Utazás szívbetegséggel

Utazás szívbetegséggel

Utazás szívbetegséggel

A nyári szabadságolások idején a különböző szívpanaszokkal, szívbetegségekkel élők között is sokan tervezik, hogy valahol külföldön pihenik ki az év fáradalmait. Egy kis odafigyeléssel és megfelelő előkészületekkel az utazás számukra is teljesen biztonságos lehet.

Fontos, hogy a tervezett utazás előtt minden esetben konzultáljon a beteg kezelőorvosával, kérje ki tanácsát!

Halassza el az utazást, ha…

 • nyugalmi állapotban vagy minimális erőkifejtés hatására is akut mellkasi fájdalom, szívelégtelenség , ritmuszavarok vagy más, hasonló tünetek jelentkeznek,
 • az indulást megelőző két hétben szívrohamon vagy az elmúlt 8 hétben szívroham okozta szívmegálláson esett át,
 • cukorbetegség esetén a kérdés összetettebb, ezért már az utazás tervezése során is feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával!

Felkészülés az utazásra

Utazás szívbetegséggel

Ha a közelmúltban nem volt vizsgálaton, indulás előtt keresse fel kezelőorvosát. Így nem csupán arról győződhet meg, hogy állapota stabil, de hasznos tanácsokat és fontos, a betegségével kapcsolatos igazolásokat kaphat orvosától.

 • Kérje el írásos formában a kórlapját, kórtörténetét, beleértve a legutóbbi angiogram vizsgálat eredményeit és az utazása alatt hordja magával!
 • Jegyezze fel kezelőorvosa valamint vészhelyzet esetén értesítendő személy nevét és elérhetőségét!
 • Tartson magánál egy listát az összes gyógyszere nevével és az előírt adagokkal!
 • Az utazásra vigyen magával elegendő mennyiségű gyógyszert! Ha szükséges írasson fel előre az orvosával. Gondoskodjon tartalékról is arra az esetre, ha néhány napi adag megsemmisülne, elveszne, vagy Ön később érkezne haza!
 • A gyógyszereket az eredeti dobozukban tartsa! Ez egyszerűsíti a vámvizsgálatot és segítséget adhat az Önt esetleg külföldön kezelő helyi orvosnak is.
 • A gyógyszereit tartsa a kézitáskájában! Így elkerülhető, hogy a reptéren késő, elvesző csomagokra várva kifogyjon a gyógyszeréből.

Utazás repülővel

A repülés általában nem jelent különösebb kockázatot a szívbetegek számára. A szakemberek szerint, aki képes felsétálni a repülőgép lépcsőjén anélkül, hogy megállna pihenni, vagy sík terepen tempós sétával megtenni 100 métert anélkül, hogy légszomjat, mellkasi nyomást érezne, annak a szívbetegnek a repülés miatt sem kell aggódnia.

Mivel a repülést a szakemberek csak stabilizált szívbetegség esetén javasolják, meglehetősen ritka, hogy a repülés alatt jöjjenek elő komolyabb panaszok. Megnyugtató, hogy ennek ellenére a repülőterek túlnyomó többségén, sőt még a repülőgépeken is található defibrillátor készülék.

A szívritmus-szabályzókkal ( pacemaker ) kapcsolatban időről-időre felröppen a hír, hogy működését megzavarhatja a repülés, de erre mind a mai napig nem született meggyőző bizonyíték. A biztonsági ellenőrző kapuk ugyanakkor érzékelhetik, ezért ajánlatos előre tájékoztatni a reptéri személyzetet, ha valamilyen egészségügyi implantátummal rendelkezünk.

