Az Aspirin Protect

„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

Private
Public

A Bayer mottója: "Tudomány a jobb életért".

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

A Bayer mottója: "Tudomány a jobb életért". A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza.

A kicsi, ám innovatív festőanyaggyárként, Wuppertal Barmen kerületében indult cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát.

Az elmúlt 150 év során a Bayer fejlesztései, újításai számtalanszor járultak hozzá az életminőség javításához.

A Bayer Csoport 2013-ban világszerte számos rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza. A kicsi, ám innovatív festőanyaggyárként, Wuppertal Barmen kerületében indult cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát.(1) Az elmúlt 150 év során a Bayer fejlesztései, újításai számtalanszor járultak hozzá az életminőség javításához. A Bayer mottója: „Tudomány a jobb életért”.

Innováció és változás az emberiségért

A Bayer termékei mára szinte nélkülözhetetlenné váltak a mindennapi életben. Legjobb példa erre az 1899-ben forgalomba került Aspirin® fájdalomcsillapító, amely mind a mai napig a Bayer egyik vezető terméke. Az évtizedek során a Bayer kutatói forradalmian új hatóanyagokat fejlesztettek ki, többek között a fertőző, a trópusi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Napjainkban a Bayer HealthCare gyógyszerkutatási tevékenysége elsősorban a kardiológiaX kardiológia
a szív működésével és betegségeivel foglalkozó tudományág
és hematológiaX hematológia
a vér tulajdonságaival, összetételével és betegségével foglalkozó tudományág
, az onkológia, a nőgyógyászat és a diagnosztikai képalkotás területére koncentrál .(2,3)

Innováció és változás a természetért

A Bayer kutatásainak másik fontos iránya a mezőgazdaság. A Bayer CropScience mára vezető szerepet tölt be a növényvédő szerek világpiacán. A siker alapja itt is az innováció – ez pedig nem csupán a fenntartható megoldást kínáló hagyományos és biológiai növényvédő szerekre, hanem a kiváló minőségű vetőmagokra is érvényes.(4)

Innováció és változás az állatvilágért

Az állatgyógyászati üzletágat 1919-ben alapították, jelenleg mintegy 120 országban van jelen. Haszonállatok (sertés, marha, baromfi) és társállatok (kutya, macska) egészségének megóvására, betegségeik kezelésére használható készítmények is találhatók az állatgyógyászati portfólióban. A kutyák és macskák külső és belső élősködőire ható Bayer termékek (pl. kullancs-bolha elleni nyakörv) Magyarországon piacvezetők (CEESA 2012 adat).

Innováció és változás az épített környezetért

A csúcsminőségű alapanyagok terén a habok előállításához használt, az 1930-as években felfedezett poliuretánok, valamint az 1953-ban szabadalmaztatott, nagy teljesítményű polikarbonát (Makrolon®) képezi a folyamatosan bővülő termékkínálat alapját. Napjainkban a Bayer MaterialScience által kifejlesztett, csúcsminőségű alapanyagok nagyban hozzájárulnak a fosszilis erőforrások megóvásához. Az épületszigeteléshez használt poliuretánok például csökkentik a fűtéshez és a hűtéshez szükséges energia mennyiségét. Az ultrakönnyű anyagok felhasználásával pedig a gépjárművek tömege csökkenthető, így azok kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak.

A folyamatos változás és megújulás 150 éve

folyamatos valtozás

A Bayer több mint 150 éves. Erről önkéntelenül is a tradíció és a folytonosság jut eszünkbe. A Bayer 150 éves múltját azonban folyamatos változás és megújulás jellemzi. „Egy vállalkozás hosszú távon kizárólag folyamatos változás és alkalmazkodás esetén maradhat talpon” – hangsúlyozza Dr. Marijn Dekkers, a Bayer vezérigazgatója.

Az alapítástól napjainkig

A vállalatot 1863. augusztus 1-jén „Friedr. Bayer et comp.” néven alapította Friedrich Bayer üzletember és Johann Friedrich Weskott kelmefestő Wuppertalban, a Barmen kerületben. A Bayer a kezdetekben szintetikus festékanyagok gyártásával foglalkozott, termékpalettája azonban az évek során folyamatosan bővült. A vállalkozás 1881-ben „Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.” néven részvénytársasággá alakult, majd nemzetközi vegyipari vállalattá nőtte ki magát. A folyamatosan bővülés során 1912-ben Leverkusenbe helyezte át székhelyét. Az első világháború után egy nagy konszern részeként működött, és csak 1951-től vált ismét független céggé, Farbenfabriken Bayer AG néven.(2)

Friedrich Bayer

A változás üteme a Bayer 125 éves jubileuma, 1988 után érezhetően felgyorsult. A vállalat alaptevékenységeire helyezte át a hangsúlyt, ezért 1999-ben eladta az addig 100%-osX os
száj
tulajdonában lévő Agfa-t, majd 2005-ben hagyományos vegyipari üzletágának jelentős részét a Lanxess néven létrehozott vállalathoz helyezte át. Ezzel egy időben módszeresen bővítette egészségügyi és mezőgazdasági üzletágait (együttesen élettudományok), elsősorban az Aventis CropScience (2001) és a berlini Schering AG (2006) felvásárlásával. „Mivel innovációban erősek vagyunk, és képesek vagyunk folyamatosan alkalmazkodni a piaci változásokhoz, a Bayer jelenleg üzleti tevékenységének minden területén vezető szerepet tölt be” – fogalmazott Dekkers. Az újító szellemiség és a siker iránti elkötelezettség a vállalat egész történetét végigkíséri, a 150 évvel ezelőtti kezdetektől egészen napjainkig.

