Nem mindegy, milyen munkát végzünk! Kiknél nagyobb az infarktus kockázata?

Nem mindegy, milyen munkát végzünk! Kiknél nagyobb az infarktus kockázata?

A szívbetegségekkel kapcsolatban legfontosabb kockázati tényezőkként általában a mozgásszegény életmódot, helytelen táplálkozást és a dohányzást szokták kiemelni.

Ritkán kerül szóba, hogy egyes munkatípusok szintén növelhetik az infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kialakulásának esélyét. Bizonyos munkáknál(1) különösen fontos, hogy a negatív hatásokat megfelelően kompenzáljuk.

1. Íróasztal mellett

Ha túl sok időt töltünk ülőmunkával az íróasztalunk mellet, idővel csökken a szervezet inzulinX inzulin
a hasnyálmirigy szigetállományában (Langerhans-szigetek) termelődő fehérjeszerű hormon, amelynek fontos szerepe van a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének szabályozásában
érzékenysége és a zsírbontó enzimek mennyisége. Az irodai alkalmazottak, menedzserek ezért sokkal jobban ki vannak téve a fokozatos elhízás veszélyének, ami idővel szívproblémák kialakulásához vezethet.(2)

A megoldás a több mozgás. Időnként fel kell állni az asztaltól és tenni egy rövid sétát, ami a gondolatoknak is jót tesz.

2. Vészhelyzetben

Az olyan munkahelyek, ahol mindennaposak a nyugodt időszakokat hirtelen felváltó, kifejezetten stresszes helyzetek, szintén megterhelően hatnak az ott dolgozók szívműködésére. A tűzoltók, a mentősök, a rendőrök, a korházakban dolgozó orvosok és betegápolók körében az átlagnál magasabb a szívproblémával küzdők aránya.(1,3) Amennyiben nyugodtabb munkakört nem találunk, a stressz hatásait kompenzáljuk egészséges étrenddel, rendszeres mozgással, ami csökkenti a vérnyomást is.

3. Váltott műszakban

A több műszakban dolgozók, rendszeresen túlórázók esetében a szervezet bioritmusa folyamatos kihívásokkal szembesül. Az alvás és az ébrenlét idejének folytonos cseréje, a rendszeres kialvatlanság és kimerültség érzet hosszútávon a vércukorszint, a vérnyomás és az inzulinszint felborulásához és szívproblémákhoz vezet.(4)

4. Szennyezett környezetben

A különböző ártalmas vegyi anyagoknak, pl. füstnek, gázoknak kitett dolgozók szíve is nagyobb megterhelést kap.(1) A szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan gáz, ami például az alagutakban felhalmozódik, kifejezetten mérgező és nagyobb mennyiségben belélegezve infarktust vagy stroke-ot is okozhat.(3)

5. Vendéglátóhelyeken(4)

Bár nem túl rég óta, a dohányosok ma már nem gyújthatnak rá zárt vendéglátóhelyeken. A szabályok a dohányosok számára körülményesebbé teszik a rágyújtást, a pincéreket, felszolgálókat viszont védi a passzív dohányzás ártalmaitól.

6. Sofőrök

Talán meglepő, de például a buszvezetők, kamionsofőrök körében is magasabb a szív- és érrendszeri problémák aránya az átlagnál.(1,3) Ennek minden bizonnyal a folyamatos ülőmunka mellett az állandó, forgalom okozta stressz és rendszertelen, illetve gyakran egészségtelen étkezés miatt kialakuló magas vérzsírszint – (koleszterin és trigliceridX triglicerid
A vérzsírok egyik fajtája, melynek mértéke egészséges emberben nem haladja meg a 2 mmol/l értéket. A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez.
) és túlsúly lehet az oka. Természetesen a buszvezetőkre is igaz, hogy több mozgással, egészséges étrenddel csökkenthetők a munkájukból fakadó kockázatok.

7. Szalag mellett

Az összeszerelő üzemekben, gyárakban futószalag mellett dolgozó embereknek általában folyamatosan erős figyelemösszpontosítással kell dolgozniuk, amit csak ritkán szakítanak meg pihenők. A magas mennyiségi elvárások, a munkafolyamatok feletti minimális kontroll, az állandó monotonitás olyan erős stresszfaktorok, melyek idővel a szívet is megterhelik.

8. Munka nélkül

A fentiekből látható, hogy számos olyan munkatípus létezik, mely szív-és érrendszeri kockázatokat rejt.(4) Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy akinek egyáltalán nincs állása, aki elveszítette a munkáját, az tökéletes biztonságban tudhatja a szívét. Az idősebb munkavállalók, akik állásvesztés esetén manapság nehezebben jutnak új lehetőséghez kifejezetten veszélyeztetett helyzetben vannak. Esetükben a magas vérnyomás, vagy a diabétesz kialakulása sokkal valószínűbb, mint azon kortársaiknál, akik meg tudták őrizni az munkájukat.(5) A munkanélküliség tehát nem csupán pszichológiailag és pénzügyileg megterhelő az adott emberre nézve, hanem egészségügyi szempontból is.

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

  • (1) Tüchsen F, Bach E, Marmot M. Occupation and hospitalization with ischaemic heart diseases: a new nationwide surveillance system based on hospital admissions. Int J Epidemiol. 1992;21(3):450-459. doi:10.1093/ije/21.3.450. Return to content
  • (2) Tigbe WW, Granat MH, Sattar N, Lean MEJ. Time spent in sedentary posture is associated with waist circumference and cardiovascular risk. Int J Obes (Lond). 2017;41(5):689-696. doi:10.1038/ijo.2017.30. Return to content
  • (3) Tüchsen F, Andersen O, Costa G, Filakti H, Marmot MG. Occupation and ischemic heart disease in the European Community: a comparative study of occupations at potential high risk. Am J Ind Med. 1996;30(4):407-414. doi:10.1002/(SICI)1097-0274(199610)30:4<407::AID-AJIM5>3.0.CO;2-S. Return to content
  • (4) Tüchsen F. Working hours and ischaemic heart disease in Danish men: a 4-year cohort study of hospitalization. Int J Epidemiol. 1993;22(2):215-221. doi:10.1093/ije/22.2.215. Return to content
  • (5) Gallo WT, Teng HM, Falba TA, Kasl SV, Krumholz HM, Bradley EH. The impact of late career job loss on myocardial infarction and stroke: a 10 year follow up using the health and retirement survey. Occup Environ Med. 2006;63(10):683-687. doi:10.1136/oem.2006.026823. Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!