületek (pl. a C- és E-vitamin, a karotinoidok, a szelén és a cink) - Az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével és semlegesítésével biztosítják a sejtek számára az egészséges, ép sejtstruktúra megtartását. Az emberi…
, a gyógyteák is egészséges opcióként szolgálhatnak. “A gyógyteákban alacsonyabb az antioxidánsok koncentrációja, mert a különböző növények kémiai összetevői eltérőek” – magyarázta meg Emily Bailey. A rooibos vagy a vörös teák, melyeket a dél-afrikai Aspalathus linearis növényből készítenek, is rendelkeznek szívbarát tulajdonságokkal. Napi 6 pohár rooibos tea fogyasztása 6 héten át, a “rossz” koleszterin szintjének csökkenését eredményezte egy tanulmány során.(6)

A gyógyteák gyakori összetevője, a hibiszkusz tea is jótékony hatással van a szívre. Rendszeres fogyasztása csökkentheti hipertóniás betegek vérnyomását.

A gyógytea azok számára a legjobb választás, akik nem szeretik a fekete és zöld teákat. A lényeg a folyamatosságban és a gyakoriságban rejlik. Egyelőre nincsen ajánlott mennyiség, nem tudni mennyit kell fogyasztani, hogy kiváltsuk a tea jótékony hatásait, az azonban biztos, hogy ha egy kicsivel növeljük a mennyiséget, akkor az csakis a javunkra válhat.

Léteznek teát tartalmazó étrendkiegészítők, melyek fogyasztása ugyancsak jótékony lehet, de a szakértők inkább a folyadék formájában elkészített teát javasolják.

Természetesen, nem szükséges egyben elfogyasztani több liter teát, osszuk el egész napra! Ezáltal az antioxidánsok egész nap hathatnak szervezetünkben. Ereinket egész nap tisztán tartják, védelmet nyújtanak a vérrögképződések és az érelmeszesedés ellen. Különböző formákban is fogyaszthatunk teát a nap folyamán, így nem válik unalmassá. Melegen vagy hidegen, esetleg citrommal, attól függően, hogy épp mihez van kedvünk. Fontos azonban tudni, hogy ha tejet adunk a teához, akkor lehetséges, hogy csökkentjük az ital jótékony hatását!

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Hivatkozások

 • (1) Bøhn SK, Ward NC, Hodgson JM, Croft KD. Effects of tea and coffee on cardiovascular disease risk. Food Funct. 2012;3(6):575-591. doi:10.1039/c2fo10288a. Return to content
 • (2) de Koning Gans JM, Uiterwaal CS, van der Schouw YT, et al. Tea and coffee consumption and cardiovascular morbidity and mortality. Arterioscler Thromb Vasc Bio. 2010;30(8):1665-1671. Return to content
 • (3) Kim A, Chiu A, Barone MK, et al. Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J Am Diet Assoc. 2011;111(11):1720-1729. Return to content
 • (4) Bahorun T, Luximon-Ramma A, Neergheen-Bhujun VS, et al. The effect of black tea on risk factors of cardiovascular disease in a normal population. Prev Med. 2012;54 Suppl:S98-S102. Return to content
 • (5) Hodgson JM, Puddey IB, Woodman RJ, et al. Effects of black tea on blood pressure: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2012;172(2):186-188. Return to content
 • (6) Marnewick JL, Rautenbach F, Venter I, et al. Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease. J Ethnopharmacol. 2011;133(1):46-52. Return to content
 • (7) Ming Li et al; Epigallocatechin-3-gallate inhibits angiotensin IIand interleukin-6-induced C-reactive protein production in macrophages; Pharmacological Reports, 2012, 64, 912-914. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Igyunk teát! Maradjunk egészségesek!
Article categories

Hogyan hat az elegendő alvás szívünk egészségére

Private
Public

Sokan alulértékelik az alvás fontosságát és elpocsékolt időnek tartják. Pedig ezek a passzívan töltött órák egyáltalán nem feleslegesek: azt is mondhatnánk, hogy alvás nélkül nincs élet.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Hogyan hat az elegendő alvás szívünk egészségére

Hogyan hat az elegendő alvás szívünk egészségére

Pihentető álmot hozzon az éj

Sokan alulértékelik az alvás fontosságát és elpocsékolt időnek tartják. Pedig ezek a passzívan töltött órák egyáltalán nem feleslegesek: azt is mondhatnánk, hogy alvás nélkül nincs élet.

