Mit jelent a kardiológiai rehabilitáció?

Mit jelent a kardiológiai rehabilitáció?

Egy szívinfarktust, egy szív- és érrendszeri eseményt vagy szívműtétet nem elég túlélni, utána tenni is kell azért, hogy ne következzen be újra a baj.

Persze nem egyedül kell kitalálni, hogyan tovább, erre van a rehabilitáció . Ez komplex program, amelyben a felépülés, lábadozás időszakában több szakember segít összehangolt munkával visszazökkenni a hétköznapokba. A néhány hetes szanatóriumi kezeléssel javulnak a beteg életkilátásai, hiszen csökken az újabb infarktus vagy a szívproblémák kiújulásának esélye.(1)

Miből áll a rehabilitáció?

A kardiológiai rehabilitációban a betegnek is aktívan közre kell működnie. Csak így hatékony a csoportmunka, amelyben orvos, nővér, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, gyógyszerész terelgeti a beteget az egészséges életmód irányába. A cél ugyanis, hosszú távon minimálisra csökkenteni az újabb infarktus vagy a további szívproblémák kockázatát. A program állapotfelméréssel kezdődik, ennek során az orvos megismerkedik a beteg kórtörténetével, felméri az általános és a kardiológiai állapotát. Ezt követően tervezik meg a rehabilitációs programot. Ennek része a személyre szabott edzésterv, az étkezési tanácsadás, a dohányzásról leszokást segítő program, a pszichoterápia, a relaxációs tréning, a szívgyógyászati alapismeretek elsajátítása, az újraélesztési tanfolyam, illetve a szabadidős és a szexuális tanácsadás és a stresszkezelés.(1)

Mennyi ideig tart a rehabilitáció?

Az intézeti rehabilitáció általában három hétig tart. Az ambuláns program hosszabb: 6-12 hetet vesz igénybe. Ennyi idő kell hozzá, hogy a rehabilitáció minden fő eleme(1,2,3) megvalósuljon:

Orvosi utánkövetés

A szív-érrendszeri kockáztai tényezők, társbetegségek, psychologiai stress, tünetek, betegegyüttműködés ellenőrzését, valamint fizikális vizsgálatot (pl.: testtömegindex, haskörfogat, vérnyomás, pulzus mérése, EKG és vérvizsgálat) foglalja magában.

Fizikai aktivitás tanácsadás

Hetente minimum összesen 2,5 óra mérsékelt intenzitású aerob fizikai aktivitás javasolt legaláb 10 perces szakaszokban hetente 5 napon a beteg életkorát, korábbi életvitelét, társbetegségeit és céljait is figyelembe véve.

Edzés

Minden beteg fizikai terhelhetőségét egyénileg kell felmérni kerékpár ergométerrel vagy gyalolgópadon, majd az eredmények alapján előírni az egyéni edzéstervet.

Dietetikai tanácsadás

Napi kalória-, zsír-, telített zsír-, nátrium etc. bevitel szabályozása.

Kockázati tényezők kezelése

Az egészséges testsúly elésére, majd fenntartása a kalóriabevitel és a fizikai aktivitás megfelelő egyensúlyával: BMI (<25 kg/m2).

Vérzsírszintek megfelelő beállítása az étrend, fizikai aktivitás és gyógyszerelés változtatásával.

Vérnyomás rendszeres mérése. Amennyiben a systoles vérnyomás 140 Hgmm vagy a diastoles vérnyomás 90 Hgmm, életmódváltás javasolt. Idült szív- vagy veseelégtelenség, valamint cukorbetegség esetén <140/90 Hgmm vérnyomás javasolt (a 120-130/80 Hgmm az ideális). Amennyiben az életmódváltás ellenére a nyugalmi systoles vérnyomás ≥ 140 Hgmm vagy a nyugalmi diastoles vérnyomás ≥ 90 Hgmm, gyógyszeres kezelést kell indítani.

A dohányosokat a dohányzás bármely formájának végleges felfüggesztésére kell bátorítani, szükség esetén leszoktató programokat vagy gyógyszeres kezelést javasolni.

Élet a rehabilitáció után

A kardiológiai rehabilitáció után általában újból teljes értékű életet élhet a beteg, ám a szemléletváltás fontos. A rehabilitáción megszerezett ismereteket át kell ültetni a mindennapokba, a rizikófaktorok csökkentése érdekében. A dohányzásról le kell szokni, és alkoholt is mértékkel szabad csak fogyasztani. Ezután is lehet sportolni, a biztonságos sportoláshoz kapott tanácsok figyelembevételével. Tévhit, hogy infarktus után tilos a szex, bár egyes szívbetegségek gátolhatják a szexuális életet, illetve a szív- és érrendszeri betegségek összefüggenek a merevedési zavarral. A szexuális harmónia megőrzésében, helyreállításban segít a szexuális tanácsadás.

Vissza a munkába

A szívbetegség következtében csökkenhet a munkaképesség. A rehabilitáció során ennek mértékét is megállapítják. A beteget, megismertetik az igénybe vehető ellátásokkal. Lelkileg is felkészítik a visszatérésre, többek között arra, hogy munkahelyén esetleg nem veszik jó néven betegségét.

Utazás

A szív- és érrendszeri betegnek sem kell lemondania az utazás élményéről. Néhány szabályt azonban be kell tartania. Fontos, hogy mindig vigyen magával elegendő gyógyszert az útra, és a nyaralás alatt se zökkenjen ki a már kialakított életvitelből, legyen szó a fizikai terhelésről, az alkoholfogyasztásról vagy az étkezésről. A szívbetegségben szenvedőknek érdemes összeállítaniuk egy gyorssegély-információt, amit mindig maguknál hordanak. Ebben szerepeljen a szívbetegség fajtája, a szedett gyógyszer neve, és hogy mi a teendő a beteg rosszulléte esetén.

Vezetés

Pacemaker beültetése vagy infarktus után általában vissza lehet ülni a volán mögé. Bizonyos szívritmuszavarok esetében azonban magas az eszméletvesztés kockázata. Ilyenkor a kardiológus nem javasolja az autóvezetést, és ezt a beteg kezelőapjára is ráírja. A hivatásos sofőrök egészségügyi alkalmassági vizsgálatának része a kardiológiai állapot felmérése is, esetükben már kisebb kockázat is kizáró tényező lehet.

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Irodalomjegyzék:

  • (1) Piepoli MF, Corrà U, Adamopoulos S, Benzer W, Bjarnason-Wehrens B, Cupples M, et al. Secondary prevention in the clinical management of patients with cardiovascular diseases. Core components, standards and outcome measures for referral and delivery: a policy statement from the cardiac rehabilitation section of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. Endorsed by the Committee for Practice Guidelines of the European Society of Cardiology. Eur J Prev Cardiol 2014; 21: 664-81. Return to content
  • (2) Ibanez B, James S, Agewall S, et al. 2017 ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2018;39(2):119-177. doi:10.1093/eurheartj/ehx393. Return to content
  • (3) Juhani Knuuti, William Wijns, Antti Saraste. 2019 ESC Guidelines for the Diagnosis and Management of Chronic Coronary Syndromes. Eur Heart J. 2020 Jan 14;41(3):407-477. Return to content

PP-ASP-HU-0252-1    2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!