A legfontosabb veszélyforrás a szívbetegek esetében a vérrögképződés. Hosszabb repülőút alatt a szűk ülések, különösen túlsúlyosak esetén, összenyomhatják a térd alatt futó vénákat, aminek következtében a véráramlás lelassul. A vérrögök elszabadulva kisebb ereket zárhatnak el, ami infarktushoz, stroke -hoz, tüdőembóliához vezethet. A rossz vérkeringés mellett a vérrögképződésnek kedvez az is, hogy a gépeken rendkívül alacsony a páratartalom, ami nem megfelelő mennyiségű folyadék bevitele esetén kiszáradáshoz és a vér besűrűsödéséhez vezethet. Emellett a repülőgép fedélzetén a légnyomás is alacsonyabb: az oxigénszint általában 2-3000 méteres tengerszint feletti magasságnak megfelelő, ami az erekben a véralvadást elősegítő anyagok felszabadulását okozza és a szívet is megterhelheti.(1,2)

A fentiekből következik, hogy a vérkeringés javítása és a folyadékbevitel a szívinfarktus és a stroke megelőzésének leghatékonyabb módszere a repülőút során.

 • Próbáljunk olyan ülőhelyet szerezni, ahol a lábainknak több hely jut! Ha korábban állunk sorba az utas felvételnél (van, ahol on-line is bejelentkezhetünk), akkor jó eséllyel találunk még kényelmesebb helyeket.
 • Félóránként mozgassuk meg, nyújtóztassuk ki a lábainkat! Ha tehetjük, álljunk fel és sétáljunk egyet a kabinban!
 • Könnyű és kényelmes ruhában utazzunk! Válasszunk olyan cipőt, amiből könnyen kibújhatunk!
 • Ne fogyasszunk alkoholos italokat a repülés alatt, ugyanis ezek fokozzák a kiszáradást!
 • Igyunk sokat, lehetőleg vizet!
 • Egyes esetekben érdemes megfontolni a kompressziós harisnya viselését is.

Ne üljünk repülőre …(3)

 • ha az elmúlt két hétben szívinfarktuson estünk át,
 • ha az elmúlt két hétben koszorúér stent műtétünk volt,
 • ha az elmúlt két-hat hétben bypass műtétet hajtottak végre rajtunk (tüdőkomplikációk esetén több mint három hét),
 • instabil anginával, kezeletlen szívritmuszavarral, a kórelőzményben szereplő hirtelen szívmegállással!

Pacemaker -rel és defibrillátorral rendelkező betegek(3)

 • A pacemaker és a kardiális defibrillátor alapvetően érzékeny az elektromágneses interferenciára (EMI). A modern készülékek jól védettek az elekromágneses sugárzás ellen.
 • Ha arra utasítják, hogy menjen át a fémdetektor kapun, ilyenkor nem szükséges habozni normál szívritmusnál. A biztonsági személyzetet tájékoztatni kell a készülékről, mivel a fémburkolat aktiválhatja a riasztót.
 • Az összesített adatok arra utalnak, hogy a repülőgépen a pacemakerre és a kardiális defibrillátorra ható jelentős EMI kockázata minimális.

Alternatív utakon

Ha le kell mondjunk a repülőútról, választhatunk közelebbi úticélt is, amit autóval, busszal vagy vonattal is megközelíthetünk. Ez utóbbi közlekedési eszközökön sokkal több a mozgáslehetőség, és a légnyomással, oxigénszinttel kapcsolatban sem jelentkeznek problémák, így a vérrögképződés és a trombózis sem fenyeget.

Biztosítás

Makkegészséges emberek esetében is igaz, hogy amennyiben külföldre utazunk, nem árt felkészülnünk nem várt eseményekre is. Bármikor történhet bármilyen baleset, az orvosi ellátás horribilis költségei pedig nagyon komoly problémát okozhatnak, ha saját zsebünkből kell azokat kifizetnünk. Tájékozódjuk a különböző társaságoknál, hogy milyen lehetőségek vannak, ha szívproblémáink mellett utazási biztosítást kötünk!

Ha megfelelően felkészültünk és az orvosunk szerint az állapotunk is lehetővé teszi, bátran induljunk útnak!

Kellemes utazást!

Szerző:

Fónyad Orsolya

Hivatkozások


PP-ASP-HU-0252-1    2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!