Az ideális vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint. a három legfontosabb érték

Az ideális vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint. A három legfontosabb érték.

Ön is került már olyan helyzetbe, hogy amikor megkapta a laboreredményeit, nem tudta értelmezni azokat? Ha magára ismer, akkor ezt a cikket hasznosnak fogja érezni. Cikkünkben röviden betekintést adunk a három legfontosabb érték, a vércukor, koleszterin és a vérnyomás mértékegységeibe és a célértékeibe. 

A labor határértékeket ki és hogyan állapítja meg?

A vércukor, vérzsírok és vérnyomásértékek határértékeit a nemzetközi és a hazai szakmai társaságok ajánlásai alapján állapítják meg. Az ajánlásokat bizonyos időközönként frissítik a legújabb vizsgálatok eredményei alapján.

Melyek a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint célértékei?

Vérnyomás célértékek

A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), méréskor pedig két értéket vizsgálunk.

 • Szisztolés vérnyomás: azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki.
 • Diasztolés vérnyomás: a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Az európai ajánlások alapján 140/90 Hgmm fölött magas vérnyomást (hipertóniát) állapíthatunk meg. 18–65 év közötti életkorban a vérnyomás célérték <130/80 Hgmm, de idős betegeknél (> 65 év) az ajánlás ettől eltérő célértéket határoz meg: 130–139/70–79 Hgmm. Szintén befolyásolhatják a célértékek egyes társbetegségek. (1,2,8).A vérnyomás kategóriákat az 1. ábra szemlélteti. Itt olvashat arról, hogy mit okozhat a magas vérnyomás, ha nem kezelik.

Vérnyomás kategóriák1

Vérnyomás kategóriák

1. ábra

Vércukor célértékek

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Ahhoz, hogy a laboreredményeket jobban megértsük, vizsgáljuk meg a célértékeket egy kicsit közelebbről.

 • HbA1c azaz hemoglobin A1c: Ez a vizsgálat azt mutatja meg, milyen volt az átlagos vércukorszintje az utóbbi 3 hónapban.
 • Vércukorszint – mértékegysége a mmol/liter, vagy mg/deciliter
 • Éhgyomri vércukorszint: Legalább 12 órás éhezést követően mért vércukorszint
 • Étkezés utáni vércukorszint: Ezt a tesztet leggyakrabban a betegség gondozása során alkalmazzák. 1,5-2 órával étkezés után kell mérni.
 • Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): E vizsgálat során a vércukorszintet egy speciális cukor oldat elfogyasztása előtt és 2 órával utána mérik.3,                                                    

A 2-es ábra összefoglalja azokat a vércukor határértékeket, melyeket érdemes megjegyezni.  A határtértéket meghaladó vércukorszint kezelése mindig egyénre szabott, a kezelőorvos a társbetegségeket és egyéb szempontokat is figyelembe vesz.

Ha további információkra kíváncsi azzal kapcsolatosan, hogy mi az összefüggés a cukorbetegség és a keringési betegségek között, itt tájékozódhat.

Vércukor célértékek3,10 

Vérnyomás kategóriák

2. ábra

Koleszterin célértékek

A vérzsírok vérben való megjelenését a koleszterinszint jellemzi. A laborvizsgálatok során leggyakrabban az alábbiakat vizsgálják:

 • LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, „rossz” koleszterin.
 • HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, „jó” koleszterin

A koleszterin célértékét számos tényező befolyásolja.  Ezek alapján kockázati kategóriákat határoznak meg. A 3. ábrán összefoglaltuk az egyes kockázati kategóriákhoz tartozó határértékeket.

Koleszterin határértékek8

Koleszterin határértékek

3. ábra

Miért káros a tartósan magas vércukor-, vérnyomás-, vagy koleszterinszint

Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye azonban az, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívinfarktus,  stroke , alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség , vesebetegség, plakk -képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb.(5)

Idős férfi megméri a vérnyomását

Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?

A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti eszméletlen állapottal járhat,(6) míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmeztető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében. Ekkor idegesség és ingerlékenység is kialakul. Ha ekkor a cukorbeteg nem tud szénhidrát tartalmú étet fogyasztani, a panaszok súlyosbodhatnak. Fejfájás, szédülés, a koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Súlyos állapotban görcsök és kóma is kialakulhat.(7) Ha valaki ilyesmit tapasztal, sürgősen kérjen segítséget már a tünetek kezdeti szakaszában.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet, a nagy tanulmányokból azt szűrték le a szakemberek, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Ki ellenőrzi, illetve kezdeményezi a vizsgálatokat a háziorvos vagy a szakorvos?

Az ellenőrzés többszintű feladat. Nagyon fontos a háziorvos szerepe, mivel a betegek először leginkább hozzájuk fordulnak egészségügyi problémáikkal. Általában a háziorvos kezdeményezi a különböző vizsgálatokat, és sokszor ezen a szinten is megoldható a célértékek elérése. Amennyiben ez mégsem sikerülne, beutalja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. A beteg hosszú távú követése a háziorvos és a szakorvos együttműködését igényelheti.

Mit tegyünk, ha a laborértékeink nem ideálisak?

 • A határértékeket kissé meghaladó eltérések esetén pl. kissé emelkedett koleszterin, vagy vércukorszint esetén legelőször életmód-változtatást kell indítani: több testmozgás, diétás étrend.
 • Ha testmozgás és a diéta sem hozza meg az értékek javulását, a kezelőorvos általában gyógyszeres terápiát javasol, azonban a megkezdett életmódbeli változtatásokat ekkor is tartsuk meg! (3,4)
 • Vannak olyan állapotok (pl. 180/110 Hgmm-t meghaladó vérnyomás,(2) vagy 8-8,5%-ot meghaladó HbA1c -érték), amelyekben azonnali gyógyszeres kezelésre van szükség.(3) 
 • A célértékeket gyakran csak hosszadalmas folyamatot követően tudjuk elérni, ezért a laborvizsgálatokat rendszeresen ismételjük!
 • Az orvos által javasolt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedjük! Ha nem is érzünk azonnali változást, ne csüggedjünk! A terápia hosszútávon fejti ki pozitív hatásait.

 

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

PP-ASP-HU-0339-1  2024. május 28.

Irodalomjegyzék:

 • (1) A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve, A hypertoniabetegség ellátásának irányelvei, Hypertonia és Nephrologia 2018;22(S5):1–36. Return to content
 • (2) Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension [published correction appears in Eur Heart J. 2019 Feb 1;40(5):475]. Eur Heart J. 2018;39(33):3021‐3104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339. Return to content
 • (3) 2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban, hatályos: 2020.07.16- 2024. 05. 15. Return to content
 • (4) Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111-188. doi:10.1093/eurheartj/ehz455. Return to content
 • (5) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
 • (6) Mayo Clinic Staff. Low blood pressure (hypotension) – Symptoms & Causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 [accessed 15 June 2020]. Return to content
 • (7) Kalra S, Mukherjee JJ, Venkataraman S, et al. Hypoglycemia: The neglected complication. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(5):819‐834. doi:10.4103/2230-8210.117219. Return to content
 • (8) VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása: http://metabolizmusonline.hu/images/upload/file/DOCS/kardio_konszenzus_2020_tablazat.pdf (2022.02.03.) Return to content
 • (9) Magyar Diabetes Társaság Tények a cukorbetegségről (2022.04.14.): http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=161 Return to content
 • (10) Magyar Diabetes Társaság Tények a cukorbetegségről. A vércukorszint és ellenőrzése (2022.05.04.): http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=167 Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!