Bayer Aspirin
Szerző:

Fónyad Orsolya

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve
Article categories

A sokarcú aszpirin története

Private
Public

A fűzfában található természetes hatóanyag felfedezésétől több száz éves út vezetett a modern gyógyszeripari termékig.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
A sokarcú aszpirin története

A sokarcú aszpirin története

A fűzfában található természetes hatóanyag felfedezésétől több száz éves út vezetett a modern gyógyszeripari termékig. Az acetilszalicilsav szabadalmának 1899-es bejegyzésétől máig az aszpirin a fájdalomcsillapítás majd a kardiológiai betegségek megelőzésének alapgyógyszerévé vált.

A sokarcú aszpirin története

Az aszpirin története az ókorig nyúlik vissza. A szalicin tartalmú növények kivonatait évezredek óta használták fájdalomcsillapításra. Hippokratész már Kr. e. 400-ban fűzfalevelet javasolt a szülési fájdalom enyhítésére, több mint két évezreddel később, 1899-ben Berlinben a Császári Szabadalmi Hivatalban pedig bejegyezték az acetilszalicilsav, közismert nevén aszpirin szabadalmát.(1)

Fűzfában a gyógyír

A fájdalmára a természetben gyógyírt kereső ember már évezredekkel ezelőtt felfedezte, hogy a szalicilátokat tartalmazó növények enyhítik kínját. Közülük a fűzfa egyedülálló gyógyászati pályát futott be. A modern kor kutatói jól tudták, hogy Hippokratész fűzfalevelet javasolt a szülési fájdalmakra és a szembetegségekre. Néhányuk minden orvosok atyjának nyomdokában járva felfedte a növényben található hatóanyag legrejtettebb titkait is.

1763-ban Edward Stone tiszteletes elsőként számolt be a Londoni Királyi Társaság tagjainak a fűzfakéreg-kivonat lázcsillapító hatásról. Az anglikán lelkész ötven esetet jegyzett föl, amelyekben eredményesen használta a növény porrá őrölt kérgét többek között vízben és teában oldva.(2)

Kísérletek a vegykonyhákban

A következő lépést 1828-ban egy müncheni gyógyszerészprofesszor, Johann Buchner tette, aki a fűzfafőzetből keserű, sárgás anyagot vont ki, s ezt a fűzfa latin neve (salix) után szalicinnek nevezte el. Egy évvel később Henri Leroux tiszta, kristályos szalicint állított elő. 1838-ban a Sorbonne-on tanuló olasz Raffaele Piria pedig a szalicint cukorra és aromás vegyületre bontotta, majd az utóbbi oxidációjával szalicilsavat kapott.(2,3)

Az aszpirin hatóanyagot, az acetilszalicilsavat 1853-ban Charles Gerhardt, a Montpellier-i Egyetem kémiaprofesszora állította elő elsőként, ám túlságosan körülményesnek találta az eljárást, ezért nem kísérletezett tovább a vegyülettel.(3) Néhány évvel később Hermann Kolbe marburgi kémiaprofesszor megállapította a szalicilsav kémiai szerkezetét, majd Friedrich von Heydennel kidolgozták a nagy mennyiségű előállítás módszerét.(4) A szalicilsavnak azonban kellemetlen íze és gyomorirritáló mellékhatása volt.

acetilszalicilsav

A sikertörténet elkezdődik

Mérföldkőnek számított, amikor Felix Hoffman 1897-ben előállította az acetilszalicilsavat, amely a szalicilsavhoz képest csekély mellékhatást váltott ki. Hoffmann az 1863-ban alapított, német Bayer AG., a gyógyszerpiacra betörni készülő, festékgyártó vállalat gyógyszerészeti részlegén dolgozott. A cég két évvel később, 1899-ben piacra dobott egy acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert, s ezzel kezdetét vette a sikertörténet.(4)

Nemcsak gyógyít, meg is előzi a bajt!

Az aszpirin és a fájdalomcsillapítás fogalma mára összeforrt. Becslések szerint a szabadalom bejegyzése óta egytrillió tabletta fogyott, és napjainkban évente közel 50 ezer tonnányit szedünk be világszerte. A kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően ugyanakkor a 20. század közepén a hatóanyag további felhasználási területeit fedezték fel.

Egy amerikai háziorvos, Lawrence Craven felfigyelt arra, hogy az aszpirin bizonyos szívbetegségek megelőzésében eredményesen használható: tapasztalata szerint kevesebb szívinfarktus fordult elő azoknál a betegeinél, akik fájdalomcsillapítóként aszpirint szedtek. 1950-ben publikálta is megfigyeléseit, és cikkeiben többek között megállapította, hogy aszpirin szedése mellett kisebb a miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
kialakulásának esélye, és erre kis dózisú aszpirin is elegendő. Felvetette az aszpirin koronáriaX koronária
koszorúér
-trombózist megelőző hatását is.(4-7) Javasolta, hogy minden 45-65 év közötti mozgásszegény életmódot folytató vagy túlsúlyos férfi naponta adagolt aszpirint szedjen.(4,8) Craven maga nem volt tudós, következtetéseit a praxisában előforduló nagyszámú eset alapján vonta le, hangsúlyozva, hogy elmélete további tudományos megerősítést igényel.

az aspirin előállítása

Az Aspirin® a kardiovaszkuláris prevenció alapgyógyszere is

Az 1960-as évek végén Dr. Harvey J. Weiss, Priscilla Piper és Sir John Vane hatásvizsgálatokat folytattak, s az ő munkásságuk vezetett végül oda, hogy klinikai vizsgálatok induljanak annak igazolására, hogy az aszpirin valóban képes-e megelőzni kardiovaszkulárisX kardiovaszkuláris
a szívhez és az érrendszerhez tartozó, szív- és érrendszeri
eseményeket.(9)

Az 1989-ben indított klinikai vizsgálat tudományosan alátámasztotta Dr. Craven majd ötven évvel korábbi feltevéseit: bebizonyította, hogy az aszpirin rendszeres szedése képes megelőzni a miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktust és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
-ot.(10-13) Mára az aszpirin a szív és érrendszeri betegségek megelőzését célzó terápiák alapgyógyszerévé vált.

