Árthat a hideg a szív egészségének?

Árthat a hideg a szív egészségének?

A szív- érrendszeri betegségben szenvedők egészségi állapotára a szélsőséges időjárási körülmények is kihatással lehetnek.(5) A szív egészsége szempontjából inkább a kánikulát hihetnénk megterhelőnek, mégis, klinikai vizsgálatok szerint a hideg napokon megnő az angina pectoris (a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom) és a szívinfarktus kockázata.(2,3)

A témával számtalan kutatás foglalkozott, egy finn vizsgálat például arra jutott, hogy összefüggés van a hosszan tartó hideg és a hirtelen szívhalál kockázata között, főleg a szívkoszorúér- betegségben szenvedőknél.(1) A hideg időjárás és a megnövekedett szívinfarktus kockázat kapcsolatára mutatott egy nagy beteglétszámú litván vizsgálat is.(4) A vizsgálatról szóló publikáció kitér arra, hogy a szív- és érrendszeri rizikótényezővel rendelkező betegek nagyobb kockázatú csoportnak tekinthetők a hideg és kardiális (szívet érintő) események összefüggésének tekintetében(4) 

Téli tájkép havas fenyőkkel

Egy Angliában és Wales-ben végzett széleskörű vizsgálat szerint pedig az idősebb és szívkoszorúér- betegségben szenvedő betegek veszélyeztetettebbek a hideg hőmérséklet hatásaira. Ebben a vizsgálatban további érdekesség, hogy az aszpirin szedőknél kisebb veszélyeztetettséget tapasztaltak, összehasonlítva az aszpirin nem szedőkkel.(8)

Az összefüggés magyarázata, hogy a hőmérséklet csökkenésére a szervezet, közelebbről az idegrendszer sajátos módon válaszol: a hő-veszteséget az erek szűkítésével próbálja csökkenteni. Nemcsak a test szélső pontjain, így a bőr felszínén lévő erekben, hanem a szívet ellátó koszorúereken is észlelhető az érösszehúzódás. Ezek a változások pedig túlterhelik az addig még egyensúlyban lévő keringési rendszert. Az erekben ilyenkor kisebb az átfolyó vérmennyiség, így rosszabb a szervek vérellátása is, valamint emelkedik a vérnyomás. A felsorolt mechanizmusok mellett megnövekedhet a szívterhelés és a vér viszkozitása (belső súrlódás), melyek együttesen megnövelik a szívinfarktus kockázatát a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknél.(1,6,7,8)

Orvos fehér köpenyben, nyakában sztetoszkóppal kezében piros, műanyagszívvel

Mit tehetünk a szív- és érrendszeri betegség gyanúja vagy fennállása esetén, hogy megelőzzük a hideg által kiváltott következményeket?

  • Diagnózis : minél előbb vizsgáltassák ki magukat, amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn.

  • Megelőzés és kezelés:

    • Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövessük orvosunk útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően.(1)

    • Zord, téli időjárás esetén védekezzünk a hideg ellen: öltözködjünk fel melegen és rétegesen, viseljünk sapkát, sálat, kesztyűt és megfelelő lábbelit, hidegben történő fizikai megterhelés (pl. hólapátolás) alatt tartsunk szünetet, szívinfarktusra figyelmeztető tünetek esetén forduljunk orvoshoz, fizikai megterhelés után ne fogyasszunk alkoholt.(2)

 

PP-ASP-HU-0290-1  2023. szeptember 8.

 

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Hivatkozások

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!