Mi is történik alvás közben?

Alvás közben csökken a pulzusszám, a percenkénti légzésszám, a test hőmérséklete és a vérnyomás is, mely többek között a szívünkre hat jótékonyan. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyi megpróbáltatásnak van kitéve egy „normál” napon! Bizony, nagy a szüksége a regenerálódásra. Az emésztés ugyan nem áll le, de alvás közben az anyagcsere-folyamatok is lassulnak. Az emésztőrendszernek is kell a nyugalmi állapot. Bőrünk is éjjel regenerálódik, ekkor próbálja a napközben termelődött szabad gyökök roncsoló hatását közömbösíteni.

Bár a magasabb szintű idegrendszeri tevékenységek – gondolkodás, érzelmek átélése – megváltozott üzemmódban működnek, mégsem mondhatjuk, hogy az ezekért felelős agykéreg működése teljes egészében megpihenne. Az alvás ugyanis nagymértékben segíti az emlékezési és tanulási folyamat befejeződését, az emlékképek és az információk „bevésődését” az agyunkba.

Az alvás tehát a pihenés, a méregtelenítés, a regenerálódás, a szépség megőrzésének legegyszerűbb és legtermészetesebb eszköze.

Legalább hét órát

Az alvás több szakaszból áll: mélyebb és felületesebb alvási periódusok követik egymást, melyekre egyaránt szükségünk van ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk. Az alvási ciklusok meghatározott időrendben váltakoznak, aminek jelentősége abban áll, hogy az éjszaka folyamán nem elég, ha többször egymás után keveset alszunk, hanem a felnőtt ember esetében fontos a legalább 7 órányi egybefüggő alvás a szervezet regenerálódásához, ahhoz, hogy az alvás a fiziológiai funkcióX funkció
működés
it kifejthesse.(1)

Szervezetünk meghálálja

Előfordul, hogy olyan mókuskerékbe kerülünk, amiből nagyon nehéz kiszállni. Ha például túl sok stressz ér bennünket napközben, s ennek hatására nem tudunk aludni, az további stresszhez és még kevesebb alváshoz vezet. A fel nem dolgozott, le nem vezetett feszültség bennünk reked és betegségként jelentkezik: az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
, a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
és más szívbetegségek kockázata megsokszorozódik. A hosszan tartó feszült idegállapot szív- és érrendszeri gondokat okozhat: egy kutatás szerint a mindennapos stresszben élők 34 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg valamilyen szívkoszorúér-problémában. Krónikus alvászavarról akkor beszélünk, amikor a feszültséget akkor sem vagyunk képesek elengedni, amikor pedig megtehetnénk alvás közben. Álmunkban sem találjuk nyugalmunkat, ami miatt fáradtabbak, fásultabbak leszünk. Rövid vagy hosszú alvási időtartam, késői kronotípus, álmatlanság (insomnia), horkolás és a túlzott nappali aluszékonyság összefügg a szív- érrendszeri betegségek kockázatának 10–40% -osX os
száj
megnövekedésével.(2)

Fáradtságunkat ne legyünk restek kipihenni. A nyugodt, pihentető alvás természetes jussunk. Szívünk és szervezetünk meghálálja a regenerálódásukra szánt pihentető órákat! Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már fenyeget a baj!

Ideje változtatni!

