Hatással lehet az alvás minősége és időzítése a szív- és érrendszerünk egészségére?

Hatással lehet az alvás minősége és időzítése a szív- és érrendszerünk egészségére?

A múltban számos kutatás irányult annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy van-e összefüggés az alvás időtartama és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között. Azonban az, hogy az alvás időzítése és a szívbetegségek között van-e kapcsolat, mindeddig még kevéssé volt kutatott.
Az alábbi összefoglalóból megtudhatja, hogy nem csak az fontos, hogy mennyit alszunk, hanem az is, hogy mikor. Javítson alvási szokásain, hogy csökkentse a szívbetegségek és a stroke kockázatát!

Mely alvási mintázatok növelhetik a szív- és érrendszeri kockázatot?

Szív- és érrendszeri betegségek - beleértve a szívkoszorúér-betegséget és a stroke -ot is -, világszerte vezető halálokok. A legújabb kutatási eredmények igazolják, hogy az egészségtelen alvási szokások szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. De melyek ezek?

 • Túl rövid vagy túl hosszú alvási időtartam,
 • késői kronotípus (későn kelő és elalvó „bagoly” típus),
 • álmatlanság,
 • horkolás és
 • a túlzott nappali aluszékonyság.

 

Ezen tényezők akár 10-40%-kal is megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát (4).

 

idős hölgy álmatlanul fekszik az ágyban

Miért érdemes figyelni az alváskezdetre?

Egy 2006 és 2010 között, 88000 felnőtt körében végzett brit vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az alvás minőségén és időtartamán kívül, jelentősége lehet az alvás kezdetének is a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, különösen nők esetében (1,2).
Mi magyarázza ezt az összefüggést?
Ismert tény, hogy a szervezetünk rendelkezik egy 24 órás belső órával, ez az úgynevezett „cirkadián ritmus”, mely segít szabályozni a fizikai és szellemi működést. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a korai vagy késői lefekvés nagy valószínűséggel megzavarhatja a test biológiai óráját, ami kedvezőtlen következményekkel járhat a szív- és érrendszeri egészségre nézve (1,2).
A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a 22:00 -23:00 óra közötti alváskezdethez képest, akik korábban, vagy később fekszenek le, azoknál akár 25%-kal is emelkedhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Az elemzés azt is kimutatta, hogy nők esetén az alváskezdet fokozottabb hatással lehet a szív és érrendszerük egészségére (1,2).

Miért fontos az alvás minősége, a szív- és érrendszeri betegségek örökletes hajlama esetén?

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az örökletes hajlam is szerepet játszik. Akinek a felmenői között előfordult ilyen típusú betegség, érdemes figyelmet fordítania az alvása mennyiségére és minőségére.
Egy további brit kutatás célja az volt, hogy kimutassa az alvási jellemzők és a szív-és érrendszeri betegségekre való genetikai hajlam közötti összefüggést. (3,4). A vizsgálatba 385292, szív-és érrendszeri betegségtől mentes résztvevőt vontak be, akiknek az alvási szokásairól önkitöltős kérdőívek segítségével kaptak képet a kutatók. Válaszaik alapján a résztvevőket az alvás minőségük alapján csoportba sorolták. (3,4).
Az átlagos 8,5 éves követés után azt találták, hogy szív- és érrendszeri betegségek kockázata az egészséges alvási jellemzők mellett csökkent. A legegészségesebb alvási tulajdonságokkal rendelkezők esetében közel 35%-kal volt kevesebb a szív - és érrendszeri megbetegedés, illetve a szívkoszorúér betegség és a stroke .
A magas genetikai kockázatú - és rossz alvásmintájú résztvevőknél volt a legmagasabb a szívkoszorúér betegség és stroke kockázata. Az ő esetükben 2,5-szer nagyobb a szívkoszorúér betegség kialakulásának az esélye, összehasonlítva az alacsony genetikai kockázatú és egészséges alvásmintázatú személyek eredményeivel (3,4).
A fent részletezett kutatások is azt bizonyítják, hogy az alvási jellemzők és a szív- és érrendszeri történések kapcsolata között jelentős az összefüggés. Mindezekből arra következtethetünk, hogy az alvászavarok kezelése fontos szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésében, függetlenül az adott egyén örökletes hajlamától (4).

idős hölgy reggel kipihenten ébred

Mit tehet szíve egészsége érdekében?

 1. Biztosítson szervezetének legalább 7-8 órányi egybefüggő alvást a regenerálódásához!
 2. Feküdjön le azonos, nem túl késői időpontban, és próbáljon meg azonos időpontban felkelni!
 3. Szükség lehet a stressz kezelésére, melyben kérheti szakember segítségét is.
 4. Tartósan fennálló alvászavar esetén érdemes alvásdiagnosztikai szakemberhez fordulni.
 5. Amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn, minél előbb vizsgáltassa ki magát!
 6. Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövesse orvosa útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!

 

 

Hivatkozások

PP-ASP-HU-0313-1  2023. december 6.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!