Szívbarát tippek 50 felett

Szívbarát tippek 50 felett

50 éves kor felett is rengeteg olyan dolgot tehetünk, ehetünk és próbálhatunk, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy szívünk a megfelelő ütemben, egészségesen működjön. Sajnos sokan sokkal nagyobb gondot fordítanak a kocsijukra vagy a házukra, mint tulajdon testükre, annak ellenére, hogy egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészséges életmód életünk későbbi szakaszában is alapvetően befolyásolja egészségünket és élettartamunkat.

Szívbarát tippek 50 felett

Az ember ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, sőt még a kilencvenes éveiben is csökkentheti a rákbetegség, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nem lusta változtatni!

A szívbetegségnek számos formája van, kezdve a szívritmuszavaron át a hirtelen szívhalálig és szívinfarktusig. Felkészülni rájuk szinte lehetetlen, azonban sok mindent megtehetünk még idősebb korban is, hogy elkerüljük őket. Van néhány tippünk, melyek mérsékelhetik a szívbetegség kockázatát idősebb korban is egy hosszabb, egészségesebb élet reményében.

Sétáljon sokat!(1)

Nincs is jobb annál, mint egy hatalmas, napsütésbe burkolózott délutáni séta. Mindegy, hogy hol, a környező utcákban vagy a helyi patak partján, a lényeg, hogy elinduljunk. Azon túl, hogy jobb kedvünk lesz tőle, még a szívre is pozitív hatással van, hiszen egy kiadós menetelés megszünteti a stresszt, mely ott van mindannyiunk hétköznapjaiban és melyről közismert, hogy megemeli a vérnyomást. Ilyenkor ugyanis a szív automatikusan gyorsabban és erősebben pumpál, az erek összehúzódnak, a légzés szaporábbá válik, az izmok megfeszülnek. A tartósan magas vérnyomás pedig az ér belső felszínén apró sérüléseket eredményez, ezek miatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be. Minden egészséges felnőttnek, kortól függetlenül javasolt hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású vagy hetente 75 perc erős intenzitású aerob fizikai aktivitást végezni vagy ezek kombinációját.(1) Lehet, hogy ez elsőre elég riasztóan hangzik, de szükséges.

Nevessen önfeledten!

A nevetéstől jól érezzük magunkat, ez tény. A humor segít, hogy megőrizzük optimista, pozitív gondolkodásmódunkat a nehezebb időkben is. Erőt és bátorságérzetet ad, hogy reményekkel telve vághassunk bele valami újba. Nem mellesleg a nevetés ragályosan hat, hallatán vagy láttán az agyunk arra késztet minket, hogy elmosolyodjunk, elnevessük magunkat. Feloldja a nyomasztó érzéseket, hiszen mikor nevetünk, nem érzünk szomorúságot, sem fájdalmat. A nevetés nem csak hangulatunkra és életszemléletünkre van pozitív hatással, hanem az egészségünket is! Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.(2)

Szívbarát tippek 50 felett

Adja le súlyfeleslegét!

A testsúlyunk koordinálása nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy megőrizzük egészségünket. Bizony 50 éves kor felett sem szabad megijedni attól, ha úgy érezzük, diétáznunk kell, hogy ezzel megvédhessük szívünket. Több tanulmányban is megállapították, hogy 5-10 százalékos testsúlycsökkenés szignifikánsan csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kockázatát!(3)

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan!

Tudományosan igazolt tény, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van. A szervezetnek különböző mennyiségre van szüksége a négyféle táplálékcsoportba tartozó élelmiszerekből. Van kifejezetten olyan táplálkozásforma, melyet a magas vérnyomás csökkentésére találtak ki, ez a DASH-diéta*. A kutatások alapján a diéta nem csak elnevezésében, hanem módszerében is valóban csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet is, ezáltal támogatva a szív működését.(1)

Aspirin® Protect a megelőzésért

Az Aspirin® Protect a világ egyik legismertebb, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére ajánlott gyógyszere. A gyógyszert világszerte milliók bizalma övezi, évtizedek óta. Kiváló minőségű, bizonyítottan hatékony orvosság mely rendszeresen szedve csökkenti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. Hatásmechanizmusa egyszerű: a vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, és elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését.(4)

Támogassa szívét! Sosem késő elkezdeni!

*A DASH-diétáról bővebben az alábbi linken olvashat:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/dash-dieta_az_egeszseges_sziv_dietaja/20130830091756

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

  • (1) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts)Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106. Return to content
  • (2) Hayashi K, Kawachi I, Ohira T, Kondo K, Shirai K, Kondo N. Laughter is the Best Medicine? A Cross-Sectional Study of Cardiovascular Disease Among Older Japanese Adults. J Epidemiol. 2016;26(10):546-552. doi:10.2188/jea.JE20150196. Return to content
  • (3) Brown JD, Buscemi J, Milsom V, Malcolm R, O'Neil PM. Effects on cardiovascular risk factors of weight losses limited to 5-10. Transl Behav Med. 2016;6(3):339-346. doi:10.1007/s13142-015-0353-9. Return to content
  • (4) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09). A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to content

PP-ASP-HU-0318-1  2023. december 19.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!