Szeretkezzünk többet!  Az intim együttlét jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre

Szeretkezzünk többet! Az intim együttlét jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre

A szívbetegek körében gyakran mutatkozik némi tanácstalanság a szexuális aktivitás gyakorlása kapcsán. Sokan nem tudják, hogy bizonyos súlyos állapotokat leszámítva, a szükséges orvosi beavatkozások és a kellő gyógyszerelés beállítása után kifejezetten ajánlott ez a tevékenység.

A rendszeres nemi életnek ugyanis jótékony hatása van a szív- és érrendszerre.(1)

Ha valaki egy szív- érrendszeri esemény – például szívinfarktus – lezajlása után arra kíváncsi, hogy milyen mértékben terhelheti magát, orvosa meg tudja mondani, hogy biztonságban, adott gyógyszerelés mellett mekkora fizikai terhelést engedhet meg magának.

Terhelhetőség

A fizikai teljesítőképesség kérdése nagyon lényeges, a szexuális aktivitás egyenlő 3-5 MET (metabolikus ekvivalencia) értékkel, mely enyhe-mérsékelt fizikai aktivitásnak felel meg, amennyiben az egyén kapacitását vesszük figyelembe a fizikai aktivitás elvégzésekor. A MET a fizikai aktivitás mérésére való, így az ülés 1 MET értéknek, a könnyű séta pedig 3-4 MET értéknek felel meg.

A szexuális aktivitás során kifejtett energiafelhasználás egyenértékű körülbelül 5 km/h sebességgel végzett sétával. Természetesen több tényező befolyásolja az energiafelhasználást: például a szexuális pozíció, az aktivitás típusa, erőssége, időtartama, valamint a partnerek életkora és testtömege. Tudományos adatok kimutatták, hogy szexuális aktivitás alatt az átlagos energiafelhasználás fiataloknál 101 kcal vagy 4.2 kcal/perc férfiaknál és 69 kcal vagy 3.1 kcal/perc nőknél. A szexuális aktivitással kapcsolatos energiafelhasználás férfiaknál szingnifikánsan nagyobb volt mint nőknél. Továbbá az átlag intenzitás 6 MET volt férfiaknál és 5.6 MET volt nőknél, amely mérsékelt intenzitásúnak (mérsékelt: 3-6 MET) számít az ASCM (Amerikai Sportorvosi Főiskola) szerint.(2) A szexuális aktivitás elfogadható olyan betegek számára, akik >3 - 5 MET értéknek megfelelő gyakorlatot tudnak elvégezni angina , erős légszomj, iszkémiás (a szívizom oxigénellátási zavara) szívpanaszok, szederjesség (cianózis), alacsony vérnyomás (hipotenzió) vagy ritmuszavar ( aritmia ) nélkül.(1) Biztonságosnak tekinthető a szex koszorúér-megbetegedés esetén, ha a beteg tünetmentes, és anginás roham nélkül meg tud tenni két lépcsősort. A terhelhetőség egyénenként változhat, ezért a nemi élet újrakezdése előtt mindenképpen ajánlott a terheléses teszt elvégzése.(1) A szex fizikai aktivitásnak számít és csökkenti a szívbetegség kockázatát. Jó tudni, hogy az alkalmi terhelés veszélyes, ugyanakkor a kardiológiai rehabilitáció és a rendszeres testmozgás előnyös lehet a szexuális aktivitáshoz kapcsolódó szív- és érrendszeri szövődmények kockázatának csökkentésére szív- és érbetegeknél.(1)

Mikor veszélyes, mikor nem?

A szexuális aktivitás megítélése szempontjából igen fontos a kockázatfelmérés elvégzése, ami a kardiológus kezelőorvos feladata.(1)

Enyhe stabil anginában, kontrollált magasvérnyomás -betegségben szenvedő, vagy sikeres koszorúérműtéten átesett betegek számára megengedett a szexuális aktivitás. (1,3) Szexuális aktivitás elfogadható 1 vagy több héttel a nem komplikált szívinfarktust követően, amennyiben a betegnek nincs szívvel kapcsolatos tünete enyhe -mérsékelt fizikai aktivitás mellett,(1) enyhe szívbillentyű betegségnél és kezdődő, I. stádiumú szívelégtelenség esetén szintén gyakorolható a szex, természetesen a kezelőorvossal történt konzultációt követően.(1,3)

Magas kockázatot jelent a beteg számára a szexuális aktivitás, amennyiben instabil, vagy kezelésre nem reagáló anginája van.(1) Súlyos szívritmuszavar esetén szintén magas kockázatúnak számít a beteg. Ilyen esetekben mindaddig fel kell függeszteni a szexuális életet, amíg a beteg állapota stabilizálódik, és alacsonyabb kockázati csoportba kerül. Mindezt követően, csak ismételt kockázat-meghatározás után ajánlható a szexuális aktivitás,(1,3) az esetleges merevedési zavar kezelése mellett.

