10+1 tanács az otthoni vérnyomásméréshez

10+1 tanács az otthoni vérnyomásméréshez

Ki ne mérné meg szívesebben a vérnyomását otthon, mint egy orvosi rendelőben vagy egy klinikán? Manapság otthoni vérnyomásmérésre is vásárolhatók vérnyomásmérő készülékek. Jó tudni, hogy otthon, nyugodt körülmények között is pontosan megmérhető a vérnyomás, azonban, a pontos mérés érdekében néhány „apróságnak” tűnő dologra oda kell figyelni.

Pontos vérnyomásmérés, pontos diagnózis

Tény, hogy csak a megbízhatóan mért vérnyomásértékek teszik lehetővé a pontos diagnózis felállítását az orvosok számára. A pontos diagnózis pedig a leginkább megfelelő terápia megtalálásának a feltétele.(1)

A vérnyomásmérés azonban – történjen bárhol -, számos buktatóval terhelt, és a vérnyomásukat önállóan, maguknak mérő páciensek több tucatnyi hibát elkövethetnek, és gyakran el is követnek az otthoni vérnyomásmérés során.(1,2)

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha megbízhatóan szeretnénk mérni a vérnyomásunkat otthon.

A fehér köpeny szindróma nem városi legenda

Sokan szívesebben mérnek vérnyomást otthon, mint egészségügyi intézményben. Ebben közrejátszik a „fehér köpeny szindróma” is. 

A „fehér köpeny szindróma” nem csupán egy városi legenda, hanem egy ténylegesen létező hatás. A betegek egy része az orvosok vagy nővérek jelenlétében – egyfajta stressz eredményeként - magasabb vérnyomásértéket produkálhat. A „fehér köpenyesek jelenlétében” akár 20-25 higanymilliméterrel (Hgmm) lehet magasabb mind a szisztolés (= felső), mind a diasztolés (= alsó) érték, mint otthon, nyugodt körülmények között.(2)

10+1 hasznos tanács otthoni vérnyomásméréshez(1,2)

A szakemberek számos olyan tényezőt azonosítottak, amik hatással vannak a vérnyomásmérés pontosságára .(2) Hiába ugyanis a tökéletesen mérő vérnyomásmérő készülék, ha a vérnyomását mérő személy nem figyel oda néhány követendő szabályra.

Ha az alábbi 10+1 tanácsot megfogadja, a mért eredmény megbízhatóbb lesz. 

 1. Mindig azonos napszakban, a nap azonos órájában mérje a vérnyomását! A vérnyomás jelentős napszaki ingadozást mutat. Mérje órához igazítva a vérnyomását, mert csak ilyen módon kaphat egymással összehasonlítható adatokat! Jelölje ki például a reggel 8.00. órát, és legyen az a vérnyomásmérésének az időpontja! 
 2. Vérnyomásmérés előtt mindig pihenjen, üljön nyugodtan 5 percig! Lényeges, hogy ebben a legalább 5 perces „pihenési” időben ülőmunkát se végezzen! Ha nem tartja be a pihenőidőt, és kapkodva, sietve méri meg a vérnyomását, nagy valószínűséggel néhány Hgmm-rel magasabb értéket fog mutatni a készülék.(2)
 3. Helyezkedjen el egy asztal mellett olyan módon, hogy a vérnyomásmérés alatt a mandzsetta a szíve magasságában legyen! Olyan széken üljön, aminek háttámlája is van, a mérés alatt támassza meg a hátát!(2)
 4. A mandzsetta mérete lényeges! Már a vérnyomásmérő készülék kiválasztáskor és megvásárláskor figyeljen oda arra, hogy a mandzsetta mérete illeszkedjen az Ön karjára! A mandzsetta legyen feszes, de ne nagyon szoros.(1,2) Felejtse el a ruhán keresztüli vérnyomásmérést! Sose helyezze a mandzsettát ruhával fedett karra, mert az torzíthatja a mért értékeket!
 5. A vérnyomásmérést megelőző 1 órában ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon, és ne igyon kávét!
 6. Amennyiben vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, azt javasolt a vérnyomásmérés után bevenni. 
 7. Vizelési kényszer esetén, teli húgyhólyaggal ne mérjen vérnyomást! Vérnyomásmérés előtt mindig ürítse ki a húgyhólyagját! A feszülő hólyaggal való mérés akár 33 Hgmm-rel is megemelheti a szisztolés (= felső) vérnyomásértéket.(2)
 8. Vérnyomásmérés közben ne mozogjon, és ne tegye keresztbe a lábait! A keresztbe tett lábakkal ülés akár 15 Hgmm-rel is megemelheti a mért szisztolés vérnyomásértéket.(2)
 9. Legyen csendben! Vérnyomásmérés közben ne beszéljen, és ne beszéljenek Önhöz!
 10. Ha megismétli a vérnyomásmérést, akkor a két vérnyomásmérés között minimum 1 percet várjon

10+1. Vezessen vérnyomásnaplót!

A vérnyomásnaplóban tüntesse fel a mérés dátumát és időpontját, a mért vérnyomás-értékeket, a pulzusszámot, illetve azt, hogy mikor, milyen gyógyszert vett be! Érdemes a naplóban jeleznie azt is, ha úgy véli, hogy valamilyen belső vagy külső hatás (pl. betegség, stressz, hideg- vagy meleg időjárási front) megzavarta a vérnyomását.

Vérnyomásmérés - tanácsok

Útravaló

Szakmailag is elfogadott és támogatott az otthoni vérnyomásmérés. Azonban, a pontos mérés érdekében néhány szempontot érdemes szem előtt tartani.

Megéri szakszerűen és precízen mérni! Az otthon mért pontos és megbízható vérnyomásértékek a kezelőorvos számára támpontokat adnak a vérnyomáscsökkentő terápia további tervezéséhez, folytatásához vagy módosításához.

Szerző:

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész

Idős hölgy megméri a vérnyomását


A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
 

PP-ASP-HU-0180-1 14 Jun 2022

 

 

Irodalomjegyzék:

 • (1) Ramtahal R. Common errors in the measurement of blood pressure. Int Arch Nurs Health Care. 2015; 1:1. Return to content
 • (2) Kallioinen N, Hill A, Horswill MS et al. Sources of innacuracy in the measurement of adult patients’ resting blood pressure in clinical settings: a systematic review. J Hypertens. 2017; 35:421-41. Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!