A stressz hatása a szív- és érrendszerre. Mi váltja ki a stresszt, és hogyan kezelhető?

A stressz hatása a szív- és érrendszerre. Mi váltja ki a stresszt, és hogyan kezelhető?

A stresszre adott válaszreakció mindaddig előnyös az egyén számára, amíg a stressz kiváltó fenyegetés csupán átmeneti. Azonban, ha a valós vagy vélt fenyegetés hosszabb időn át fennáll, vagyis krónikus stresszről van szó, megjelenik az egészségügyi problémák kockázata. A krónikus stressz egyre inkább elterjedt az egész világon. A magas szintű munkahelyi stressz összefüggésben áll a magas vérnyomás, a szívkoszorúér-betegség és a szív- és érrendszeri okok miatti halálozás nagyobb rizikójával.(2,5)

A jó stressz és a rossz stressz

Bár a „stressz” szónak negatív felhangja van, tudni kell, hogy a stressz evolúciós szempontból nagyon fontos. A stressz eredeti célja egy olyan élettani válasz kiváltása, amely a túlélést segíti elő harc vagy menekülés közben: pl. fenyegetés észlelésekor egy olyan válaszreakciót produkál a szervezet, amely révén aktiválódik az izomműködés, ami lehetővé teszi a harcot vagy a menekülést.

A percekig, órákig tartó rövid távú stressz felkészíti a szív- és érrendszert, a váz- és izomrendszert, illetve az ideg- és hormonális rendszert a harcra vagy a menekülésre. Ilyen küzdj vagy menekülj helyzetet többféle, stresszt kiváltó tényező (ún. stresszor) idézhet elő; pl. az ősi időben egy ragadozó állat megjelenése, vagy a modern érában egy sebészeti beavatkozás. Míg ez a fajta rövid távú stressz előnyös hatású (pl. fokozott immunvédelem a sebek gyógyulása érdekében), addig a hetekig vagy hónapokig tartó hosszú távú stressz általában káros.(1) A hosszan tartó stressz különféle testi és lelki panaszokhoz, köztük szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.(1,2)

A krónikus stressz a következő állapotok és kórképek rizikófaktora:

 • magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, 
 • cukorbetegség,
 • alvászavarok,
 • hangulatingadozás, szorongás, depresszió,
 • emésztési zavarok,
 • felső légúti megbetegedések,
 • immunfunkciók romlása,
 • bizonyos daganatok.(1,2)

A krónikus stressz legfőbb oka a pszichoszociális stressz

A pszichoszociális stressz magában foglalja

 • az élet főbb területein jelentkező feszültségeket (pl. munkahelyi nehézségek (munkahely elvesztése), válás vagy más párkapcsolati problémák, szeretett személy halála),
 • társadalmi-gazdasági tényezőket (pl. alacsony jövedelem, bűnözés),
 • pszichiátriai állapotokat (pl. depresszió, szorongás).(2)

Tudta?

A krónikus stressz egyre gyakoribb az egész világon. Világszerte az emberek több mint egyharmada számol be egyre növekvő mértékű stresszről.(2,3) Három munkavállalóból kettő azt mondja, hogy a munka jelentős stresszforrás számára - a sok munkaóra, a fizikai megterhelés, a magas elvárások és a munkahelyi bizonytalanságok miatt.(4)

Stressz és szív- és érrendszeri betegségek

 • A krónikus stressz szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel.(1,2)
 • A pszichoszociális tényezők hasonló kockázatot hordoznak magukban a szívinfarktus szempontjából, mint a „hagyományos” kockázati tényezők, köztük a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.(2)
 • A jelentős mértékű munkahelyi stressz kapcsolatba hozható a magas vérnyomás, a szívkoszorúér-betegségek, illetve a szív- és érrendszeri okok miatti halálozás nagyobb kockázatával.(2,5)
 • A tartós munkahelyi és magánéleti stressz a szívkoszorúér-betegségek gyakoriságát 40-50%-kal emeli.(5)

Elgondolkodott már azon, hogy a krónikus stressz és a szív- és érrendszeri betegségek miként kapcsolódnak egymáshoz?

A krónikus stressz káros következményeihez két útvonal vezethet

 1. Az agy és a mellékvesekéreg szoros kapcsolatban állnak egymással. Stressz hatására a mellékvesekéregből kortizol szabadul fel és kerül be a véráramba. Ez a kortizol-terhelés többek között érelmeszesedéses plakkok kialakulásához és magas vérnyomáshoz vezethet.(2)
 2. A krónikus stressz az adrenalin hatásának az előtérbe kerülésével jár. Az adrenalin hatására felgyorsul a légzés és a szívverés, és emelkedik a vérnyomás. Ezek a változások növelhetik a szívritmuszavarok, a vérlemezke-összecsapzódások, az akut koszorúér-panaszok és a szívelégtelenség kockázatát.(2,6)

Hogyan oldható a stressz?

A stressz megfelelő kezelése hatékonyan csökkentheti a „kezeletlen” hosszú távú stresszhez kapcsolódó egészségügyi kockázatokat.(3-6)

Több módszer is kínálkozik stresszoldásra(6):

 • Gondolkodjon és beszéljen pozitívan! Pl. ahelyett, hogy „Nem tudom megcsinálni”, mondja azt, hogy „Mindent megteszek, ami tőlem telik”.
 • Szánjon napi 15-20 percet arra, hogy csendesen üljön, lazítson, mélyeket lélegezzen, és gondoljon valamilyen megnyugtató dologra.
 • Ne feledkezzen meg a fizikai aktivitásról! Séta, úszás, lovaglás, kerékpározás vagy jóga segíthet abban, hogy sokkal jobban érezze magát.
 • Próbáljon meg minden nap legalább egy olyan dolgot csinálni (pl. olvasni, kertészkedni, alkotni, színezni), amit akkor is örömmel végez, ha csak 15 perce van rá!
 • Aludjon eleget! Éjszakánként 7-8 óra alvás az ideális.(4)
Stressz–vödör analógia - ábra

1.ábra

A stressz és a vizes vödör közti analógia Franklin és mtsai alapján: a vödör az egyén stressztűrési szintjét reprezentálja. A vödör mérete az egyén egészségi állapotától, fiziológiájától, személyiségétől és élettapasztalataitól függ. A vödörben lévő vízszint az illető életében jelenlévő stressz mennyiségét reprezentálja. Ha a stressz következtében túlcsordul a víz, akkor egészségügyi problémák, köztük szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Annak érdekében, hogy a vödörben lévő víz ne csorduljon túl, az egyének különféle megküzdési stratégiákat használnak. A megküzdési stratégiák hasonlóan működnek, mint a víz elvezetésére szolgáló csapok. A stresszes emberek túl sokat ehetnek, túl sok alkoholt fogyaszthatnak és dohányozhatnak. Ezek a hibás csapok átmeneti enyhülést biztosítanak, de végül még több víz áramlik majd a vödörbe.(2,6)

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
PP-ASP-HU-0213-1 2022. november 29.

 

Hivatkozások

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!