A hatóanyagot vagy a gyomrot védi a bélben oldódó bevonat?

Ön tudja, hogy miért kapnak bevonatot az acetilszalicilsav tabletták?
A hatóanyagot vagy a gyomrot védi a bélben oldódó bevonat?

A bélben oldódó bevonatnak köszönhetően a tabletta nem esik szét a gyomorban, így a védő bevonat csökkenti a gyomornyálkahártya közvetlen irritációjának kockázatát(1-3). Ezenkívül a gyomornedv-ellenálló bevonat egyéb előnyökkel is szolgálhat.

A kis dózisú acetilszalicilsavnak (aszpirin, ASA) az ischémiás szív- és érrendszeri (CV) események megelőzésében mutatott hatása alátámasztott.(4,5) Az alacsony dózisú ASA segít megelőzni a szívinfarktust és a stroke-ot azoknál, akiknél magas a CV kockázat.(5) Bár a kis dózisú ASA-nak jól ismert előny/kockázat profilja van a CV események megelőzése terén, szem előtt kell tartani, hogy az acetilszalicilsav – más hatóanyagokhoz hasonlóan – mellékhatásokat is okozhat.(5,6)

Az acetilszalicilsav – amely számos forgalomban lévő gyógyszer hatóanyaga – alkalmazása gyomor-bélrendszeri (GI) károsodással járhat. Az emésztőrendszer felső szakaszán az acetilszalicilsav többféle nem kívánatos eseményt okozhat, a gyomorirritációtól a súlyos szövődményekig, például a gyomorfekély-vérzésig terjedően.(4,7)

Azonban a gyógyszertechnológiai újítások, köztük az acetilszalicilsav tabletták bélben oldódó bevonata, csökkenti az esélyét annak, hogy a tabletták hatóanyaga közvetlenül érintkezzen a gyomornyálkahártyával. 

Jó tudni

Az acetilszalicilsavat tartalmazó Aspirin® Protect tabletta bélben oldódó bevonattal rendelkezik.(6)

Technológiai innovációk a gyomor védelméért 

A tabletta az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt szilárd gyógyszerforma. A gyógyszerek körülbelül 70%-át tabletták formájában alkalmazzák. A bevonat nélküli tabletták azonban gyomorirritációt okozhatnak, és a hatóanyag stabilitása károsodhat fény, nedvesség vagy hő hatására. Tehát a bevonat nélküli tabletták tolerálhatósága és stabilitása egyaránt fejlesztésre szorul. A megfelelő eszköz a bélben oldódó bevonat lehet.(2)

Idős pár, a nő éppen egy gyógyszert szed be

 

A bélben oldódó bevonat csökkentheti a gyomornyálkahártya közvetlen irritáció rizikóját

A bélben oldódó bevonat gyomornedvnek ellenálló (=gyomorrezisztens) bevonatot jelent. A bélben oldódó bevonattal rendelkező tabletták gyártása során a tablettamagot olyan polimerekkel vonják be, amelyek sértetlenek maradnak a gyomorban, míg a vékonybél lúgosabb pH-ján(1,3) feloldódnak, és lehetővé teszik a tablettában található hatóanyag szabaddá válását. A bélben oldódó bevonat felvitelének célja, hogy késleltesse a hatóanyag felszabadulását egészen addig, amíg az ki nem ürül a gyomorból. Ilyen módon a bélben oldódó bevonat védelmet nyújthat a gyomor nyálkahártyája számára a tablettában lévő hatóanyaggal (például acetilszalicilsavval) való közvetlen érintkezéssel szemben.

Tudta?

A bélben oldódó bevonatok ötlete nem új, már az 1940-es évek kezdete óta alkalmaznak polimereket ebből a célból.(2)

A bélben oldódó bevonat további előnyei

A gyomornedv-ellenálló bevonat

  • javítja a tabletta stabilitását azáltal, hogy védi azt a hőtől, a fénytől és a nedvességtől,
  • javítja az esztétikai tulajdonságokat és elfedi a kellemetlen szagot és ízt.(2,3)

Összegezve: a bélben oldódó bevonat védelmet kínálhat mind a hatóanyag, mind pedig a páciens gyomra számára.(1,2)

Bélben oldódó bevonattal ellátott Aspirin® Protect

Az Aspirin Protect gyógyszerek hatóanyaga az acetilszalicilsav. A bélben oldódó bevonatnak köszönhetően a tabletta a vékonybélben oldódik fel, így az Aspirin® Protect hatóanyaga nem érintkezik közvetlenül a gyomor nyálkahártyájával.(6) Mivel az acetilszalicilsav esetén rendszeres – esetenként élethosszig tartó – gyógyszerhasználat szükséges, azok a törekvések, amelyek a gyomorirritáció kockázatának csökkentését célozzák, különösen előnyösek.(5,6)

Tartsa fejben! A bélben oldódó bevonattal ellátott Aspirin® Protect-et egészben nyelje le, ne törje össze és ne rágja szét!

A bélben oldódó bevonat csak addig tudja ellátni védő funkcióját, amíg sértetlen marad. Ha a bélben oldódó bevonatú tablettákat összetörik vagy szétrágják, és úgy alkalmazzák, nyelőcső- vagy gyomorirritációt vagy fekélyt okozhatnak.(1,6) Csak kivételes esetben, a hatás beállásának felgyorsítása érdekében, szívinfarktus (gyanúja) esetén, javasolt az Aspirin® Protect kezdő adagjának összetörése vagy szétrágása, majd lenyelése. 

A hosszú távú terápia során az Aspirin® Protect tablettát egy pohár vízzel vegye be, hogy elősegítse a tabletta lenyelését, és minimálisra csökkentse annak a kockázatát, hogy a tabletta a nyelőcsőhöz vagy a gyomor falához tapadjon!(6) 

Dr. Budai Marianna PhD. 
szakgyógyszerész 

 

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

 

PP-ASP-HU-0302-1  2023. november 14. 

 

 

Irodalomjegyzék:

  • (1) Royal Pharmaceutical Society. Pharmaceutical Issues when Crushing, Opening or Splitting Oral Dosage Forms, June 2011 Return to content
  • (2) Salawi A. Pharmaceutical Coating and Its Different Approaches, a Review. Polymers (Basel). 2022;14(16):3318. Return to content
  • (3) Maderuelo C, Lanao JM, Zarzuelo A. Enteric coating of oral solid dosage forms as a tool to improve drug bioavailability. Eur J Pharm Sci. 2019 Oct 1;138:105019. Return to content
  • (4) Li Z, Wang Z, Shen B, Chen C, Ding X, Song H. Effects of aspirin on the gastrointestinal tract: Pros vs. cons. Oncol Lett. 2020;20(3):2567-2578. Return to content
  • (5) Packard KA, Hilleman DE. Adherence to therapies for secondary prevention of cardiovascular disease: a focus on aspirin. Cardiovasc Ther. 2016 Dec;34(6):415-422. Return to content
  • (6) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09). A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to content
  • (7) Philpott HL, Nandurkar S, Lubel J, Gibson PR. Drug-induced gastrointestinal disorders. Frontline Gastroenterol. 2014;5(1):49-57. Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!