A stroke megelőzhető!

A stroke megelőzhető!

Hazánkban évente megközelítően 40-50 000 stroke  fordul elő, ebből 16 000 beteg veszti életét. A stroke-ot túlélő betegeknek a kezelés után csupán 10%-a tud normális életvitelt folytatni, a többiek kisebb-nagyobb maradvány tünetekkel vagy rokkantan élik mindennapjaikat. Ezért életbevágóan fontos, hogy megismerjük a hajlamosító tényezőket, tisztában legyünk a megelőzés lehetőségeivel, és tudjuk, hogy mit kell tenni, ha magunkon vagy máson észleljük a stroke tüneteit.

A stroke típusai

A stroke-nak két formája van: az egyik az iszkémiás stroke, ami az agyi artériák hirtelen fellépő elzáródása miatt alakul ki. A másik a vérzéses forma, érfalrepedés okozta vérzés miatt. A stroke hátterében 80-85%-ban az iszkémia áll, az agyszövet nem kap megfelelő vérellátást, nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez és glükózhoz, ezért elhal.(1)

A stroke-ok kb. 15-20%-a vérzéses stroke. Ebben a típusban az ér megreped, és a vér beszivárog az agyi szövetekbe. Gyakran a stroke korai előjelének tekintik az úgynevezett TIA-t (tranzitórikus iszkémiás attak ), ezért „mini stroke”-nak is nevezik. TIA esetén, az agy egy területének elégtelen vérellátása okozza az átmeneti agyi keringési zavart, ami gyorsan rendeződik. A stroke-al ellentétben, 24 órán belül elmúlik, és nem okoz maradandó károsodást. Ennek ellenére a TIA-t is komolyan kell venni, a beteget minden esetben kórházba kell juttatni, és ki kell vizsgálni.(2,3)

A stroke előfordulása, kockázatát növelő tényezők

A stroke nemcsak az idősek betegsége; fiatal és középkorú felnőtteknél, sőt gyermekeknél is előfordulhat. Férfiaknál 25%-kal gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. A betegeknek kb. egyharmada 65 év alatti. Előfordulási gyakorisága az életkorral nő. A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban csap le áldozatára. A stroke leggyakoribb oka a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás, pitvarfibrilláció (szívritmuszavarok), mozgásszegény életmód, elhízás, cukorbetegség, véralvadási zavar, érszűkület, családi előfordulás halmozódása.(1,3)

Aki már átesett egy stroke-on, az újbóli stroke bekövetkeztének esélye az egészségesek kockázatának 10-szerese.

A stroke tünetei(3)

 • végtaggyengeség, zsibbadás, bénulás (egyik oldali alsó vagy felsővégtag)
 • arc-, szájzugi aszimmetria
 • beszédzavar azaz afázia (beszédmegértési és szóformálási nehézség, súlyos formájában a beteg nem fogja fel a szavakat, vagy nem képes beszélni)
 • látászavar, kettős látás, látótérkiesés
 • szédülés, járásbizonytalanság, egyensúlyzavar
 • hirtelen fellépő, súlyos fejfájás, és azt követő tudatzavar.

Mit tegyünk, ha felmerül bennünk a gyanú?

Fontos, hogy a beteg vagy a közelében tartózkodók felismerjék a stroke jeleit, jegyezzék fel, mikor kezdődtek a tünetek, és azonnal hívják a mentőket, a 104-et. Ez meghatározó lehet a beteg életének alakulásában, hiszen az úgynevezett „időablak” nagyon szűk. A tünetek észlelésétől a kezelés megkezdéséig három óra, bizonyos esetekben négy és fél óra áll rendelkezésre az eredményes vérrögoldó kezelés elkezdéséhez, ami a beteg életét mentheti meg.(4)

Tegyünk fel három egyszerű kérdést a betegnek, és figyeljük a reakcióit!

 1. Kérjük meg a beteget, hogy mosolyogjon, vagy mutassa a fogait! (kóros, ha csak az egyik oldal mozog, a másik nem)
 2. Emelje fel mindkét karját! (kóros, ha az egyik karját nem tudja megtartani, és lesüllyed)
 3. Mondjon el egy egyszerű mondatot! (Kóros, ha a beteg elkenten beszél, vagy nehezen érthető, amit mond, vagy nem tud beszélni.)

Kezelés

A három órán belül elkezdett vérrögoldó kezeléssel még visszafordítható a végleges károsodás. Az ilyen kezeléseket stroke-centrumokban végzik, melyek lefedik az ország teljes területét. Véralvadásra ható gyógyszerekkel, ha szükséges, értágító beavatkozással, a kiváltó betegségek kezelésével, gyógytornával, a maradvány tünetek rehabilitációjával a gyógyulás hónapokig, sőt évekig is eltarthat.(4)

Megelőzés

Életmód-változtatással (rendszeres mozgás, túlsúly leadása, sok zöldség, gyümölcs, tengeri halak, teljes kiőrlésű kenyeret tartalmazó étrend, egy pohár jó minőségű száraz vörösbor, bő folyadékfogyasztás), a kockázati tényezők megfelelő gyógyszeres kezelésével, a műtéti megoldáson kívül a vérlemezkék összecsapzódását gátló acetilszalicilsav szedésével a stroke kockázata csökkenthető.(5,6)

Szerző:

Garai Anna

Irodalomjegyzék:

 • (1) Grysiewicz RA, Thomas K, Pandey DK. Epidemiology of ischemic and hemorrhagic stroke: incidence, prevalence, mortality, and risk factors. Neurol Clin. 2008;26(4):871-vii. doi:10.1016/j.ncl.2008.07.003. Return to content
 • (2) Abbott AL, Silvestrini M, Topakian R, et al. Optimizing the Definitions of Stroke, Transient Ischemic Attack, and Infarction for Research and Application in Clinical Practice. Front Neurol. 2017;8:537. Published 2017 Oct 18. Return to content
 • (3) Yew KS, Cheng EM. Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536. Return to content
 • (4) Powers WJ, Rabinstein AA, Ackerson T, et al. 2018 Guidelines for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association [published correction appears in Stroke. 2018 Mar;49(3):e138] [published correction appears in Stroke. 2018 Apr 18;:]. Stroke. 2018;49(3):e46-e110. doi:10.1161/STR.0000000000000158. Return to content
 • (5) Bailey RR. Lifestyle Modification for Secondary Stroke Prevention. Am J Lifestyle Med. 2016;12(2):140-147. Published 2016 Feb 21. doi:10.1177/1559827616633683. Return to content
 • (6) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára – Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T-5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09) A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to content

PP-ASP-HU-0318-1  2023. december 19.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!