 • Vezessük be az aktív pihenést, a mozgást, a könnyű sportot a mindennapjainkba, ami garantáltan jó hatással lesz az éjszakai nyugalmunkra.
 • Amennyiben a panaszaink nem múlnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk.
Szerző:

Fónyad Orsolya

Hivatkozások

 • (1) Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended Amount of Sleep for a Healthy Adult: A Joint Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843-844. Published 2015 Jun 1. doi:10.5665/sleep.4716. Return to content
 • (2) Fan M, Sun D, Zhou T, et al. Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants. Eur Heart J. 2020;41(11):1182-1189. doi:10.1093/eurheartj/ehz849. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Hogyan hat az elegendő alvás szívünk egészségére
Article categories

10 tipp az egészséges táplálkozáshoz és az életmódváltáshoz, hogy megelőzzük a szív és agyi infarktust

Private
Public

A különböző szívbetegségek még mindig az emberiség elsőszámú gyilkosai. A rendszeres mozgás, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a telített zsírok csökkentése segít karban tartani szívünket. Megmutatjuk, mi az a 10 változtatás az életmódunkban, ami segíthet minket a szívbetegségek megelőzésében.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
10 tipp az étkezéshez és az életmódváltáshoz, hogy megelőzzük az infarktust

10 tipp az étkezéshez és az életmódváltáshoz, hogy megelőzzük az infarktust

A különböző szívbetegségek még mindig az emberiség elsőszámú gyilkosai. A rendszeres mozgás, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a telített zsírok csökkentése segít karban tartani szívünket. Megmutatjuk, mi az a 10 változtatás az életmódunkban, ami segíthet minket a szívbetegségek megelőzésében.

1. Chips helyett nassoljunk pisztáciát!

Az Amerikai Táplálkozási Intézet folyóiratában megjelent kutatás kimutatta, hogy egy 4 hetes pisztáciát tartalmazó diéta, olyan jótékony zsírokat tartalmaz, melyek hízás nélkül csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.(1)

Míg a pisztácia gazdag rostokban, vitaminokban és káliumban, 24 szem körülbelül mindössze 85 kalória. Tehát nyugodtan lehet fogyasztani, beépíteni a napi étrendbe, főleg érdemes a magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókat erre cserélni, így elkerülve az elhízást is.

2. Fehér kenyér helyett használjunk teljeskiőrlésű kenyeret!

Egy teljeskiőrlésű ételekben gazdag étrend egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A Wake Forest Orvosi Egyetem kutatása alapján a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
és a szívbetegség is megelőzhető ily módon. Naponta 2,5 adag teljeskiőrlésű étel fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a kockázatot, ahhoz képest, aki csak 0,2 adag teljeskiőrlésű ételt fogyaszt. Érdemes tehát olyan élelmiszereket venni, melyek címkéjén a “100%-ban teljeskiőrlésű” szöveg szerepel.(2)

3. Pároljuk a zöldséget ahelyett, hogy olajban sütnénk!

Mossuk meg a zöldségeket, és helyezzük őket egy edénybe forrásban lévő víz fölé. Fedjük le, és attól függően, hogy milyen zöldséget készítünk, pár percen belül el is készül olaj hozzáadása nélkül. Azon kívül, hogy az olajban sütés káros hatásait kikerüljük, még a zöldségek előnyeit is élvezhetjük.(3) A zöldségekben és más ételekben rejlő rostok segítik csökkenteni a vérnyomást, és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

4. Sima tej helyett használjunk sovány tejet!

A tejfogyasztás ellentmondásos téma a táplálkozási ajánlásokban. Egyes szakértők szerint nem kell hirtelen, drasztikus változtatáshoz folyamodni. Érdemes fokozatosan csökkenteni a zsírtartalom százalékát, így észrevétlenül állhatunk át a sovány tej fogyasztására. Egy pohár teljes tejben közel 5 gramm telített zsír van, míg ugyanennyi sovány tejben 0,125 gramm található.

Vaj helyett használjunk margarint szívünk védelme érdekében

5. Vaj helyett használjunk margarint!

Ahogy a tejfogyasztásnál tettük, így érvelhetünk a margarin vagy vaj fogyasztása kérdéskörében. Bizonyítást nyert, ha szeretnénk csökkenteni a bevitt kalóriák és telített zsírok számát, akkor a vaj margarinra való cseréje egy igazán jó kezdet lehet. Egy evőkanál vajban 100 kalória és 7 gramm telített zsír van, mely értékek a margarinban jóval alacsonyabbak.(4)

6. Só helyett használjunk fokhagymát!

A só fogyasztás visszafogása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.(5) Ha fokhagymát használunk só helyett, akkor nem csak az alacsonyabb vérnyomás jótékony hatásait élvezhetjük, hanem a fokhagyma egyéb előnyeit is, melyek között említhető a rák elleni harcban való segítség és a szívbetegségek elleni védelem kialakítása azáltal, hogy csökkenti a “rossz” koleszterint a szervezetben.

