Ön tudja, hogy hány évesek az artériái?

Ön tudja, hogy hány évesek az artériái? 

Az éréletkor ismerete hozzásegít az erek és a szív egészségének megítéléséhez.(1) Az erek életkora ugyanis megmutatja, hogy van-e különbség a születéstől számított kronológiai kor és a biológiai életkor között a különböző kockázati tényezők következtében. 

A kardiovaszkuláris (CV) kockázatértékelés kulcsszerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A kockázatértékelés lehetővé teszi a CV kockázatának kitett egyének kiszűrését, valamint a megfelelő óvintézkedések és terápia megtervezését a kockázati tényezők csökkentésére vagy megszüntetésére. 

A 40 évnél fiatalabb betegeknél azonban az általánosan alkalmazott módszerekkel számított abszolút kockázat alacsony lehet, miközben a tényleges kockázat már emelkedett mértékű. Ebben a betegcsoportban hasznos lehet az ún. kardiovaszkuláris kockázati életkor (más szóval: vaszkuláris életkor [„éréletkor”], artériák életkora) felmérése azoknak a személyeknek az azonosításában, akiknél hatásos megelőző lépéseket kell tenni.(2)

Lényeges tudni

A szívkoszorúér-események többsége olyan embereknél fordul elő, akiket korábban nem tartottak magas kockázatúnak.(3)

Meglepő eredményekkel szolgált egy Indiában végzett vizsgálat, amely szerint a rutinellenőrzésen átesett egészséges felnőtteknél a 

  • nem diagnosztizált magas vérnyomás 73,3%,
  • nem diagnosztizált prediabétesz (=cukorbetegséget megelőző állapot) 24,9%,
  • nem diagnosztizált cukorbetegség 28,3% gyakorisággal fordult elő.  
  • Emellett 44%-uknál magas LDL-C (alacsony denzitású lipoprotein-koleszterin), 37%-uknál alacsony HDL-C (nagy denzitású lipoprotein-koleszterin), 17%-uknál pedig magas trigliceridszintet tapasztaltak.(4)

Az erek a szív- és érrendszeri egészség alapkövei 

Minden egyes felnőtt szervezetében körülbelül 100 000 kilométernyi hosszúságú véredény fut – ez több mint kétszerese a Föld körüli távolságnak. Ezek az erek biztosítják a vér áramlását, látják el a szöveteket oxigénnel és tápanyagokkal, illetve tartják egészségesen a szerveket, beleértve a szívet is.(5) 

A test véredényeit belülről borító felület, az endotélium, egy egészen különleges szervnek tekinthető. A súlya körülbelül 1 kilogramm, és az endotélium összterülete hatalmas, körülbelül 4000-7000 m2.(6,7)

Mivel az endotélium a szervezet minden részében jelen van, a különböző egészségügyi kórállapotok, beleértve a CV kockázati tényezőket, mint például az elhízást, a magas vérnyomást és a lipidanyagcsere-zavarokat, nagyon károsak lehetnek az endotéliumra.(6,7)

Kép az emberi szív- és érrendszerről

 

Olyan öreg vagy, mint az artériáid – tartja a mondás 

Az öregedés folyamata az artériák merevebbé válásával, és olyan kedvezőtlen állapotokkal jár együtt, mint a magas vérnyomás, a stroke, a veseelégtelenség és a szívbetegség.(8)

A vaszkuláris életkor az artériák korának a jelzője, mind a nagy, mind a kis erek vonatkozásában. Ha az éréletkor a kronológiai életkornál magasabb, akkor emelkedett a kockázata annak, hogy későbbiekben érbetegség alakul ki.  

  • Az artériák lassabban öregszenek, mint az egyén, ha azokat napi rendszerességű testmozgással, egészséges táplálkozással, valamint a családdal és a barátokkal fenntartott jó kapcsolatokkal támogatják.(1)
  • Az artériák gyorsabban öregszenek, mint az egyén, ha azokat folyamatosan cigarettafüst, telített és transzzsírokkal teli élelmiszerek, krónikus stressz és egyéb traumák támadják.(1)
  • Az érrendszeri életkor ismeretében világosabb kép kapható az erek és a szív egészségéről.(1)

Szeretné tudni, hány évesek az artériái? 

Az éréletkor a kronológiai kor, a dohányzó vagy nemdohányzó állapot, a vérnyomás és a koleszterinszint alapján értékelhető.(2) Ezeknek az adatoknak a megadásával Ön is megtudhatja, hogy az erei egyidősek-e Önnel, netán idősebbek-e Önnél, és ha idősebbek, akkor hány évvel. 

IDE klikkelve elérheti a vaszkuláris életkort meghatározó kalkulátort, és megtudhatja a saját éréletkorát

Mi a teendő, ha ismeri, hogy hány évesek az erei?

  • Életkortól függetlenül nagyon fontosak a CV kockázat csökkentésére tett erőfeszítések, legyen szó akár életmódváltásról, akár – szükség esetén – gyógyszeres kezelésről.
  • Ha az erei idősebbek, mint testének más részei, akkor a jövőben különös figyelmet kell fordítania szív- és érrendszeri egészségének támogatására. Javasoljuk, hogy forduljon orvoshoz, és vele együtt tervezze meg a szükséges lépéseket.

Dr. Budai Marianna PhD.   
szakgyógyszerész 

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

PP-ASP-HU-0308-1  2023. november 22.

Irodalomjegyzék:

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!