Melyek a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb rizikófaktorai?

Melyek a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb rizikófaktorai?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulását nagyban befolyásolhatják bizonyos tényezők. Több ilyen, ún. rizikófaktor együttes fennállása jelentősen növelheti a stroke , a koszorúér-betegség, vagy a szívinfarktus esélyét.

Egyes rizikófaktorok olyan adottságok, melyekkel együtt kell élnünk, sokuk azonban helyes életvitellel, illetve megfelelő gyógyszerekkel kordában tartható. A leggyakoribbakról az alábbiakban olvashat.(1)

Magas vérnyomás

Az optimálisnál tartósan magasabb vérnyomás jelentősen megnöveli a stroke és a szívinfarktus veszélyét. Mivel a hétköznapokban kevésbé észrevehetőek a tünetei, érdemes rendszeresen megméretni a vérnyomást.(1)

Kevés mozgás

A testmozgás hiánya akár kétszeresére is növelheti a koszorúér-betegség esélyét. Tartsa fenn egészségét és javítsa vérkeringését rendszeres mozgással!(1)

Dohányzás

A dohányzás jelentősen, akár duplájára is növelheti a koszorúér-betegség és ennek következményeként a szívinfarktus esélyét. Ez a veszély azonban még hosszú évekig tartó dohányzás után is csökkenthető a leszokással.(2)

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik hosszú távú következménye az érfalak sérülése, ez pedig megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A cukorbetegség kialakulását elsősorban a túlsúly, a kevés mozgás és a genetikai hajlam befolyásolják.(3)

Magas koleszterinszint

A koleszterint szervezetünk a májban állítja elő, de a zsíros táplálkozás is növelheti arányát a vérünkben. Az erekben lerakódva csökkenti azok rugalmasságát, ami megnöveli az érelmeszesedés kockázatát.(4)

Helytelen táplálkozás

Mint már említettük, a rossz táplálkozás növelheti a koleszterinszintet és a cukorbetegség esélyét is. Helyes, egészséges, illetve mértéktartó táplálkozással és testmozgással azonban könnyebben maradhatunk formában és óvhatjuk meg magunkat a szív- és érrendszeri betegségektől.

Nemek szerinti eltérések

Bizonyított tény, hogy a férfiak esetében gyakrabban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek. Ennek hátterében az egyik női nemi hormon (ösztrogén) védőhatása áll, amely a nőkben védőhatást fejt ki az érrendszerre. A változó kor (klimax/menopauza) után a nők szervezetében drasztikusan csökken az ösztrogéntermelés, mellyel párhuzamosan a nők is felzárkóznak a férfiakhoz a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és gyakorisága tekintetében.(5)

Életkorral növekvő kockázat

Ahogy idősebbek leszünk, egyre nagyobbá válik a szív- és érrendszeri betegségek esélye. Különösen 40 éves kor felett érdemes jobban odafigyelni testünkre.(1)

Családi hajlam

Ha valamely közeli rokonunknál már fiatalon (nőknél 65, férfiaknál 55 év alatt) jelentkezett szív- és érrendszeri betegség, könnyen lehet, hogy genetikailag hajlamosak vagyunk rá. Erre a hajlamra nincsen ellenszer. A legtöbb, amit tehetünk, a többi rizikófaktor minimalizálása.(1)

Szerző:

Fónyad Orsolya

Irodalomjegyzék:

  • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (2) Rigotti NA, Pasternak RC. Cigarette smoking and coronary heart disease: risks and management. Cardiol Clin. 1996;14(1):51-68. doi:10.1016/s0733-8651(05)70260-5. Return to content
  • (3) American Diabetes Association. 3. Prevention or Delay of Type 2 Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2020. Diabetes Care. 2020;43(Suppl 1):S32-S36. doi:10.2337/dc20-S003. Return to content
  • (4) Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111-188. doi:10.1093/eurheartj/ehz455. Return to content
  • (5) Gao Z, Chen Z, Sun A, Deng X. Gender differences in cardiovascular disease. Medicine in Novel Technology and Devices. 2019;100025. doi:10.1016/j.medntd.2019.100025. Return to content

 

PP-ASP-HU-0252-1     2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!