Aspirin Protect

30 éves az Aspirin® Protect

125 évvel ezelőtt a Bayer vegyészeinek elsőként sikerült szintetikus úton előállítani az acetilszalicilsavat. Ekkor született meg az Aspirin® és indult útjára annak – gyógyszerészeti innovációkkal és orvostudományi felfedezésekkel teli – története. Idén 30 éve annak, hogy forgalomba került az Aspirin® kis dózisú formája, a kifejezetten a szív és az érrendszer védelmére megalkotott Aspirin® Protect. Magyarországon az Aspirin® Protect először 1997-ben került piacra.

Az acetilszalicilsav kalandos története évezredekkel ezelőtt kezdődött. Egészen az ókorig kell visszatekinteni ahhoz, hogy fény derüljön számos, az acetilszalicilsavval kapcsolatos érdekes tényre. Hippokratész már több mint 2400 évvel ezelőtt felismerte a szalicinben gazdag fűzfakéreg láz- és fájdalomcsillapító tulajdonságait.

A XIX. században, amikor a szerves kémia robbanás-szerűen fejlődött, a kémikusokat erősen foglalkoztatták a reumás és egyéb fájdalmak enyhítésére alkalmazott szalicilsavval kapcsolatos kísérletek, mígnem az erőfeszítéseiket siker koronázta. 1897-ben Dr. Felix Hoffmann, a Bayer kémikusa elsőként állította elő az acetilszalicilsav (ASA) kémiailag tiszta és stabil por formáját. Ez volt a Bayer Aspirin® gyógyszerének születési dátuma is. Az Aspirin™ márkanevet 1899. március 6-án jegyezték be a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatal védjegyjegyzékébe 36433-as számon.

Rendelkezésre állt tehát a gyógyszer, amely csillapította a lázat, enyhítette a fájdalmat, csökkentette a gyulladást. Az Aspirin® gyógyászati értéke széles körben ismertté vált, és a tablettákat 1915-től már vény nélkül meg lehetett vásárolni. Az Aspirin®  az 1950-es években a világ egyik legszélesebb körben alkalmazott gyógyszerévé vált. Kutatások és vizsgálatok sora tűzte ki célul az Aspirin® hatásmechanizmusának és hatásainak a megismerését.

Az 1960-as években felfedezték, hogy az ASA trombocita -ellenes aktivitással is rendelkezik. Az első bizonyítékot, miszerint az ASA megakadályozza a koszorúér-trombózist és a szívinfarktust, Lawrence Craven tette közzé.

Az 1980-as években elkezdődött az Aspirin® „második karrierje”: igazolták, hogy a kis dózisú ASA a rizikócsoportba tartozó betegeknél csökkentheti a szív- és az agyi infarktus előfordulását. Ezt követően az ASA a szív- és agyi infarktusok másodlagos megelőzésében standarddá vált.

1993-ban először a német gyógyszerpiacon jelent meg a kis dózisú acetilszalicilsavat tartalmazó Aspirin®  Protect, amely csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azóta 30 év telt el, amely alatt az Aspirin®  Protect-et betegek milliói használták szerte a világon. Napjainkban a rendszeresen szedett kis dózisú acetilszalicilsav fontos eszköz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az Aspirin®  Protect egy speciális gyomornedv-ellenálló tabletta, napi használatra, kis dózisú acetilszalicilsavval. Kifejezetten hosszú távú használatra tervezték, és gyomornedv-ellenálló bevonattal rendelkezik a mellékhatások minimalizálása érdekében.

Aspirin Protect

Az Aspirin® története kalandos, amit bizonyít az is, hogy az Aspirin® a Holdra is eljutott, 1969-ben ugyanis egy doboz Aspirin® is repült az APOLLO 11 űrhajó fedélzetén.

Az Aspirin®-hez a legnagyobb orvostudományi eredmények köthetők. 1982-ben John Vane megkapta az orvosi Nobel-díjat az acetilszalicilsav hatásmechanizmusának felfedezéséért.

Az Aspirin® -hez érdekes ötletek kötődnek, mint például az Aspirin® 100. évfordulójának megünneplése, amikor a Bayer azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy a 122 méter magas leverkuseni székházát a világ legnagyobb Aspirin® -dobozává alakították át.

Az Aspirin® méltó az ünneplésre. A jubileumok alkalmakat kínálnak arra, hogy megemlékezzünk az Aspirin® születéséről és történetéről, ugyanakkor közel sem jelentik azt, hogy a gyógyszermárka története véget ért volna. Bár az acetilszalicilsav az egyik legintenzívebben kutatott és vizsgált hatóanyag a világon, egyedülálló molekulájának terápiás potenciálja még ma sem ismert minden részletében. Az Aspirin® a jövő számára is tartogat felfedezni valókat.

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.
PP-ASP-HU-0309-1  2023. november 30.

 

Hivatkozások

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!