7. Egy romantikus regény helyett olvassunk egy útmutatót szívünk egészségéhez!

Számos különböző könyv született már, melyek szívbarát tanácsokkal foglalkoznak. Érdemes egy-egy ilyet elolvasni, hogy tisztában legyünk statisztikákkal, megelőzési módszerekkel vagy akár már létező betegségek kezelésével.

8. Steak helyett fogyasszunk lazacot!

A telített zsírokban és kalóriákban gazdag vaskos steak helyett, próbáljuk ki a lazacot, mely nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavak legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen csökkentik a szíveredetű és a hirtelen halál vagy a koszorúér betegség kockázatát.(6)

Az omega-3 zsírsavakban gazdag lazacot szívünkre is jótékony hatással van

9. Email helyett, kézbesítsük üzeneteinket mi magunk!

Ahelyett, hogy SMS-t vagy e-mailt küldenél a kollégádnak vagy szomszédodnak, próbáld ki, hogy elmész hozzájuk. Bizony! Akár ez a kis mozgás is jó hatással lehet szíved egészségére azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást. Bár az ajánlott mennyiség napi 30 perc mérsékelt mozgás, heti 5 napban, még ez a pár perc séta is többet ér, mint a semmi.(7)

10. Sütőolaj helyett használjunk olívaolajat!

A telített zsírok elkerülése kulcsfontosságú lehet a szív egészségének megőrzését illetően. Cseréljük le az olajat olívaolajra, amiben “jó” zsírok találhatóak. Szakértők szerint napi két evőkanál olívaolaj csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Azonban a mértékletesség betartása ezesetben is elengedhetetlen, ugyanis egy evőkanál olívaolaj 120 kalóriát tartalmaz.(8)

+1 tipp: Szedjünk gyógyszert szívünk egészségének megelőzéséért!

Az életmódváltás mellett, gyógyszerek rendszeres szedésével is megelőzhetőek a szív- és érrendszeri problémák. Az Aspirin® Protect 100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
előfordulásának kockázatát.(9)

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

 • (1) Sheridan MJ, Cooper JN, Erario M, Cheifetz CE. Pistachio nut consumption and serum lipid levels. J Am Coll Nutr. 2007;26(2):141-148. doi:10.1080/07315724.2007.10719595. Return to content
 • (2) Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. NutrMetab Cardiovasc Dis. 2008;18(4):283-290. doi:10.1016/j.numecd.2006.12.008. Return to content
 • (3) Gunathilake KDPP, Ranaweera KKDS, Rupasinghe HPV. Influence of Boiling, Steaming and Frying of Selected Leafy Vegetables on the In Vitro Anti-inflammation Associated Biological Activities. Plants (Basel). 2018;7(1):22. Published 2018 Mar 16. doi:10.3390/plants7010022. Return to content
 • (4) Liu Q, Rossouw JE, Roberts MB, et al. Theoretical Effects of Substituting Butter with Margarine on Risk of Cardiovascular Disease. Epidemiology. 2017;28(1):145-156. doi:10.1097/EDE.0000000000000557. Return to content
 • (5) Cook NR, Cutler JA, Obarzanek E, et al. Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ. 2007;334(7599):885-888. doi:10.1136/bmj.39147.604896.55. Return to content
 • (6) Wang C, Harris WS, Chung M, et al. n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not alpha-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2006;84(1):5-17. doi:10.1093/ajcn/84.1.5. Return to content
 • (7) World Health Organization. Physical Activity and Adults. Available at: https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/ [accessed 25 June 2020]. Return to content
 • (8) Guasch-Ferré M, Liu G, Li Y, et al. Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2020;75(15):1729-1739. doi:10.1016/j.jacc.2020.02.036. Return to content
 • (9) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09) A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020 január. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

10 tipp az egészséges táplálkozáshoz és az életmódváltáshoz, hogy megelőzzük a szív és agyi infarktust
Article categories

A sport lassítja az öregedést

Private
Public

A megdöbbentő felfedezést a Lynn Cherkas vezette londoni kutatócsoport tette, miután összesen 1200 egypetéjű ikerpár tagjainak életmódját és DNS-láncát elemezte ki részletekbe menően.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
A sport lassítja az öregedést

A sport lassítja az öregedést

A megdöbbentő felfedezést a Lynn Cherkas vezette londoni kutatócsoport tette, miután összesen 1200 egypetéjű ikerpár tagjainak életmódját és DNS-láncát elemezte ki részletekbe menően.

