Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Az érelmeszesedéstől az infarktusig

A testünkben található különböző szövetekhez (izom-, ideg-, hám és kötőszövetek) a tápanyagokat és az éltető oxigént a verőerek (artériák) juttatják el. Ezek az erek egészséges állapotukban erősek és rugalmasak, belső felületük pedig rendkívül sima, így a vér gyorsan és akadálytalanul áramolhat bennük.

Idővel az erek belső falán zsíros, meszes lerakódások, ún. plakkok alakulnak ki, melyek megvastagodva szűkítik az ereket. Különösen veszélyes azonban, hogy a plakkok felületén a vérlemezkék egymáshoz tapadva vérrögöket is képezhetnek, melyek tovább szűkítik az ereket, vagy leszakadva vékonyabb ereket zárhatnak el.

Ha egy ilyen elzáródás a szív koszorúereiben következik be, annak a következménye szívinfarktus lehet. Az agyi erek elzáródása agyi infarktushoz (iszkémiás stroke ) és az agyszövet következményes elhalásához vezethet. Amennyiben pedig valamelyik végtag (leggyakrabban a láb) ereiben történik az elzáródás, úgy járási nehezítettség, súlyosabb esetben pedig fekély vagy üszkösödés alakul ki, amelyek a perifériás elzáródásos verőérbetegség vezető tünetei.

A szívinfarktus

Szívinfarktus akkor alakul ki, ha a szívizom egy részének vérellátása hirtelen csökken vagy megszűnik. Ha az elzáródás hosszabb ideig fennáll, a szívizom az oxigénhiány miatt károsodik, majd elhal. Az elzáródás helye és az infarktus által érintett terület kiterjedése közvetlenül befolyásolja azt, hogy a szív mennyire képes továbbra is pumpálni a vért. A legrosszabb esetben többé nem képes friss oxigénnel ellátni az agyat és bekövetkezik a halál.

Tünetek(1)

A szívinfarktus tünetei meglehetősen változatosak. Nagyban függnek a beteg korától, egyéb betegségeitől, valamint a károsodás helyétől és nagyságától. Amennyiben az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli, feltétlenül forduljon orvoshoz!

 • Szegycsont mögötti szorító érzés, erős mellkasi fájdalom
 • Bal karba, bal vállba, bal lapockába, nyakba, állkapocsba kisugárzó fájdalom
 • Szédülés
 • Émelygés
 • Vérnyomás csökkenés
 • Légzési nehézség
 • Hideg verejtékezés

Az agyi infarktus (stroke)

A leszakadó vérrögök az agyba is eljuthatnak, ahol szintén okozhatnak elzáródásokat. Az oxigénhiány által okozott kár itt is az elzáródás helyétől és az érintett területek nagyságától függ. A szövetpusztulás bénulást, látásban vagy beszédben jelentkező problémákat, emlékezetvesztést vagy akár halált is okozhat.

Tünetek(2)

A központi idegrendszer sejtjei állandó oxigénellátást igényelnek, amit a vér biztosít. Ha egy vérrög miatt a vérellátás megszűnik, az idegsejtek rövid időn belül károsodnak, elhalnak. A tünetek rendszerint hirtelen lépnek fel és a következők lehetnek:

 • Egy oldalt érintő arc-, kar- vagy lábzsibbadás, gyengeség
 • Elhomályosuló látás, különösen, ha csak az egyik szemnél észleli
 • Kommunikációs zavar, a beszéd nehezítettsége
 • Minden különös ok nélkül bekövetkező erős fejfájás
 • Szédülés, zavartság, súlyosabb esetekben eszméletvesztés

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Az érelmeszesedés nem olyan probléma, melynek tünetei nap mint nap figyelmeztetnek bennünket arra, hogy foglalkoznunk kell vele. Az érelmeszesedésből következő infarktus azonban túlságosan komoly betegség ahhoz, hogy csak akkor kezdjünk a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj. Az hogy ereink rosszabb állapotban vannak, sokszor tényleg már csak akkor derül ki, amikor egy szívinfarktussal, vagy agyi infarktussal kell szervezetünknek megbirkóznia.

Tehetünk azért, hogy ereink egészséges, rugalmas állapotát megőrizzük. Az egészséges táplálkozás, vagy egy aktívabb, sportolást sem nélkülöző életmód bevezetése mindenképpen fontos lépés.(3)

Azt, hogy mennyire veszélyeztet minket az infarktus, könnyedén ki is kalkulálhatjuk a SCORE kockázatbecslő táblázat segítségével. Cselekedjünk azonnal, ha 5% fölötti értéket kaptunk!

Férfiak esetében 45 éves, nők esetében pedig 55 éves kor felett szedhető olyan gyógyszer, mellyel megelőzhetőek a súlyos szív- és érrendszeri betegségek. Az Aspirin® Protect 100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktus előfordulásának kockázatát.(4)

Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj!

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

 • (1) Lu L, Liu M, Sun R, Zheng Y, Zhang P. Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;72(3):865-867. doi:10.1007/s12013-015-0553-4. Return to content
 • (2) Yew KS, Cheng EM. Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536. Return to content
 • (3) Piepoli MF, Hoes AW, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Atherosclerosis. 2016;252:207‐274. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.05.037. Return to content
 • (4) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára – Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T-5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09) A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to content

PP-ASP-HU-0318-1  2023. december 19.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!