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Irodalomjegyzék:

 • (1) Connelly D. A history of aspirin. Clinical Pharmacist, September 2014, Vol 6, No 7, online | DOI: 10.1211/CP.2014.20066661. Return to content
 • (2) Desborough MJR, Keeling DM. The aspirin story - from willow to wonder drug. Br J Haematol. 2017;177(5):674‐683. doi:10.1111/bjh.14520. Return to content
 • (3) Bellis M. The History of Aspirin. ThoughtCo, Feb. 11, 2020. Available at: thoughtco.com/history-of-aspirin-4072562 [accessed 8 June 2020]. Return to content
 • (4) Montinari MR, Minelli S, De Caterina R. The first 3500 years of aspirin history from its roots - A concise summary. Vascul Pharmacol. 2019;113:1‐8. doi:10.1016/j.vph.2018.10.008. Return to content
 • (5) Craven LL. Acetylsalicylic acid, possible preventive of coronary thrombosis. Ann West Med Surg. 1950;4(2):95. Return to content
 • (6) Craven LL. Coronary thrombosis can be prevented. J Insur Med. 1950;5(4):47‐48. Return to content
 • (7) Craven, L.L. (1956) Prevention of coronary and cerebral thrombosis. Mississippi Valley Medical Journal, 78, 213–215. Return to content
 • (8) Craven L. Experiences with aspirin (acetylsalicylic acid) in the nonspecific prophylaxis of coronary thrombosis. Miss Valley Med J 1953;75:38–44. Return to content
 • (9) Miner J, Hoffhines A. The discovery of aspirin's antithrombotic effects. Tex Heart Inst J. 2007;34(2):179-186. Return to content
 • (10) Steering Committee of the Physicians' Health Study Research Group. Final report on the aspirin component of the ongoing Physicians' Health Study. N Engl J Med. 1989;321(3):129‐135. doi:10.1056/NEJM198907203210301. Return to content
 • (11) Antithrombotic Trialists' Collaboration. Collaborative meta-analysis of randomised trials of antiplatelet therapy for prevention of death, myocardial infarction, and stroke in high risk patients [published correction appears in BMJ 2002 Jan 19;324(7330):141]. BMJ. 2002;324(7329):71‐86. doi:10.1136/bmj.324.7329.71. Return to content
 • (12) Lewis HD Jr, Davis JW, Archibald DG et al. Protective effects of Aspirin™ against acute myocardial infarction and death in men with unstable angina. Results of a Veterans Administration Cooperative Study. N Engl J Med 1983;309(7):396–403. Return to content
 • (13) Guirguis-Blake JM, Evans CV, Senger CA, O'Connor EA, Whitlock EP. Aspirin for the Primary Prevention of Cardiovascular Events: A Systematic Evidence Review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2016;164(12):804‐813. doi:10.7326/M15-2113. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A sokarcú aszpirin története
Article categories

Aspirin® Protect – Tényleg szednem kellene?

Private
Public

Az utóbbi években nagyon sokat hallani az Aspirin® szívvédő hatásáról.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Aspirin® Protect – Tényleg szednem kellene?

Aspirin® Protect – Tényleg szednem kellene?

Az utóbbi években nagyon sokat hallani az Aspirin® szívvédő hatásáról. Mit is jelent ez a hatás? Mikor kezdjük el szedni és mikor ne?

Melyik Aspirin®-t érdemes szedni?

Az Aspirin® nagyon széles terápiás lehetőségekkel rendelkezik. Alkalmazható láz és fájdalomcsillapításra, megfázás esetén is, de infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
megelőzésére is.(1) Mikor, melyik típust érdemes választani? Megfázásra, láz- és fájdalomcsillapításra a legalább 500mg-ot tartalmazó készítményeket válasszuk és csak a szükséges, lehető legrövidebb ideig szedjük, amíg a tünetek elmúlnak.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, például infarktus megelőzésre ezzel szemben, a 100mg hatóanyagtartalmú, Aspirin® Protect-et érdemes szedni. Ezt az alacsony hatóanyagtartalmú formulát kifejezetten hosszútávú használatra tervezték és a mellékhatások minimalizálása érdekében gyomorvédő bevonattal látták el.(2-4)

Hogyan hat az Aspirin® Protect?

A vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, és elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését.(5) A rendszeresen szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.(6,7)

Milyen esetben javasolt az Aspirin® Protect szedése?

A gyógyszer betegtájékoztatójának megfelelően az Aspirin® Protect a haszon/kockázat értékelését követően a szívinfarktus kockázatának csökkentésére alkalmazható szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek esetén.(8)

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mint minden gyógyszernek, az Aspirin® Protect-nek is vannak mellékhatásai. Így az alkalmazása mellett olyan esetekben érdemes döntenünk, amikor az infarktus, vagy strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázata már emelkedett.

Az európai és magyar kardiológiai ajánlások szerint egyre inkább helyet kap az Aspirin® Protect alkalmazása és egyre fiatalabb életkorban javasolják az alkalmazását. Például egy 50 évnél idősebb dohányzó férfinek már normálisnak mondható vérnyomás és koleszterin értékek mellett is érdemes lehet elkezdeni Aspirin® Protect-et szednie, mert a dohányzás önmagában is oly mértékben roncsolja az érrendszert, hogy egy esetleges infarktus kockázata nagy mértékben emelkedett.

