Hogyan hat a vérnyomásra a kávézás?

Hogyan hat a vérnyomásra a kávézás?

A kávé a második leggyakrabban fogyasztott italnak számít - a vizet követően. Ugyanakkor, ellentmondásokkal teli a kávézás egészségre kifejtett hatásainak a megítélése. Elsősorban régi vizsgálatokra alapozva vélik azt néhányan, hogy a kávézás gyakoribbá teszi az artériás magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket (1-5).
Az újabb, kontrollált körülmények között végzett vizsgálatok azonban rámutatnak arra, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 3-4 adag kávé) sem egészséges személyeknél, sem pedig magas vérnyomásos egyéneknél nem tekinthető ártalmasnak, sőt, akár előnyös hatású is lehet (5).

 

„Mi fán terem” a kávé?

 • a zamatos, pörkölt kávészemek azoknak a zöld kávészemeknek a pörköléséből származnak, amiket a trópusi területen élő kávéfák termése szolgáltat (1)
 • a kávéfának több, mint 80 különböző faja létezik világszerte. A kávézás szempontjából az arabica (latinul Coffea arabica) és a robusta (latinul Coffea robusta vagy Coffea canephora) típusok a legfontosabbak (1)
 • a világ kávéfogyasztásának 70 %-át az arabica kávé teszi ki, a fennmaradó részt pedig a robusta kávé (1)
 • az arabica és a robusta közti fő különbség a fekete nedű karakterében rejlik. Az arabica kávénak selymesebb íze van, több különböző ízjeggyel, míg a robusta kávé ízét erőteljesebbnek és egységesebbnek találják.
 • mind az arabica, mind a robusta kávé tartalmaz koffeint. A vizsgálatok alapján a robusta kávé dúsabb koffeinben, mint az arabica. Számszerűen kifejezve, zöld kávéra vonatkoztatva, átlagosan:
  • 182 milligramm (mg) koffein található 100 gramm robusta zöld kávéban, míg
  • 154 mg koffeint tartalmaz 100 gramm arabica zöld kávé (1).

 

 

A különféle italok 1 adagjában található koffein mennyisége (mg).

A kávé több, mint csupán koffein

Tévedés az, ha a kávét a benne található koffeinnel azonosítjuk.
Tény, hogy egy szokásos adag kávé 80-100 mg koffeint tartalmaz. Az összehasonlítás kedvéért: egy adag koffeines üdítőitalban 30-40 mg koffein lehet, egy adag fekete vagy zöld tea elfogyasztása 30-50 mg koffeint juttathat a szervezetbe, illetve az energiaitalok egy adagja 40-250 mg koffeint tartalmazhat (2). Sőt, jó tudni, hogy a „koffeinmentes” kávé sem tökéletesen koffeinmentes.
Azonban, a kávéban a koffein mellett egyéb tartalmi anyagok is találhatók, amiknek kedvező szervezetbeni hatásai lehetnek.
A kávéban vannak például (1,3,4):

 • szénhidrátok,

 • lipidek,

 • vízoldható rostok,

 • ásványi anyagok (pl. kálium, magnézium),

 • nyomelemek (pl. mangán),

 • vitaminok (pl. B3-vitamin),

 • koffein és társvegyületei (pl. teofillin és teobromin),

 • antioxidáns hatással rendelkező vegyületek, ún.  polifenolok (pl. klorogénsav) (3).

 

 

egy csésze kávé, mellette vérnyomásmérő

Tudta?

A kávé sajátos, komplex összetételével is magyarázható az, hogy a koffein önmagában adva másként hat a vérnyomásra, mint kávé formájában fogyasztva (3).

Tények a kávéfogyasztásról

Elavultnak tekinthető az a koncepció, miszerint a kávézás a magas vérnyomás és a szívbetegségek rizikófaktora. Jelenleg már nem magas vérnyomást okozó élvezeti italként kellene a kávéra tekintenünk (4,5).
A legújabb tudományos eredmények áttekintése alapján:

 • a kávézók többsége 3-4 adag kávét kortyolgat el naponta. Ez az a mennyiség, ami a „legbiztonságosabb” napi kávémennyiségnek tekinthető. Vizsgálatok alapján a mérsékelt kávézás (napi 3-4 kávé elfogyasztása) semleges vagy esetlegesen kedvező hatásúnak bizonyul a vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok vonatkozásában (5),
 • már meglévő magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy szívritmuszavar esetén sem tiltott a kávézás, de a hangsúly a mértékletességen van (5),
 • a kávé nagy mennyiségben való fogyasztása súlyos következményekkel (pl. nyugtalanság, alvászavar, szív- és érrendszeri betegségek, elhalálozás) járhat (5).
 • egyes vizsgálatok alapján a zaccos kávé fogyasztása (ez Magyarországon nem elterjedt), a diterpén-tartalma miatt hozzájárulhat a vérben a koleszterinszint emeléséhez, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet (4),
 • koffeinmentes kávé fogyasztása esetén sem ritkábbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint koffeines kávé esetén (5)

 

Tudta?

 • Másként hat a kávé azoknál, akik csak alkalmanként fogyasztják, mint azoknál, akik rendszeresen (3,5).
 • Akik csak ritkán kávéznak, azoknál egy adag kávé elfogyasztása átmeneti, néhány higanymilliméteres (Hgmm) vérnyomás-emelkedést okozhat. Ezzel szemben azoknál, akik rendszeres kávézók, a hozzászokással magyarázhatóan, már nem nő meg a vérnyomás egy „fekete” elfogyasztása után (5).
 • A kávé az elfogyasztását követően rövid időn, mintegy 30-45 percen belül felszívódik a bélcsatornából, és már érezhető is annak az élénkítő, frissítő hatása (5).

 

Szabad kávézni? Tanulságok.

A múltban többen tartottak a kávéfogyasztástól, mert úgy vélték, hogy az összefügghet a magas vérnyomás fokozott kockázatával és egyéb szív- és érrendszeri problémákkal. Az ismeretek gyarapodásával azonban bebizonyosodott, hogy a kávézás semleges, vagy esetlegesen kedvező hatást fejt ki a vérnyomásra (1,3-5).
Azaz, senkinek sem kell megfosztania magát egy-egy kávé elfogyasztásától vagy a mérsékelt módon történő kávézás élvezetétől csak azért, mert attól tart, hogy a kávétól lesz magas a vérnyomása.
Kávézzon okosan – mértékkel!

 

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

 

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
PP-ASP-HU-0208-1 2022. október 4.

 

Hivatkozások

 • (1) ) Caracostea LM, Sirbu R, Busuricu F. Determination of caffeine content Arabica and Robusta green coffee of Indian origin. Eur J Nat Sci Med. 2021;4,1 Return to content
 • (2) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much (2) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much Return to content
 • (3) Geleijnse JM. Habitual coffee consumption and blood pressure: An epidemiological perspective. Vasc Health Risk Manag. 2008;4(5):963-970. Return to content
 • (4) Kujawska A, Kujawski S, Hajec W et al. Coffee consumption and blood pressure: Results of the second wave of the cognition of older people, education, recreational activities, nutrition, comorbidities, and functional capacity studies (COPERNICUS). Nutrients 2021;13,3372. Return to content
 • (5) Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017;15(3):151-156. Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!