Merevedési zavar

Sok férfibeteg tart a szexuális együttlét kudarcától is. Nem alaptalanul, hiszen a merevedési zavar – orvosi nevén erektilis diszfunkció – a koszorúér-betegek felét érinti, sőt komolyabb balkamra működési zavar esetén előfordulása eléri a 80 százalékot. Ráadásul a szexuális problémák a koszorúér-betegség előrehaladásával párhuzamosan súlyosbodhatnak is. Emiatt azonban kár lenne lemondani erről – a testi és lelki egészség szempontjából rendkívül fontos – tevékenységről! Ma már léteznek olyan gyógyszerek a merevedési zavar kezelésére, amelyeket szívbetegek is szedhetnek. A beteg gyógyszerelését beállító kardiológus tudja, hogy ezeket mely gyógyszerek mellett szabad alkalmazni, és melyekkel együtt nem. Fontos azonban tudni, hogy az angina pectorisban gyakran alkalmazott nitráttartalmú szívgyógyszerek mellett kifejezetten tiltott bizonyos merevedési zavar elleni gyógyszerek, az úgynevezett foszfodiészteráz gátlók szedése,(1) mivel a vérnyomást olyan mértékben csökkenthetik, hogy akár keringésleállást is előidézhetnek. Léteznek olyan egyéb gyógyszerfajták is, például egyes vérnyomáscsökkentők, illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére szolgáló szerek, amelyek a „színes tabletták” (merevedési zavar elleni gyógyszerek) ellen dolgoznak, vagy vérnyomáseséssel járó rosszullétet okozhatnak.

Nagyon fontos tehát, hogy a beteg ne legyen szemérmes! Ossza meg szexuális problémáját a kezelőorvosával, ha valamelyik merevedési zavar elleni gyógyszert kívánja igénybe venni. Hiszen ez esetben a kardiológus úgy fogja beállítani a beteg gyógyszereit, hogy azok ne rontsák tovább az esetlegesen meglévő potenciazavart, hanem lehetőleg kedvezően befolyásolják azt, és nem utolsósorban így ki tudja zárni a gyógyszerek közötti kölcsönhatás okozta súlyos következményeket.

A magas előfordulási gyakoriságú szexuális diszfunkció nagy terhet jelent a társadalomnak az életminőségre gyakorolt hatásával, valamint kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek, demenciának és a bármely okból bekövetkező halálozásnak.(3) Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét! A megelőzésnek pedig éppúgy szerves része a mindennapi testmozgás, mint például az egészséges táplálkozás.(4) A rendszeres szexuális aktivitásnak tehát dupla hozadéka van: nem csak az életminőségünket javítja, az életünket teszi teljessé, hanem jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A legjobb módja megelőzni a szexuális diszfunkciót egészséges életformával és egészségi állapotának, betegségének kézben tartásával.(5) Ne fosszuk meg tehát magunkat tőle!.

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

  • (1) Levine GN, Steinke EE, Bakaeen FG, et al. Sexual activity and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2012;125(8):1058-1072. doi:10.1161/CIR.0b013e3182447787. Return to content
  • (2) Frappier J, Toupin I, Levy JJ, Aubertin-Leheudre M, Karelis AD. Energy expenditure during sexual activity in young healthy couples. PLoS One. 2013;8(10):e79342. Published 2013 Oct 24. doi: 10.1371/journal.pone.0079342. Return to content
  • (3) Mornar Jelavić M, Krstačić G, Perenčević A, Pintarić H. Sexual Activity in Patients with Cardiac Diseases. Acta Clin Croat. 2018;57(1):141-148. doi:10.20471/acc.2018.57.01.18. Return to content
  • (4) Kessler A. The global prevalence of erectile dysfunction BJU Int. 2019 Jul 2. doi: 10.1111/bju.14813. Online ahead of print. Return to content
  • (5) Mayo Clinic Staff. Erectile Dysfunction – Symptoms & Causes. (2020) Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776 [accessed 30 June 2020]. Return to content

 

PP-ASP-HU-0252-1     2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!