Nők esetében a menopauza során jelennek meg a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, így esetükben 55 év fölött érdemes mérlegelni a használatot.

Hogyan szedjük az Aspirin® Protect-et?

A gyógyszert az előirt adagolás szerint, mindennap javasolt bevenni, kihagyás nélkül! A gyógyszer ugyanis akkor fejti ki a megfelelő hatást, ha a szedés hosszútávon, folyamatosan történik. Az Aspirin® Protect különleges gyomornedv-ellenálló bevonatának köszönhetően nem a gyomorban, hanem a bélrendszerben szívódik fel, ezáltal csökkenti az esetleges gyomorpanaszok előfordulását.(2-4)A tablettát lehetőség szerint az esti órákban, étkezés előtt javasolt bevenni, bő folyadékkal. Amennyiben véletlenül kimaradt egy alkalom, akkor sem kell aggódnia. Másnap, a megszokott időben vegye be a következő tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot!(8)

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

 • (1) Montinari MR, Minelli S, De Caterina R. The first 3500 years of aspirin history from its roots - A concise summary. Vascul Pharmacol. 2019;113:1‐8. doi:10.1016/j.vph.2018.10.008. Return to content
 • (2) Cole AT, Hudson N, Liew LC, Murray FE, Hawkey CJ, Heptinstall S. Protection of human gastric mucosa against aspirin-enteric coating or dose reduction? Aliment Pharmacol Ther. 1999;13(2):187‐193. doi:10.1046/j.1365-2036.1999.00470.x Return to content
 • (3) Banoob DW, McCloskey WW, Webster W. Risk of gastric injury with enteric- versus nonenteric-coated aspirin. Ann Pharmacother. 2002;36(1):163-166. doi:10.1345/aph.18325. Return to content
 • (4) Gessner U, Latta G. Assessment of the tolerability of Aspirin protect 100 by a 2-year post-marketing surveillance; multicenter, non-blinded, non-controlled surveillance study. Bayer Pharma-Report PH 29233, 1999. Return to content
 • (5) Vane JR, Botting RM. The mechanism of action of aspirin. Thromb Res. 2003;110(5-6):255‐258. doi:10.1016/s0049-3848(03)00379-7. Return to content
 • (6) Antithrombotic Trialists' (ATT) Collaboration. Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative meta-analysis of individual participant data from randomised trial. Lancet 2009; 373:1849-60. Return to content
 • (7) Zheng SL, Roddick AJ. Association of Aspirin Use for Primary Prevention With Cardiovascular Events and Bleeding Events: A Systematic Review and Meta-analysis [published correction appears in JAMA. 2019 Jun 11;321(22):2245]. JAMA. 2019;321(3):277-287. doi:10.1001/jama.2018.20578. Return to content
 • (8) Bayer AG. Aspirin Protect Patient Information Leaflet. 2020. Available at: https://ogyei.gov.hu/drug_database [accessed 8 June 2020]. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Aspirin® Protect – Tényleg szednem kellene?
Article categories

Aspirin® Protect a szív védelmében

Private
Public

Az Aspirin® hatóanyaga, az acetilszalicilsav alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Aspirin® Protect a szív védelmében

Aspirin® Protect a szív védelmében

Az Aspirin® hatóanyaga, az acetilszalicilsav alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére. A rendszeresen, alacsony dózisban szedett acetilszalicilsav a kardiovaszkulárisX kardiovaszkuláris
a szívhez és az érrendszerhez tartozó, szív- és érrendszeri
megbetegedések megelőzésének fontos eszköze.

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilszalicilsav rendszeres szedése mellett valóban ritkábban fordul elő szívinfarktus és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
(szélütés, vagy agyi infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
).(1,2) Ez a hatóanyag ugyanis csökkenti a vérlemezkék egymáshoz tapadását, ezáltal a vérrögképződés esélyét.(3,4) Az Aspirin® Protect speciális, naponta szedhető, alacsony dózisú, bélben oldódó bevonattal ellátott tabletta.

Miért van szükség szívünk védelmére?

A nyugati társadalmakban minden második ember halálát szív- és érrendszeri megbetegedés okozza. Ezek a betegségek körülbelül tíz évvel rövidítik meg a betegek életét, és tíz évet vesznek el az egészségben eltöltött életévekből. A szív- és érrendszeri betegségek ma már sajnos egyre fiatalabb korban jelentkeznek.(5)

Mi romlik el az ereinkben?

Az érelmeszesedés – orvosi nevén: atherosclerosis – folyamán az érfalakban lerakódások keletkeznek, amelyek az életkor előre haladásával egyre nagyobbak, keményebbek lesznek. Ezek a meszes lerakódások az erek falában megvastagodott csomókat idéznek elő. Az érelmeszesedés talaján létrejövő vérrögök akadályozhatják a vér szabad áramlását, továbbá – leszakadva az érfalról – a vérkeringés elzáródását okozhatják. Az elzáródás helyétől függően szívinfarktus, agyi infarktus (stroke) alakulhat ki. Az alsó végtag trombózisX trombózis
trombusképződés, rögösödés a vérben
ának legveszélyesebb szövődménye a tüdőembóliaX embólia
a véráramba jutott és tovasodródó anyag (embólus) beékelődése
.