A King’s College kutatói az átlagosan 49 éves résztvevők testi aktivitásának analizálása után, lényeges különbséget állapítottak meg a testvérpárok tagjai között. A rendszeresen sportolók kromoszómavégződései (az úgynevezett telomerek) átlagosan mintegy 200 DNA-egységgel hosszabbnak bizonyultak, mint genetikailag velük azonos, ám a testmozgást mellőző testvérük.(1)

(Az emberi kromoszómák végén elhelyezkedő ún. telomer régió életünk során rövidül, ami jelenlegi tudásunk szerint a sejtosztódási folyamatok természetes velejárója. Ha azonban a telomer túl röviddé válik, a sejt nem képes többé az osztódásra, a sejtgenerációk száma tehát csökken. A telomer így egyfajta kromoszómális órának tekinthető – New Scientist)

A londoni molekuláris biológusok a DNA-rövidülés folyamatát laboratóriumi körülmények között figyelték meg, s egyértelműen megállapították, hogy az aktívan sportolóknál a rövidülés jóval lassabban megy végbe, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb élettartamra számíthatnak – az öregedés lelassul.

A kutatók szerint ez magyarázatot szolgáltat arra is, hogy a testmozgás hívei között nem csak kevesebb túlsúlyos található, s közülük szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint cukorbetegségben is kevesebben szenvednek, hanem az öregedés szemmel látható jeleit sem viselik annyira magukon, mint azok, akik életük folyamán nem sportoltak rendszeresen.

A mozgás mellett természetesen az étkezés, a függőségektől mentes életvitel, vagy akár gyógyszer szedésével is megelőzhető szívbetegség kialakulása. Az Aspirin® Protect a világ egyik legismertebb, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére ajánlott gyógyszere. A gyógyszert világszerte milliók bizalma övezi, évtizedek óta. Egyéni mérlegelést követően rendszeresen szedve magas kockázatú betegeknél csökkenti a szívinfarktus és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kialakulásának kockázatát. Hatásmechanizmusa egyszerű: a vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, es elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését.(2)

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

 • (1) Cherkas LF, Hunkin JL, Kato BS, et al. The association between physical activity in leisure time and leukocyte telomere length. Arch Intern Med. 2008;168(2):154-158. doi:10.1001/archinternmed.2007.39. Return to content
 • (2) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára – Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09)
  A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020 január.
  A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos
  Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
  (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján.
  Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A sport lassítja az öregedést
Article categories

Szívbarát tippek 50 felett

Private
Public

50 éves kor felett is rengeteg olyan dolgot tehetünk, ehetünk és próbálhatunk, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy szívünk a megfelelő ütemben, egészségesen működjön. Sajnos sokan sokkal nagyobb gondot fordítanak a kocsijukra vagy a házukra, mint tulajdon testükre, annak ellenére, hogy egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészséges életmód életünk későbbi szakaszában is alapvetően befolyásolja egészségünket és élettartamunkat.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Szívbarát tippek 50 felett

Szívbarát tippek 50 felett

50 éves kor felett is rengeteg olyan dolgot tehetünk, ehetünk és próbálhatunk, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy szívünk a megfelelő ütemben, egészségesen működjön. Sajnos sokan sokkal nagyobb gondot fordítanak a kocsijukra vagy a házukra, mint tulajdon testükre, annak ellenére, hogy egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészséges életmód életünk későbbi szakaszában is alapvetően befolyásolja egészségünket és élettartamunkat.

