Minél többet mozog, annál kisebb a szív- és érrendszeri kockázat - abban az esetben is, ha naponta legalább 8 órát üléssel tölt el

Minél többet mozog, annál kisebb a szív- és érrendszeri kockázat - abban az esetben is, ha naponta legalább 8 órát üléssel tölt el

A mozgásszegény életmód és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata közötti kapcsolat bizonyított. Jó tudni, hogy napi 20-30 perc mozgással – még ha napi 8 óránál többet is ül valaki – a felére csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.(1)

Mozogjon az egészségéért!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két évtizeddel ezelőtt mindenkit figyelmeztetett, hogy mozogjon az egészségéért. Abban az időben, 2002-ben, évente hozzávetőleg 2 millió halálesetet tulajdonítottak a fizikai inaktivitásnak (= a mozgásszegény életmódnak). Így a mozgásszegény életmód a 10 vezető halál- és rokkantsági ok között szerepelt a világban. A WHO szerint a világ lakosságának 60-85%-a – mind a fejlett, mind a fejlődő országokban – ülő életmódot folytatott, ami megkétszerezte a szív- és érrendszeri (CV) betegségek kockázatát.(2)

Napjainkban jellemző a mozgásszegény életmód

Manapság is aggodalomra ad okot a fizikai inaktivitás. A mozgásszegény életmód világszerte terjed foglalkozási okok (pl. irodai munka), illetve a televízió- és videókészülékek egyre szélesebb körben való térnyerése miatt. Világszerte a 15 év feletti lakosság körülbelül 31%-a nem kellően aktív fizikailag.(3)

 • Az amerikaiak az ébrenléti idejük 55%-át (napi 7,7 órát) az ülő életmódnak szentelik.(3)
 • Az európaiak a szabadidejük 40%-át (napi 2,7 órát) televíziózással töltik.(3)

A sok ülés veszélyei

A WHO 2020-as adatai szerint a mozgásszegény életmód évente körülbelül 3,2 millió ember halálához vezet.(3)

 • Az ülő életmód – többek között – rontja a lipidanyagcserét, csökkenti a perctérfogatot és a vérellátottságot.(3)
 • Minél inkább inaktív valaki, annál nagyobb nála a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – életkortól függetlenül.(1)
Együtt fut egy idős pár a parkban

Miért érdemes fizikailag aktívnak lenni?

A fizikai aktivitás védő hatást fejt ki az egészségre, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére.(1)  
- A mérsékelt és az erőteljes fizikai aktivitás fordított arányban áll a CV-halálozással, függetlenül attól, hogy egy személy mennyi időt tölt naponta üléssel.(1)

Ellenőrizze önmagát!   
Ön mennyi időt szán naponta fizikai tevékenységre?

Kardiovaszkuláris kockázati tényezők: fizikai inaktivitás/edzés

1.ábra

Az ülő életmód és a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázatának összefüggése a fizikai aktivitási kategóriákon belül. Az ülő életmód halálozási kockázatra gyakorolt modellezett hatásai jelentősen változtak attól függően, hogy ki mennyi időt tölt üléssel. Az ülés állással való felváltása csökkentette a CV-kockázatot az egyébként kevesebbet ülőknél, miközben az ülés fizikai aktivitással való helyettesítése védő hatást eredményezett azoknál is, akik hetente több időt töltöttek üléssel.(1)

Tippek az ülő életmód okozta veszélyek elkerülésére

 • Az üléssel töltött idő csökkentése fontos célkitűzés.(1)
 • Az ülés gyaloglással vagy megerőltető fizikai tevékenységekkel való helyettesítése következetes kockázatcsökkentéssel jár együtt.(1)
 • Egy tanulmány szerint az ülés és a CV halálozási kockázat közötti kapcsolat lépésről lépésre mérsékelhető és kiiktatható fokozott fizikai aktivitással; a határérték, amikor az ülés jelentette CV rizikó gyakorlatilag megszűnik napi >60-70 perc közepes intenzitású fizikai aktivitásnak felel meg.(1)
 • Ön naponta kevesebb, mint 60 percet szán a fizikai aktivitásra?
  • Napi 20-30 perces mozgással – még ha napi 8 óránál többet is ül – felére csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.(1)
  • A WHO által javasolt megelőző intézkedések közé tartozik a napi 30 perces mérsékelt fizikai aktivitás.(2)

Összegzés

 • A hosszan tartó üléssel járó CV kockázat ellensúlyozható.(1)
 • Még a minimális mozgástevékenység is sokkal előnyösebb, mint a semmittevés.(1)
 • Bármilyen típusú fizikai aktivitás támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, így meghosszabbíthatja az élettartamát.
 • Próbáljon naponta elegendő időt (legalább 20-30 percet) aktívan tölteni.(1-3)

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.
 

PP-ASP-HU-0306-1   2023. november 23.

 

Hivatkozások

 • (1) Stamatakis E, Gale J, Bauman A, Ekelund U, Hamer M, Ding D. Sitting Time, Physical Activity, and Risk of Mortality in Adults. J Am Coll Cardiol. 2019;73(16):2062-2072. Return to content
 • (2) Physical inactivity a leading cause of disease and disability, warns WHO; https://www.who.int; 20.09.2023. Return to content
 • (3) Park JH, Moon JH, Kim HJ, Kong MH, Oh YH. Sedentary Lifestyle: Overview of Updated Evidence of Potential Health Risks. Korean J Fam Med. 2020 Nov;41(6):365-373. Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!