Az érelmeszesedés kialakulásában az egészségtelen életmód meghatározó szerepet játszik, de számolni kell az öröklött genetikai adottságokkal is. A jelenség hátterében bizonyos zsíranyagcsere-zavarok, elsősorban a koleszterinszint megemelkedésével járó állapotok érhetők tetten. Tudni kell, hogy létezik „jó” és „rossz” koleszterin. A betegek legtöbbjénél a „rossz” koleszterin (orvosi rövidítéssel: LDL) megemelkedett szintje jelent problémát, de sokak szenvednek olyan típusú anyagcserezavarban, amelyben nem csak a túlzottan magas LDL koleszterin érték okoz gondot, hanem a „jó” koleszterin (orvosi rövidítéssel HDL) túlságosan alacsony szintje is.(6,7) Szervezetünkben megtalálhatóak továbbá a táplálékból felvett, a vérben keringő zsírok is, amelyeket orvosi nyelven triglicerideknek nevezünk. A fölösleges kalóriákat, az alkoholt, vagy a cukrot a szervezet trigliceridekké alakítja, és a zsírsejtekben tárolja. A magas trigliceridszint felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, amelynek következtében megnő a szívkoszorúér elzáródásának, illetve az agyi érkatasztrófának a veszélye.(8)

Ezekben az esetekben a zsíranyagcsere globális kontrolljára van szükség, amely gyógyszeres kezelést igényel.

Mitől függ a kockázat mértéke?

Annak megítélése, hogy ki milyen kardiovaszkuláris rizikóval rendelkezik – vagyis mekkora esélye van arra, hogy súlyos szív- és érrendszeri betegsége lesz – a kezelőorvos feladata. A SCORE kockázatbecslő táblázat segítségével azonban mi magunk is tájékozódhatunk ezzel kapcsolatban.(9)

A vizsgált személy neme, életkora, vérnyomásértéke, koleszterinszintje, valamint az, hogy az illető dohányzik-e, meghatározó. Mindazok, akik korábban heveny szívizominfarktuson, szélütésen (stroke), vagy érsebészeti beavatkozáson estek át, illetve koszorúér-elégtelenségben (stabil, vagy instabil anginaX instabil angina
az akut koronáriaszindróma egyik formája, súlyosságát illetően a stabil angina pectoris és a miokardiális infarktus között helyezkedik el (preinfarktusos anginának is nevezik)
pectoris) szenvednek, fokozott kockázatú betegnek számítanak, és gyógyszeres prevencióra szoranginaX angina
Az angina pectoris a szívizomzat átmeneti vérellátási elégtelensége és ennek következtében kialakult oxigénhiányos állapota. Nem összekeverendő a szívinfarktussal, melynél a szív egy része huzamosabb ideig nem jut elegendő oxigénhez, és emiatt az érintett szívizomrész - sürgősségi kezelés nélkül -…
pectoris) szenvednek, fokozott kockázatú betegnek számítanak, és gyógyszeres prevencióX prevenció
megelőzés
ra szorulnak.(9,10)

Mit tehetünk meg mi magunk?

A szív- és érrendszeri betegségeket egészséges életmóddal előzhetjük meg a leghatékonyabban.(10) Sokat tehetünk egészségünkért, ha odafigyelünk az étkezésünkre, megszabadulunk az esetleges testsúlytöbbletünktől, mellőzzük a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, abbahagyjuk a dohányzást, kerüljük a stresszt és nem utolsósorban rendszeresen mozgunk.

Miben segíthet nekünk napi egy tabletta?

aspirin-protect-a-sziv-vedelmeben-2

Bizonyos állapotokban gyógyszeres védelemre is szükségünk lehet. Amennyiben megszületik a döntés az Aspirin® Protect terápiaX terápia
gyógykezelés
megkezdéséről, nagyon fontos, hogy a tablettát az előírt adagolás szerint, minden nap be kell venni.

Minden Aspirin® Protect kezelésben részesülő betegnek tudnia kell, hogy a gyógyszer szedésének abbahagyása komoly veszélyt rejt magában: megnöveli a súlyos, akár halálos szövődmények – például az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
– kialakulásának kockázatát.(11-13) Azoknál, akik abbahagyják a gyógyszer szedését, nagyobb gyakorisággal jöhetnek létre trombózisos események. Ez különösen érvényes a koszorúér-betegségben szenvedőkre, kiváltképp, ha ún. perkután coronariaX coronaria
koszorúér
intervencióX intervenció
beavatkozás
s beavatkozáson (szívkatéterezés), valamint gyógyszerkibocsátó sztentX sztent
cső alakú fémháló, melyet katéteres eljárással a megtágított érbe illesztenek azért, hogy megakadályozza az újbóli beszűkülést. A felhelyezéskor összecsukott állapotban van, melyet a szűkületben nyitnak ki.
beültetésen estek át. Az Aspirin® Protect folyamatos szedésének ma már akkora jelentősége van, hogy bizonyos esetekben, például kisebb műtétek, vagy például egy foghúzás előtt sem hagyható el a gyógyszer. Ha bármilyen beavatkozás miatt mégis szükségesnek ítélik a terápia felfüggesztését, minden esetben konzultáljon kezelőorvosával és egyedileg mérlegeljék az esetleges kockázatokat.

Milyen esetben javasolt az Aspirin® Protect szedése? (14)

 • heveny szívinfarktus esetén
 • egy újabb infarktus kialakulásának megelőzésére
 • átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringési zavar következtében kialakuló agyi infarktus megelőzésére
 • a szívizom csökkent vérellátása miatt fellepő mellkasi fájdalom (anginaX angina
  Az angina pectoris a szívizomzat átmeneti vérellátási elégtelensége és ennek következtében kialakult oxigénhiányos állapota. Nem összekeverendő a szívinfarktussal, melynél a szív egy része huzamosabb ideig nem jut elegendő oxigénhez, és emiatt az érintett szívizomrész - sürgősségi kezelés nélkül -…
  pectoris) esetén
 • érsebészeti beavatkozások (pl. koszorúértágítás, műtét) után
 • infarktus kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi- és 55-79 év közötti nőbetegek esetén, a haszon/kockázat értékelését követően

Hogyan szedjük az Aspirin® Protect-et?

aspirin-protect-a-sziv-vedelmeben-3

A gyógyszert az előirt adagolás szerint, mindennap javasolt bevenni, kihagyás nélkül. A gyógyszer ugyanis akkor fejti ki a megfelelő hatást, ha a szedés hosszútávon, folyamatosan történik. Az Aspirin® Protect különleges gyomornedv-ellenálló bevonatának köszönhetően nem a gyomorban, hanem a bélrendszerben szívódik fel, ezáltal csökkenti az esetleges gyomorpanaszok előfordulását. A tablettát lehetőség szerint az esti órákban, étkezés előtt javasolt bevenni, bő folyadékkal.