Szívbarát tippek 50 felett

Az ember ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, sőt még a kilencvenes éveiben is csökkentheti a rákbetegség, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nem lusta változtatni!

A szívbetegségnek számos formája van, kezdve a szívritmuszavaron át a hirtelen szívhalálig és szívinfarktusig. Felkészülni rájuk szinte lehetetlen, azonban sok mindent megtehetünk még idősebb korban is, hogy elkerüljük őket. Van néhány tippünk, melyek mérsékelhetik a szívbetegség kockázatát idősebb korban is egy hosszabb, egészségesebb élet reményében.

Sétáljon sokat!(1)

Nincs is jobb annál, mint egy hatalmas, napsütésbe burkolózott délutáni séta. Mindegy, hogy hol, a környező utcákban vagy a helyi patak partján, a lényeg, hogy elinduljunk. Azon túl, hogy jobb kedvünk lesz tőle, még a szívre is pozitív hatással van, hiszen egy kiadós menetelés megszünteti a stresszt, mely ott van mindannyiunk hétköznapjaiban és melyről közismert, hogy megemeli a vérnyomást. Ilyenkor ugyanis a szív automatikusan gyorsabban és erősebben pumpál, az erek összehúzódnak, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. A tartósan magas vérnyomás pedig az ér belső felszínén apró sérüléseket eredményez, ezek miatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be. Minden egészséges felnőttnek, kortól függetlenül javasolt hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású vagy hetente 75 perc erős intenzitású aerobX aerob
oxigén jelenlétét igénylő
fizikai aktivitást végezni vagy ezek kombinációját.(1)
Lehet, hogy ez elsőre elég riasztóan hangzik, de szükséges.

Nevessen önfeledten!

A nevetéstől jól érezzük magunkat, ez tény. A humor segít, hogy megőrizzük optimista, pozitív gondolkodásmódunkat a nehezebb időkben is. Erőt és bátorságérzetet ad, hogy reményekkel telve vághassunk bele valami újba. Nem mellesleg a nevetés ragályosan hat, hallatán vagy láttán az agyunk arra késztet minket, hogy elmosolyodjunk, elnevessük magunkat. Feloldja a nyomasztó érzéseket, hiszen mikor nevetünk, nem érzünk szomorúságot, sem fájdalmat. A nevetés nem csak hangulatunkra és életszemléletünkre van pozitív hatással, hanem az egészségünket is! Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.(2)

Szívbarát tippek 50 felett

Adja le súlyfeleslegét!

A testsúlyunk koordinálása nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy megőrizzük egészségünket. Bizony 50 éves kor felett sem szabad megijedni attól, ha úgy érezzük, diétáznunk kell, hogy ezzel megvédhessük szívünket. Több tanulmányban is megállapították, hogy 5-10 százalékos testsúlycsökkenés szignifikánsan csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kockázatát!(3)

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan!

Tudományosan igazolt tény, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van. A szervezetnek különböző mennyiségre van szüksége a négyféle táplálékcsoportba tartozó élelmiszerekből. Van kifejezetten olyan táplálkozásforma, melyet a magas vérnyomás csökkentésére találtak ki, ez a DASH-diéta*. A kutatások alapján a diéta nem csak elnevezésében, hanem módszerében is valóban csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet is, ezáltal támogatva a szív működését.(1)

Aspirin® Protect a megelőzésért

Az Aspirin® Protect a világ egyik legismertebb, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére ajánlott gyógyszere. A gyógyszert világszerte milliók bizalma övezi, évtizedek óta. Kiváló minőségű, bizonyítottan hatékony orvosság mely rendszeresen szedve csökkenti a szívinfarktus és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kialakulásának kockázatát. Hatásmechanizmusa egyszerű: a vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, és elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését.(4)

Támogassa szívét! Sosem késő elkezdeni!

