Miért érdemes csökkenteni a sófogyasztást?

Miért érdemes csökkenteni a sófogyasztást?

Az elmúlt évszázadokban gyökeresen megváltoztak a táplálkozási szokások, beleértve a sófogyasztást is. A magas sóbevitel azonban számos betegségnek, így a magas vérnyomásnak is fő kockázati tényezője. (2,3) Tudjuk-e, milyen hatással van a só az egészségünkre és miért tanácsos csökkenteni a sófogyasztást? Cikkünkben tippeket adunk ahhoz, hogyan tudja a napi sófogyasztását csökkenteni, ezáltal hozzájárulni szíve egészségéhez.

A sóbevitel és a magasvérnyomás-betegség közötti összefüggés

Szinte minden családban elhangzik a vasárnapi ebédnél a figyelmeztetés, hogy: „Ne sózd halálra az ételt, nem egészséges”! Tudjuk-e, milyen hatással van a só az egészségünkre és miért tanácsos a sófogyasztást csökkenteni?

Széleskörű vizsgálattal igazolták a sóbevitel és a magasvérnyomás-betegség közti összefüggést. Kapcsolat van továbbá a sóbevitel és a vizelettel ürített só (nátrium) mennyisége között is, ez pedig hatással van a szisztolés és a diasztolés vérnyomásra is. E vizsgálat adatainak elemzése szerint a vérnyomás emelkedést előidéző nátrium-bevitel küszöbértéke 2,3 g/nap, azaz kb. 5 gramm só/nap. (Az irodalomban két megnevezést használnak: nátrium, illetve a só = nátrium-klorid = NaCl, 1 g nátrium 2,5 g konyhasónak felel meg). (2)

A témával foglalkozó kutató (Kaplan) véleménye szerint, ha a nátriumbevitel meghaladja azt a küszöböt, amelyet az emberi szervezet kezelni tud, akkor annak meghatározó szerepe van a magasvérnyomás-betegség kialakulásában. Ebben közrejátszhat az is, hogy a vese nem képes eltávolítani a szervezetbe kerülő sótöbbletet. (2)

A kutatások azt is kimutatták, hogy a túlzott nátrium, illetve sóbevitel nemcsak a magas vérnyomásnak a fő kockázati tényezője, hanem a koszorúér-betegségnek és a stroke -nak is. (2)

egy tégely só

Csökken a vérnyomás, ha csökkentjük a só bevitelt?

Jó hír, hogy már régóta ismert tény, miszerint a sófogyasztás visszafogása csökkenti a vérnyomást, amely kedvezően hat a szív- és érrendszeri események hosszú távú kockázatára. (4)

Több kutatásban is megfigyelték, hogy a csökkent nátrium tartalmú diéta kedvező vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik hipertóniás betegek kezelésénél. (2)

Sófogyasztás, táplálkozási szokások, a sófogyasztás ajánlott mennyisége

A megváltozott táplálkozási szokások miatt a magas sófogyasztás általános a jóléti társadalmakban, így a modern idők számos betegségének forrása. (3)

A szervezet számára kis mennyiségű nátrium is elegendő szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásához. Az átlagos napi nátrium-bevitel 3,95 g/nap világszerte, ami kb. 9.8 g/nap sófogyasztásnak felel meg, ez pedig jóval meghaladja a szakmai társaságok által ajánlott határértékeket. (3) Ez a 9,8 g, ami a fentiek szerint az átlagos napi sófogyasztás világszerte, körülbelül egy púpozott teáskanál sónak felel meg. Belegondolni is sok, hogy ennyit elfogyasztunk minden egyes nap. Különösen akkor megdöbbentő ez a tény, ha figyelembe vesszük, hogy a VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia táplálkozásra vonatkozó ajánlása kevesebb, mint napi 5g sófogyasztást javasol, ami ennek a mennyiségnek alig több, mint a fele. Mégis mit tehetünk, hogy kevesebb só alkalmazása mellett se érezzük ízetlennek az ételeket? Az ajánlás szerint alkalmazzunk többet más fűszerekből. (1)

A feldolgozott élelmiszerekben a gyártás során hozzáadott só mennyiségének csökkentése (amely 75 %-ban a nátrium forrása) lenne a logikus módja annak, hogy elérjük a mérsékelt étrendi nátriumcsökkentés előnyeit. Ellenőrizzük az élelmiszerek csomagolásán lévő címkét, melyen az összetételnél jelzik a nátrium mennyiségét. A 400 mg/adagnál több nátriumot tartalmazó feldolgozott élelmiszer fogyasztásának elkerülése hasznos a betegek számára az alacsony sóbeviteli cél eléréséhez. (5)

Rengeteget tehetünk azzal is, ha egyre kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, az otthoni ételkészítésnél pedig csökkentjük a felhasznált só mennyiségét. Itt a fokozatosság lehet a vezérelvünk.

különféle fűszerek

Az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni:

  • Apránként kezdjük el csökkenteni a főzéskor szokásosan alkalmazott só mennyiségét. Mindig kerüljön csak egy csipettel kevesebb só a levesbe, de tegyünk bele egy extra fokhagymagerezdet helyette! A csökkentés mértékét fokozatosan növeljük, amíg el nem érjük a kívánt, közel 50%- os csökkenést!
  • Rakjuk el a sót az asztalról, így nem is lesz szem előtt a kísértés!
  • Szokjunk le az ételek automatikus, kóstolás-mentes utánsózásáról!
  • Szerezzünk be új, izgalmas fűszereket! Ha nagyon hiányzik a só, helyettesítsük fűszerekkel az ízélményt, figyeljük meg, mennyivel izgalmasabban lehet így étkezni!
  • Az üzletek polcain megtalálhatóak a tengeri sók is, melyek íze erőteljesebb, mint az asztali sóé, emellett viszont számos más vegyületet is tartalmaznak. Tévhit azonban, hogy ezeknek a nátrium tartalma alacsonyabb. Az asztali, vagy más néven konyhasó nagyságrendileg 40% nátriumot tartalmaz. (6)
  • Böngésszen receptjeink között, hogy inspirációt kapjon egészséges és sóban szegényebb ételek készítéséhez!

 

Összefoglalásul megállapítható, hogy a klinikai vizsgálatok alátámasztják az étrendi nátriumbevitel csökkentésének jelentőségét a vérnyomás csökkentésében, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az étrendi nátriumbevitel csökkentésének gyakorlati megvalósítása összetett, nagy odafigyelést kívánó feladat, de hosszútávú előnyeit figyelembe véve fontos életmódbeli kezelési módszer és célkitűzés.

Mit tehet szíve egészsége érdekében?

  1. Ügyeljen a napi sófogyasztására!
  2. Rendszeresen mérje vérnyomását! A vérnyomásméréssel megfigyelheti, hogy a sófogyasztás csökkentésére tett erőfeszítései hoznak-e eredményt. Felismerheti továbbá a magasvérnyomás -betegség fennállását. A rendszeres vérnyomáskontroll fontos az esetleges gyógyszeres kezelés követésére is. Ha vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 Hgmm határértéket, konzultáljon kezelőorvosával!
  3. Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövesse orvosa útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!

 

Hivatkozások

PP-ASP-HU-0324-1     2024. február 6.

 

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!