Étcsokival az egészséges szívért

Étcsokival az egészséges szívért

Meglepő, de a csoki nemcsak a testsúlyunkra és a hangulatunkra van hatással, hanem a szívünkre is. A rendszeres, de mértékletes étcsoki fogyasztás ugyanis segíthet megelőzni bizonyos gyulladásos folyamatokat, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért lehetnek felelősek.(2)

A fenti állítás a CRP (C-reaktív protein) szintjének mérésén és az étcsokoládé antioxidáns hatásán alapszik. A CRP szint kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri események és a diabétesszel összefüggő érbetegségek megemelkedett kockázatával.(1) Egy CRP mérésével foglalkozó vizsgálat kimutatta, hogy a rendszeres, mérsékelt étcsokoládé fogyasztás csökkentheti a CRP szintet. Ez azt jelenti, hogy az étcsokoládé csökkentheti a gyulladást és így előnyös lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ugyanis minél alacsonyabb az CRP szint, annál kisebb a gyulladás kockázata.(2)

Ennek alátámasztására 4849 egészséges, 35 évesnél idősebb embert vizsgáltak a Campobassoi Katolikus Egyetemen. Közülük 1374-en alkalomszerűen, 824-en rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét, általában több mint napi 5 grammot. Dr. Giuseppe és munkatársainak eredményei kimutatták, hogy az átlagos CRP szint a csokoládét nem fogyasztók esetében magasabb volt, mint az étcsokoládét fogyasztóké. Ők ráadásul egészségesebben is táplálkoztak, mint azok, akik nem fogyasztottak csokoládét. Ezen tényezőket figyelembe véve az összefüggés az étcsokoládé-fogyasztás és az alacsony CRP-szint között egyértelmű.

Érdekes lehet azonban, hogy míg a háromnaponkénti 20 g- os étcsokoládé-fogyasztásnak pozitív hatása egyértelműen megfigyelhető volt, addig ennek az adagnak a túllépése nem jelentett nagyobb előnyt, sőt, az étcsokoládé addigi, CRP-szintre gyakorolt pozitív hatása szinte eltűnt. Tehát csak módjával a csokoládéval!

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Hivatkozások

  • (1) Ellinger S, Stehle P. Impact of Cocoa Consumption on Inflammation Processes-A Critical Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016 May 26;8(6). pii: E321. doi: 10.3390/nu8060321. Return to content
  • (2) Di Giuseppe R, di Castelnuovo A, Centritto F et al. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy Italian population. J Nutr. 2008 Oct;138(10):1939-45. Return to content

PP-ASP-HU-0249-1  2023. március 15.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!