*A DASH-diétáról bővebben az alábbi linken olvashat:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/dash-dieta_az_egeszseges_sziv_dietaja/20130830091756

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

 • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
 • (2) Hayashi K, Kawachi I, Ohira T, Kondo K, Shirai K, Kondo N. Laughter is the Best Medicine? A Cross-Sectional Study of Cardiovascular Disease Among Older Japanese Adults. J Epidemiol. 2016;26(10):546-552. doi:10.2188/jea.JE20150196. Return to content
 • (3) Brown JD, Buscemi J, Milsom V, Malcolm R, O'Neil PM. Effects on cardiovascular risk factors of weight losses limited to 5-10. Transl Behav Med. 2016;6(3):339-346. doi:10.1007/s13142-015-0353-9. Return to content
 • (4) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09) A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020 január. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szívbarát tippek 50 felett
Article categories

Vörösbor és vörösbogyós gyümölcsök

Private
Public

A vörösbogyós gyümölcsök, a vörösbor és a bennük található rezveratrolnak nevezett vegyület jót tesznek szívünk egészségének. A vörösbor mértékkel való fogyasztására nem véletlenül gondolunk már hosszú idők óta, a szív egyik gyógyírekén.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Vörösbor és vörösbogyós gyümölcsök

Vörösbor és vörösbogyós gyümölcsök

A vörösbogyós gyümölcsök, a vörösbor és a bennük található rezveratrolnak nevezett vegyület jót tesznek szívünk egészségének. A vörösbor mértékkel való fogyasztására nem véletlenül gondolunk már hosszú idők óta, a szív egyik gyógyíreként.

Az alkohol és a vörösbor más összetevői, mint példál az antioxidánsok, segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását azáltal, hogy megnövelik a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis az úgy nevezett “védő” koleszterinszintet a szervezetben, ami megvédi az artériát a rongálódástól. Bár szívesen vesszük a vörösborral kapcsolatos jó híreket egy pohár bort szürcsölve, az orvosok óva intenek attól, hogy elkezdjünk nagy mennyiségben alkoholt fogyasztani. Mégis, belátják, van valami a vörösborban, ami egészségesebbé teszi a szívet. Ezek lehetnek az antioxidánsok, a flavonoidok vagy akár a rezveratrol.(1)

Mitől lehet egészséges a vörösbor?

A vörösbor feltehetőleg hatékonyabb a szívvédelmét illetően, mint más alkoholok, de lehetséges, hogy ugyanígy segít a sör, a fehérbor vagy a likőr is. Továbbra sem bizonyították be egyértelműen, hogy a vörösbor legyőzi a többi alkoholt ebben a versenyben. A benne rejlő antioxidánsok, polifenolok azonban bizonyítottan segíthetik a szívben található erek védelmét. Egy figyelemre méltó polifenol például a rezveratrol.(1)

Rezveratrol a vörösborban

A rezveratrol lehet az az összetevő a vörösborban, mely segít megelőzni az érfal megrongálódását, és megakadályozza a vérrögök kialakulását. A rezveratrollal kapcsolatos kutatásokat nem embereken, hanem állatokon végezték. A rezveratrollal táplált egereken kimutatták, hogy az antioxidánsX antioxidáns
az élő szervezetekben, táplálékban felvett természetes vagy mesterséges vegyületek (pl. a C- és E-vitamin, a karotinoidok, a szelén és a cink) - Az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével és semlegesítésével biztosítják a sejtek számára az egészséges, ép sejtstruktúra megtartását. Az emberi…
véd az elhízás és a cukorbetegségek kialakulása ellen, melyek növelnék a szívbetegségek kockázatát. Azonban ezt egyelőre csak az egerek esetében tudták kimutatni a kutatók, embereken még nem. Ezen kívül ahhoz, hogy arányában hasonló mennyiségű rezveratrol jusson az emberi szervezetbe, mint amennyit az egereknek adtak, minden nap ezer liter vörösbort kellene meginnunk. A kutatás disznók esetében kimutatta, hogy a rezveratrol segíti a szív működését és növeli az inzulinX inzulin
a hasnyálmirigy szigetállományában (Langerhans-szigetek) termelődő fehérjeszerű hormon, amelynek fontos szerepe van a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének szabályozásában
termelését a szervezetben. Néhány tanulmány szerint, a rezveratrol szerepet jatszhat a gyulladások és vérrögök képződésének megelőzésében, melyek szívbetegségekhez vezetnének. További kutatásokra van azonban még szükség. Egy tanulmány szerint, idősebb férfiak esetében a rezveratrol csökkentette a mozgás jótékony hatását a szívre. Azt is fontos tudni, hogy a rezveratrol csak közvetlenül a vörösbor fogyasztása után rövid ideig hat.(1)