A rendszeres szedést megkönnyíti az Aspirin® Protect 100 mg tabletta naptárcsomagolású, 28, illetve 98 tablettát tartalmazó kiszerelése, amely vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. Ez a - fogamzásgátló készítményekéhez hasonló - csomagolás a hét napjait jelezve segít nyomon követni, hogy mikor hol tartunk a szedésben. Használata mellett könnyű észben tartani a gyógyszer szedését, és azt is elkerülhetjük, hogy véletlenül dupla adagot vegyünk be.

Mikor nem javasolt az Aspirin® Protect szedése?(14)

 • ha allergiás (túlérzékeny) a szalicilátokra vagy az Aspirin® Protect egyéb összetevőjére,
 • ha korábban volt asztmás reakciója, amelyet szalicilátok vagy más, rendszerint láz- vagy fájdalomcsillapításra szedett, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők váltották ki,
 • ha heveny gyomor-, bélrendszeri fekélyben szenved,
 • ha fokozott vérzékenységben szenved,
 • ha súlyos vesekárosodásban szenved,
 • ha súlyos májkárosodásban szenved,
 • ha súlyos szívelégtelenségben szenved,
 • ha 15 mg/hét vagy nagyobb dózisban kap metotrexat-kezelést,
 • a terhesség utolsó harmadában.

Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj! Ha a kockázatbecslő táblázatban 5% feletti kockázati kategóriába tartozunk, érdemes azonnal elkezdeni a gyógyszer szedését!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Tudta?

Az Aspirin®-t 1899-ben jegyezték be a Berlini Császári Szabadalmi Hivatalban. Hatóanyagát, az acetilszalicilsavat Felix Hoffmann, a Bayer kutatója szintetizálta. Kezdetben láz- és fájdalomcsillapítóként használták nagy sikerrel, majd az 50-es évek elején egy amerikai orvos megfigyelte, hogy a fájdalomcsillapítóként Aspirin®-t szedő betegei között lényegesen kevesebb szívinfarktus fordul elő.(15)

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

 • (1) Antithrombotic Trialists' Collaboration. Collaborative meta-analysis of randomised trials of antiplatelet therapy for prevention of death, myocardial infarction, and stroke in high risk patients. BMJ 2002;324: 71-86. Return to content
 • (2) Ittaman SV, VanWormer JJ, Rezkalla SH. The role of aspirin in the prevention of cardiovascular disease. Clin Med Res. 2014;12(3-4):147-154. doi:10.3121/cmr.2013.1197. Return to content
 • (3) Undas A, Brummel-Ziedins KE, Mann KG. Antithrombotic properties of aspirin and resistance to aspirin: beyond strictly antiplatelet actions. Blood. 2007;109(6):2285-2292. doi:10.1182/blood-2006-01-010645. Return to content
 • (4) Vane JR, Botting RM. The mechanism of action of aspirin. Thromb Res. 2003;110(5-6):255‐258. doi:10.1016/s0049-3848(03)00379-7. Return to content
 • (5) World Health Organization. Cardiovascular diseases. Available at: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)[accessed 7 July 2020]. Return to content
 • (6) Falk E. Pathogenesis of atherosclerosis. J Am Coll Cardiol. 2006;47(8 Suppl):C7‐C12. doi:10.1016/j.jacc.2005.09.068. Return to content
 • (7) Gidding SS, Allen NB. Cholesterol and Atherosclerotic Cardiovascular Disease: A Lifelong Problem. J Am Heart Assoc. 2019;8(11):e012924. doi:10.1161/JAHA.119.012924. Return to content
 • (8) Talayero BG, Sacks FM. The role of triglycerides in atherosclerosis. Curr Cardiol Rep. 2011;13(6):544-552. doi:10.1007/s11886-011-0220-3. Return to content
 • (9) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. page 2327–2329; 2330; 2363. Return to content
 • (10) Knuuti J, Wijns W, Saraste A, et al. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes. Eur Heart J. 2020;41(3):407-477. doi:10.1093/eurheartj/ehz425. pages 429–430; 435; 438. Return to content
 • (11) Sundström J, Hedberg J, Thuresson M, Aarskog P, Johannesen KM, Oldgren J. Low-Dose Aspirin Discontinuation and Risk of Cardiovascular Events: A Swedish Nationwide, Population-Based Cohort Study. Circulation. 2017;136(13):1183‐1192. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.028321. Return to content
 • (12) Ferrari E, Benhamou M, Cerboni P, Marcel B. Coronary syndromes following aspirin withdrawal: a special risk for late stent thrombosis. J Am Coll Cardiol. 2005;45(3):456‐459. doi:10.1016/j.jacc.2004.11.041. Return to content
 • (13) García Rodríguez LA, Cea Soriano L, Hill C, Johansson S. Increased risk of stroke after discontinuation of acetylsalicylic acid: a UK primary care study. Neurology. 2011;76(8):740‐746. doi:10.1212/WNL.0b013e31820d62b5. Return to content
 • (14) Bayer AG. Aspirin Protect Patient Information Leaflet. 2020. Available at: https://ogyei.gov.hu/drug_database [accessed 8 June 2020]. Return to content
 • (15) Montinari MR, Minelli S, De Caterina R. The first 3500 years of aspirin history from its roots - A concise summary. Vascul Pharmacol. 2019;113:1‐8. doi:10.1016/j.vph.2018.10.008. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Aspirin® Protect a szív védelmében
Article categories

Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres megelőzéséről

Private
Public

Fontos, hogy tisztában legyünk a tényekkel, mivel számtalan tévhit kering az infarktus gyógyszeres megelőzésével kapcsolatban.

