Csak az a gyógyszer hathat, amit be is szednek

Csak az a gyógyszer hathat, amit be is szednek

Mindannyian hajlamosak vagyunk időről időre elfelejteni a gyógyszerünk bevételét, aminek több oka is lehet. Ebből a cikkből megtudhatja, melyek lehetnek azok a mögöttes pszichológiai okok, amelyek miatt nehézségeket okozhat a napi gyakorisággal való gyógyszerszedés.
Abban egyetértés mutatkozik, hogy a gyógyszeradagolási rend betartása különösen nehéz lehet, ha a gyógyszeres kezelést hosszú távú, megelőző stratégiaként alkalmazzák, nem pedig a tünetek enyhítésére (1,2). Ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyógyszert szedő személy nem érzi azonnal a terápiás hatást. Például az érelmeszesedés évtizedek óta lappanghat, de amikor először tapasztalja a tüneteket a beteg, már túl késő lehet. Mivel az alacsony dózisú acetilszalicilsav (ASA) a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésben használt hatóanyagok egyike, ezt akár példaként is említhetjük.*
Néhány tippet mutatunk arra vonatkozóan, miként győzhetők le azok az akadályok, amelyek megnehezíthetik a rendszeres gyógyszeradagolás betartását.

 

 

Mit jelent az adherencia?

Az adherencia azt számszerűsíti, hogy a beteg milyen mértékben követi az orvosi tanácsokat. Leggyakrabban az adherencia a gyógyszeres kezelésekkel kapcsolatos előírások/tanácsok követésére vonatkozik, vagyis arra, hogy a beteg milyen mértékben szedi a gyógyszerét az egészségügyi szakemberek vagy a betegtájékoztatóban leírtak szerint (3).
A szív- és érrendszeri gyógyszerek, például az alacsony dózisú acetilszalicilsav esetében kimutatták, hogy az adherencia szintje fordított arányban van a későbbi káros kimenetelekkel. Azaz, minél alacsonyabb az adherencia, annál nagyobb a nem-kívánatos események kockázata (3).


Mit jelent mindez a mindennapi életben?
Minél kevésbé követi valaki az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó tanácsait, annál nagyobb a nem-kívánatos hatások esélye – köztük a terápiás/megelőzési hatásosság hiánya vagy a szív- és érrendszeri események, például a stroke előfordulása (3).

 

 

Ismerje meg, hogy milyen tényezők állnak az adherencia útjában, és szüntesse meg azokat!

1. Gyógyszerrel kapcsolatos aggodalmak

A betegeknek kételyeik és aggodalmaik lehetnek a gyógyszerek hatásával, illetve mellékhatásaival kapcsolatosan, valamint kérdések merülhetnek fel bennük azok hosszú távú, gyakran napi használatuk szükségességével kapcsolatban (2).
Fontos megjegyezni:

 • amennyiben a kezelőorvosa acetilszalicilsavat rendelt az Ön számára, akkor azt gondosan mérlegelte, és a kezelés által nyújtott előnyök meghaladják a lehetséges mellékhatások kockázatát,

 • nem mindenkinél jelentkeznek mellékhatások, akik alacsony dózisú aszpirint szednek (4).

 

Tanács
További információért olvassa el az acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszer csomagolásában található betegtájékoztatót, vagy forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez tanácsért!

 

Tudta, hogy
- az acetilszalicilsav több mint 100 éve kutatások és vizsgálatok tárgya, és az egyik legszélesebb körben kutatott hatóanyag az orvostudomány történetében (5)?

 

Az acetilszalicilsav kémiai képlete

2. Személyes költségekkel kapcsolatos aggodalmak

A betegek számára feszélyezettséget okozhat(nak):

 • stressz, a szorongás és a nehézség, hogy időt szakítson arra, hogy rendszeresen felkeresse orvosát,

 • a pénz- és időráfordítás, amivel a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzése jár, és

 • az a mentális energia, amely a gyógyszer mindennapi, előírás szerinti bevételéhez szükséges (1,2).

 

Tanács

 • Fontos emlékeztetnie magát arra, miért is szed acetilszalicilsavat.

 • Az acetilszalicilsav mindennapi szedése segít megóvni Önt egy jövőbeni szívbetegségtől, például szívinfarktustól vagy stroke -tól (6).

 

Ne felejtse!
Egy szívbetegség megakadályozhatja, hogy időt töltsön a szeretteivel, vagy olyan dolgokkal foglalkozzon, amelyek örömet okoznak Önnek.

 

 

3. A betegségtudattal és a gyógyszerszedés szükségességével kapcsolatos kételyek

Néhány betegnek – különösen azoknak, akik nem mindig érezték rosszul magukat – aggodalmaik lehetnek a gyógyszeres kezelés szükségessége miatt.
Egyes betegek nem hiszik el, hogy krónikus betegségben szenvednek, bár ezt diagnosztizálták náluk. Így nem tudják reálisan felmérni saját kockázatukat, és nem értik, miért kell nekik rendszeresen acetilszalicilsavat szedniük (7).

 

Tanács

 • Beszéljen a kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével, ha többet szeretne megtudni arról, hogy az acetilszalicilsav hogyan segíti a szív védelmét, és ne felejtse el továbbra is minden nap szedni az acetilszalicilsavat!

 • Olvassa el ezt a cikket arról, hogy miként akadályozza meg az Aspirin® Protect a szívinfarktust!

 

Tudta, hogy:

 • az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki a hatását? Ez segít csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát, amely szívinfarktust vagy stroke-ot okozhat (4).

 • még akkor is, ha nem érzi, az acetilszalicilsav a háttérben csendesen működik az Ön szervezetében, az Ön javára, azért, hogy csökkentse annak az esélyét, hogy a jövőben szívvel kapcsolatos eseményt tapasztaljon (5,8).

 

4. A tervezésben és a szokások kialakításában jelentkező nehézségek

A feledékenység a gyógyszeres kezelési rend be nem tartásának egyik fő oka (9).
A betegek sokféleképpen felejthetik el bevenni a gyógyszereiket. Megeshet, hogy elfelejtik az előírt kezelési rendet. Előfordulhat, hogy megfeledkeznek arról, hogy a poggyászba csomagolják a gyógyszerüket, ha utaznak. Netán nem jut eszükbe időben, hogy ideje egy újabb doboz gyógyszert venni a patikában (9).

 

Tanács

 • Az Aspirin® Protect naptáros buborékcsomagolása biztosítja a bevett tabletták nyomon követését.

 • Állítson be emlékeztető hangjelzést vagy töltsön le egy emlékeztető okostelefon-alkalmazást, amely minden nap eszébe juttatja Önnek, hogy vegye be a napi acetilszalicilsav-adagját.

 • Ha az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszer bevételét egy adott mindennapi tevékenységhez köti, az segíthet abban, hogy ne felejtse el azt rendszeresen bevenni. Például, ha minden nap a vacsorája előkészítése közben beveszi az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszerét, könnyebben rutinná válhat a mindennapi gyógyszerszedés.

 

Ne felejtse el betartani az orvosi utasításokat, és szedje folyamatosan az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszerét! Az alacsony dózisú acetilszalicilsav megfelelő hatásának a feltétele a rendszeres gyógyszerszedés.

 

*A Bayer gyógyszereit alkalmazók a linkre kattintva jelenthetik az esetlegesen észlelt biztonságossági problémát.

 

 


A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

 

PP-ASP-HU-0221-1      2022.december 15.

 

 

Hivatkozások

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!