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

Rezveratrol a szőlőben és más élelmiszerekben

A vörösborban található rezveratrol a szőlő héjából származik. Azáltal, hogy a vörösbort hosszabb ideig fermentálják szőlőhéjjal, mint a fehérbort, a rezveratrol nagyobb mennyiségben található meg a vörösborban. Amennyiben tehát szeretnénk rezveratrolt vinni szervezetünkbe alkohol nélkül, érdemes szőlőt vagy szőlőlevet fogyasztani, mert hasonló hatást válthat ki, mint a vörösbor.

Ezenkívül a mogyoró, áfonya és a vörösáfonya is tartalmaznak némi rezveratrolt. Azonban azt még sajnos nem tudjuk, melyik van jobb hatással a szív egészségére, a vörösbor vagy az említett gyümölcsök fogyasztása. Elérhetőek már rezveratrol tartalmú étrendkiegészítők is, melyek bizonyítottan nem ártalmasak szervezetünk egészségére, azonban a rezveratrol nagyon kis százalékban szívódik fel szervezetünkben.(2,3)

Számos tanulmány kimutatta, hogy minden alkohol mértékkel való fogyasztása jótékony hatással van a szívre, hiszen az alkohol:(4,5)

 • Növeli a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis a “jó” koleszterin szintjét a szervezetben.

 • Csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

 • Segít az alacsony sűrűségű lipoprotein, a “rossz” koleszterin okozta artériás károsodásokat megelőzni.

 • Hatással lehet a vérnyomásra.

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

A mértékletesség fontossága

A vörösbor lehetséges szívbarát előnyei biztatónak tűnnek. Akik rendszeresen fogyasztanak mérsékelt mennyiségben alkoholt, akár vörösbort, kisebb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben életük során. Azonban sem az Amerikai Szív Egyesület (AHA) sem a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet (NHLBI) nem ajánlja, hogy azért kezdjünk alkoholt fogyasztani, hogy megelőzzük a szívbetegségeket. A túlzott alkoholfogyasztásnak ugyanis sokkal károsabb hatása lehet az egészségre. (4) Rongálhatja a májat, elhízáshoz vezethet, a rák különböző formái kialakulhatnak, valamint hosszútávon a szívet is rongálhatja. Ezen kívül, azok számára, akik már valamilyen szívbetegségben szenvednek, egyáltalán nem ajánlott az alkoholfogyasztás. Ez igaz a várandós nőkre is valamint azokra, akik naponta szednek gyógyszereket.

Amennyiben viszont egészségesek vagyunk és szeretjük a vörösbort, akkor az valószínűleg jó hatással van egészségünkre, ha mértékkel folytatjuk a vörösbor fogyasztását. A javasolt mennyiség nőknek és 65 évnél idősebb férfiaknak napi egy pohár, és 65 évnél fiatalabb férfiaknak kettő pohár naponta. A férfiak nagyobb termetüknél fogva több olyan enzimmel rendelkeznek, amelyek lebontják az alkoholt , ezért megengedett a két pohár az ő esetükben.

Az Asprin® Protect 100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
előfordulásának kockázatát.(6)

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Hivatkozások

 • (1) Haseeb S, Alexander B, Baranchuk A. Wine and Cardiovascular Health: A Comprehensive Review. Circulation. 2017;136(15):1434-1448. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387. Return to content
 • (2) Rimando AM, Kalt W, Magee JB, Dewey J, Ballington JR. Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004;52(15):4713-4719. doi:10.1021/jf040095e. Return to content
 • (3) Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-123. Return to content
 • (4) Piano MR. Alcohol's Effects on the Cardiovascular System. Alcohol Res. 2017;38(2):219-241.; Return to content
 • (5) Snopek L, Mlcek J, Sochorova L, et al. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection. Molecules. 2018;23(7):1684. Published 2018 Jul 11. doi:10.3390/molecules23071684. Return to content
 • (6) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó sz