 • PP-ASP-HU-0097-1-03-2023
Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres megelőzéséről

Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres megelőzéséről

Fontos, hogy tisztában legyünk a tényekkel, mivel számtalan tévhit kering az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
gyógyszeres megelőzésével kapcsolatban. Vajon aszpirint kizárólag azoknak kell szedniük, akik már átestek szívinfarktuston vagy strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
-on?

Ha olyan sok gyógyszert szedek, semmi bajom nem lesz, ha abbahagyom az aszpirin szedését? Ez tényleg igaz lenne? Dehogy! Ez például két tévhit. De nézzük a tényeket!

TÉVHIT: Aszpirint kizárólag azoknak kell szedniük, akik már átestek szívinfarktuston vagy stroke-on.

Igaz, hogy egy szívinfarktus vagy stroke után az alacsony dózisú aszpirin igazoltan elősegíti az újabb esemény megelőzését.(1-7) Sőt, egy mérföldkőnek számító tudományos közlemény szerint,(3) az aszpirinterápia következtében 20 százalékkal csökkent a koszorúér-események száma, amilyen a szívinfarktus, a koszorúér eredetű halálozás vagy a perifériás érbetegségben szenvedők hirtelen halálozása. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a megfelelő rizikójú betegeknél az aszpirin az első kardiovaszkulárisX kardiovaszkuláris
a szívhez és az érrendszerhez tartozó, szív- és érrendszeri
esemény – pl. a szívinfarktus vagy iszkémiás stroke – kockázatát is csökkenti.(8) Mint minden gyógyszer, az aszpirin sem való mindenki számára. Azt, hogy valaki megfelelő alany-e az alacsony dózisú aszpirinterápiához, a beteg és orvos közötti konzultáció során kell eldönteni.

TÉVHIT: Mivel minden nap szedek alacsony dózisú aszpirint, nem fogok belehalni, ha esetleg szívinfarktust kapok.

Nem igaz! Még ha aszpirin-kezelésben részesül is, ha úgy véli, hogy szívinfarktusa van, azonnal hívjon mentőt vagy orvost! A mentő kiérkezéséig rágjon szét aszpirin tablettát. A szívinfarktus alatt majd azt követően 30 napon át szedett aszpirin akár 23 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát.(9)

TÉVHIT: Az aszpirinterápia csak a férfiak számára hasznos.

Nem igaz! Igazolták, hogy az aszpirin számos, fontos előnyt biztosít mind a férfiak, mind a nők számára. A férfiak és nők bevonásával végzett vizsgálatokban az aszpirin az első szívinfarktus* kockázatát 23 százalékkal, míg a visszatérő szívinfarktus* kockázatát 31 százalékkal – mindkét esetben szignifikánsan – csökkentette.(3)

Egy kizárólag nők bevonásával végzett mérföldkövet jelentő vizsgálatban, melyben 40 ezer nő vett részt, azt tapasztalták, hogy az alacsony dózisú aszpirin a 65 éves vagy idősebb nők körében csökkenti minden súlyos kardiovaszkuláris esemény kockázatát, beleértve a szívinfarktust és iszkémiás stroke-ot is.(10) Ez nagyon fontos, hiszen a szívinfarktust szenvedett nők 42 százaléka egy éven belül meghal (10). Ugyanebben a vizsgálatban az alacsony dózisú aszpirin – elsősorban az iszkémiás stroke rizikójának 24 százalékos csökkentésének köszönhetően – 17 százalékkal csökkentette az első stroke rizikóját a látszólag egészséges, 45 éves és idősebb nőknél.(10)

TÉVHIT: A hosszú távú, alacsony dózisú aszpirinkezelés nem biztonságos.

Nem igaz! KardiovaszkulárisX Kardiovaszkuláris
a szívhez és az érrendszerhez tartozó, szív- és érrendszeri
prevencióX prevenció
megelőzés
ban több mint 200 ezer beteget tanulmányoztak több mint 200, az aszpirin hatékonyságát és biztonságosságát elemző, klinikai vizsgálatban.(11)

Súlyos mellékhatás ritkán fordul elő.

A tartós, alacsony dózisú aszpirinterápia a szívinfarktus, az iszkémiás stroke és egyéb kardiovaszkuláris események megelőzésében mutatott potenciális életmentő előnyeit kell mérlegelni a kezelés kockázatával szemben.

Aszpirinkezelés az infarktusban

TÉVHIT: Mivel olyan sok gyógyszert szedek, semmi bajom nem lesz, ha abbahagyom az aszpirin szedését.

Nem igaz! Az orvos utasítása szerint szedett aszpirin egyedülálló kardiovaszkulárisX kardiovaszkuláris
a szívhez és az érrendszerhez tartozó, szív- és érrendszeri
előnyt biztosít, melyet elveszítene, ha abbahagyná a gyógyszer szedését. Fontos tudnia, hogy ha már elkezdte az aszpirin szedését, annak hirtelen abbahagyása - különösen a korábban szívinfarktuson, strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
-on, vagy más kardiovaszkuláris megbetegedésen átesett betegeknél - fokozott kockázatot jelent.(12-15)

TÉVHIT: Ha sztatint (koleszterinszint csökkentő gyógyszer) szedek, nincs szükségem aszpirinre.

