Miért fontos az Aspirin® Protectet naponta bevenni?

Miért fontos az Aspirin® Protectet naponta bevenni?

A szív- és érrendszeri megbetegedések Európában minden évben több mint négymillió ember életét követelik.(1) Ezeknek a haláleseteknek egy része megelőzhető lenne, életeket lehetne megmenteni.

A halálozásban bekövetkező csökkenés, legalábbis részben, hatásos gyógyszeres terápiákkal, köztük a kis dózisú acetilszalicilsavas (ASA, aszpirin) kezeléssel érhető el.(2)

Azonban, ha a szív- és érrendszeri események megelőzése a cél, nem elég az, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő gyógyszerek, azokat alkalmazni is kell, mégpedig előírás szerint; illetve szükség van életmódbeli változtatásokra is.(1)

Mindez a kis dózisú acetilszalicilsav esetén rendszeres, több esetben egész életen át tartó gyógyszerhasználatot jelent. A kis dózisú acetilszalicilsavas gyógyszeres kezelés abbahagyása ugyanis emeli a nem kívánatos szív- és érrendszeri események kockázatát.(2)

Hogyan hat a kis dózisú ASA?

 • Szívinfarktus és stroke fokozott kockázatának kitett személyeknél a vérlemezkék összetapadhatnak a már beszűkült artériás erekben, és vérrögöt képezhetnek. A létrejött vérrög megakadályozhatja a vér továbbáramlását, és szívinfarktust vagy stroke-ot okozhat. A kis dózisú ASA csökkenti a vérlemezkék egymáshoz való tapadásának a képességét.(3)
 • Napi gyakorisággal való szedés esetén a kis dózisú ASA meggátolja a vérlemezkék összetapadását és a vérrögök kialakulását, ilyen módon segít megelőzni a szívinfarktust és a stroke-ot.(3)
 • Még abban az esetben is, ha Ön nem érez különbséget, az ASA a háttérben, csendben „dolgozik”, hogy csökkentse az esélyét annak, hogy a jövőben szív- és érrendszeri esemény alakuljon ki Önnél.(4)

Az ASA-t hosszú távon kell alkalmazni megelőzés céljából(5)

 • A kis dózisú ASA előny/kockázat profilja bizonyítottan kedvező a szív- és érrendszeri megelőzés területén, a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel rendelkező egyéneknél.(2)
 • A szakmai irányelvek és az orvosok egyaránt a hosszú távú megelőzést javasolják, ha a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése a cél.(6)
 • Bár nehézségekbe ütközhet, fontos betartani a kis dózisú ASA napi gyakoriságú adagolási rendjét.(5)
   
műanyag szív, EKG-vonal gyógyszerekből kirakva

A kis dózisú ASA szedésének abbahagyása kockázatot jelent a betegek számára

A kis dózisú ASA védő hatását alátámasztó szilárd bizonyítékok ellenére a betegek körülbelül 10-50 %-a néhány év után abbahagyja a kis dózisú acetilszalicilsav szedését.(6,7)

Mindez aggodalomra ad okot, hiszen ismert, hogy a kis dózisú ASA-kezelés abbahagyása a vérrögök kialakulásának a fokozott rizikójával és a halálozás kockázatának növekedésével hozható összefüggésbe.(4,6)

sztetoszkóp és óra

Számokban kifejezett veszély

Íme, néhány adat, amely alátámasztja, hogy miért fontos az acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert minden nap bevenni, a betegtájékoztatóban foglaltak szerint.

 • A kis dózisú aszpirin kezelés abbahagyása a szív- és érrendszeri események több mint 30%- os kockázatnövekedésével jár. A kockázat már röviddel az ASA szedésének abbahagyása után megemelkedik, és úgy tűnik, hogy az az idő múlásával sem csökken.(4)
 • Megállapították, hogy azoknál a betegeknél, akik abbahagyták a kis dózisú ASA szedését, és azt követően akut koronária szindrómát – mint nem kívánatos szív- és érrendszeri eseményt – tapasztaltak, a nem kívánatos esemény átlagosan 10 nappal a kis dózisú ASA abbahagyása után jelentkezett.(6)
 • 1000 betegre számítva 1 év alatt körülbelül 4-gyel több nem halálos kimenetelű szívinfarktus fordul elő azoknál, akik abbahagyják a kis dózisú ASA-kezelést, mint azok körében, akik a kezelést folytatják.(6)

 Összegzés

 • A kis dózisú ASA szedése hozzájárul a szívinfarktus és a stroke megelőzéséhez azoknál a személyeknél, akiknél e kórképek kockázata magas.
 • Csak az a kis dózisú ASA képes a hatását optimálisan kifejteni, amelyet előírás szerint, mindennap bevesznek.
 • Szedje a kis dózisú ASA gyógyszerét mindennap!(1-7)

Irodalomjegyzék:

 • (1) Keenan J. Improving adherence to medication for secondary cardiovascular disease prevention. Eur J Prev Cardiol. 2017;24(3_suppl):29-35 Return to content
 • (2) Packard KA, Hilleman DE. Adherence to therapies for secondary prevention of cardiovascular disease: a focus on aspirin. Cardiovasc Ther. 2016 Dec;34(6):415-422. Return to content
 • (3) https://www.nhs.uk/medicines/low-dose-aspirin/common-questions-about-low-dose-aspirin/; 30-11-2022. Return to content
 • (4) Sundström J, Hedberg J, Thuresson M, Aarskog P, Johannesen KM, Oldgren J. Low-Dose Aspirin Discontinuation and Risk of Cardiovascular Events: A Swedish Nationwide, Population-Based Cohort Study. Circulation 2017;136(13):1183-92. Return to content
 • (5) Leslie KH, McCowan C, Pell JP. Adherence to cardiovascular medication: a review of systematic reviews. J Public Health 2019;41(1): e84-e94. Return to content
 • (6) Rodríguez LA, Cea-Soriano L, Martín-Merino E, Johansson S. Discontinuation of low dose aspirin and risk of myocardial infarction: case-control study in UK primary care. BMJ. 2011; 343: d4094. Return to content
 • (7) Herlitz J, Tóth PP, Naesdal J. Low-dose aspirin therapy for cardiovascular prevention: quantification and consequences of poor compliance or discontinuation. Am J Cardiovasc Drugs 2010;10(2):125-41. Prim Care Companion CNS Disord. 2011; 13(5): PCC.11f01166. Return to content

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

 

PP-ASP-HU-0223-1    2022. december 21.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!