Nem csak a férfiakra veszélyes a szívinfarktus. Figyeljünk jobban a nőkre is!

Nem csak a férfiakra veszélyes a szívinfarktus. Figyeljünk jobban a nőkre is!

Széles körben ismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokot képviselnek a férfiak körében. Sokan azonban nem tudják, hogy a nők esetében is.  Figyeljünk jobban a nőkre is! Olvassa el Ön is ezt a cikket és segítsük elő a nők szívinfarktus tüneteinek korai felismerését!

Ön tudta?

 • hogy Magyarországon a szívinfarktusban meghalt nők aránya magasabb, mint a férfiaké? (3)
 • hogy a szív- és érrendszeri betegség vezető halálok nőknél Európában és világszerte?
 • hogy a szívinfarktus nőknél globálisan a nők körében előforduló halálozás egyharmadát jelenti?
 • hogy a szívinfarktus nőknél rosszabb kimenetellel és magasabb halálozással jár, összevetve a férfiaknál tapasztalttal? (1)
 • A 65 év alatti nők esetében kétszer annyi nő hal meg szív-érrendszeri betegségben, mint mellrákban.(1)

 

Idős nő a szívéhez kap

Vajon miért tapasztalunk magasabb infarktus okozta halálozási arányt a nők körében?

 • a nők sokszor később azonosítják a tüneteket, mert ezek nem mindig egyértelműek.
 • a nők átlagosan körülbelül 8 évvel idősebben kapnak infarktust, mint a férfiak, így a tünetek jelentkezésekor általános egészségi állapotuk rosszabb, betegebbek
 • hosszabb idő telik el esetükben a mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig, ami rontja az életkilátásokat. (3)
 • Az Oxfordi Egyetem egyik kutatása alapján a magas vérnyomás, dohányzás (státusza és intenzitása) és a cukorbetegség a nők esetében fokozottabban növeli a szívinfarktus kockázatát férfiakhoz képest. (5)

 

Csak idősebb nők kaphatnak infarktust?

Ismert, hogy nőknél a menopauzát megelőzően az ösztrogénszintnek védő funkciója van a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. (3)
Viszont téves felfogás, hogy a nőket nem érheti szívinfarktus a menopauza előtt, hiszen a szív- és érrendszeri problémák egyharmada 65 éves kor előtt jelentkezik. Egy fiatal, szívinfarktusban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálat rámutatott, hogy a férfiakkal összevetve, kevésbé valószínű, hogy a nőbetegeket tájékoztatják a szívbetegség kockázati tényező meglétéről szívinfarktusuk előtt. (4)
Egy vizsgálat szerint a dohányzás és egyes fogamzásgátlók szinergikus, azaz egymást erősítő hatást fejtenek ki és emelik a szívinfarktus kockázatát, főleg fiatal nőknél. (2) Sok fogamzásgátló betegtájékoztatója kiemeli ezt a kockázatot. Vegyük komolyan a figyelmeztetést!
Egy USA-ban végzett vizsgálat alapján a 65 év alatti nőknél növekszik a szívbetegség miatti halálozás. A tanulmány leírja, hogy a daganatos megbetegedés miatti halálozás folyamatosan csökkent, a szívbetegség miatti halálozás a kezdeti csökkenés után 2010 óta viszont emelkedik. A fiatal nők kezdenek kevésbé egészségesek lenni. A fejlett országokban egyre általánosabb a cukorbetegség és az elhízás fiatal nők körében is. (4)

 

Mit tehetünk?

 1. Komolyan kell venni a nők panaszait! Fontos, hogy a tünetek közül sokszor hiányzik a nagyon erős mellkasi fájdalom és előfordulhatnak kevésbé egyértelmű panaszok is, például émelygés, hányinger, rossz közérzet. (3)
 2. Tudatosítsuk, hogy a nők körében a fiatalabb korosztálynál is előfordulhat szívinfarktus. (3)
 3. Nem szabad megfeledkezni a nők családi tehervállalásban betöltött szerepéről, úgy, mint gyermeknevelés, családról és szülőkről való gondoskodás gyakran teljes munkaidő mellett! A nők szeretteik egészségi állapotát gyakran maguk elé helyezik. A nők szeretteik egészségi állapotát gyakran maguk elé helyezik, így fontos, hogy a saját egészségükre is ügyeljenek, mivel a szívbetegség nagy részben megelőzhető!
 4. Megfelelő diétával, fizikai aktivitással, a dohányzás elhagyásával, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint, valamint a testsúly normalizálásával tegyünk az egészségünkért!  (4)
 5. Minél előbb vizsgáltassuk ki magunkat, amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn!
 6. Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövessük orvosunk útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!

 

idős pár együtt tornázik

Irodalomjegyzék:

PP-ASP-HU-0301-1  2023. november 13.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!