Nem feltétlenül. Az aszpirin és a sztatinokX sztatinok
koleszterincsökkentő gyógyszerek csoportja
eltérő hatásmechanizmussal csökkentik szervezetünkben a szív-és érrendszeri események kialakulásának kockázatát. A kutatások azt igazolták, hogy a megfelelő betegek kombinált aszpirin és sztatin kezelésével több visszatérő szívinfarktus és iszkémiás stroke előzhető meg, mint bármelyik kezeléssel önmagában.(14)

TÉVHIT: Nem kellene mindenkinek aszpirint szednie a szívinfarktusok vagy stroke-ok megelőzése céljából?

Nem. Mint minden gyógyszer, az aszpirin sem való mindenkinek. Az alacsony kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, egészséges embereknek nem javasolt aszpirint szedniük. Mint bármely gyógyszer esetén, szakorvos tudja eldönteni, hogy a kezelés előnyei meghaladják-e annak potenciális veszélyeit. Ha magas a koleszterinszintünk, a családban előfordult szívbetegség, vagy egyéb jelentős kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkezünk, azonban érdemes lépéseket tennünk a rizikó csökkentése érdekében.(16)

Ne csak akkor kezdjünk el foglalkozni az egészségünkkel, ha már megtörtént a baj!

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

 • (1) Ibanez B, James S, Agewall S, et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2018;39(2):119‐177. doi:10.1093/eurheartj/ehx393; page 149–150. Return to content
 • (2) Smith SC Jr, Benjamin EJ, Bonow RO, et al. AHA/ACCF Secondary Prevention and Risk Reduction Therapy for Patients with Coronary and other Atherosclerotic Vascular Disease: 2011 update: a guideline from the American Heart Association and American College of Cardiology Foundation [published correction appears in Circulation. 2015 Apr 14;131(15):e408]. Circulation. 2011;124(22):2458‐2473; doi:10.1161/CIR.0b013e318235eb4d; page 2434, 2438; Table 1. Return to content
 • (3) Antithrombotic Trialists’ (ATT) Collaboration. Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative metaanalysis of individual participant data from randomised clinical trials. The Lancet 2009; 373:1849-1860. Return to content
 • (4) National Institute for Health and Care Excellence. Myocardial infarction: cardiac rehabilitation and prevention of further cardiovascular disease. Clinical Guideline. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/cg172 [accessed 8 June 2020]. Return to content
 • (5) Knuuti J, Wijns W, Saraste A, et al. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of chronic coronary syndromes. Eur Heart J. 2020;41(3):407-477. doi:10.1093/eurheartj/ehz425. pages 429–430; 435; 438. Return to content
 • (6) O'Donnell MJ, Hankey GJ, Eikelboom JW. Antiplatelet therapy for secondary prevention of noncardioembolic ischemic stroke: a critical review [published correction appears in Stroke. 2008 Sep;39(9): e147]. Stroke. 2008;39(5):1638-1646. doi:10.1161/STROKEAHA.107.497271. Return to content
 • (7) Diener HC, Hankey GJ. Primary and Secondary Prevention of Ischemic Stroke and Cerebral Hemorrhage: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2020;75(15):1804-1818. doi:10.1016/j.jacc.2019.12.072. Return to content
 • (8) World Health Organization. Prevention of Cardiovascular Disease – Guidelines for assessment and management of cardiovascular risk. Available at: https://www.who.int/cardiovascular_diseases/guidelines/Full%20text.pdf [accessed 9 June 2020]. Return to content
 • (9) ISIS-2 (Second International Study of Infarct Survival) Collaborative Group. Randomised trial of intravenous streptokinase, oral aspirin, both, or neither among 17,187 cases of suspected acute myocardial infarction: ISIS-2. Lancet. 1988;2(8607):349‐360; page 352, figure 3. Return to content
 • (10) Ridker PM, Cook NR, Lee IM, et al. A randomized trial of low-dose acetylsalicylic acid in the primary prevention of cardiovascular disease in women. N Engl J Med. 2005:352:1293-1304. Return to content
 • (11) Santilli F, Simeone P. Aspirin in primary prevention: the triumph of clinical judgement over complex equations. Intern Emerg Med. 2019;14(8):1217-1231. doi:10.1007/s11739-019-02191-4. Return to content
 • (12) Ferrari E, Benhamou M, Cerboni P, Marcel B. Coronary syndromes following aspirin withdrawal: a special risk for late stent thrombosis. J Am Coll Cardiol. 2005;45(3):456‐459. doi:10.1016/j.jacc.2004.11.041. Return to content
 • (13) García Rodríguez LA, Cea Soriano L, Hill C, Johansson S. Increased risk of stroke after discontinuation of acetylsalicylic acid: a UK primary care study. Neurology. 2011;76(8):740‐746. doi:10.1212/WNL.0b013e31820d62b5. Return to content
 • (14) Hennekens CH, Sacks FM, Tonkin A, et al. Additive benefits of pravastatin and aspirin to decrease risks of cardiovascular disease: randomized and observational comparisons of secondary prevention trials and their meta-analyses. Arch Intern Med. 2004;164(1):40‐44. doi:10.1001/archinte.164.1.40. Return to content
 • (15) Sundström J, Hedberg J, Thuresson M, Aarskog P, Johannesen KM, Oldgren J. Low-Dose Aspirin Discontinuation and Risk of Cardiovascular Events: A Swedish Nationwide, Population-Based Cohort Study. Circulation. 2017;136(13):1183‐1192. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.028321. Return to content
 • (16) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037; page 2328. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.

 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Tények és tévhitek az infarktus gyógyszeres megelőzéséről
Article categories
Subscribe to Az Aspirin Protect