Nem mindegy, milyen munkát végzünk! Kiknél nagyobb az infarktus kockázata?

Nem mindegy, milyen munkát végzünk! Kiknél nagyobb az infarktus kockázata?

A szívbetegségekkel kapcsolatban legfontosabb kockázati tényezőkként általában a mozgásszegény életmódot, helytelen táplálkozást és a dohányzást szokták kiemelni.

Ritkán kerül szóba, hogy egyes munkatípusok szintén növelhetik az infarktus és a stroke kialakulásának esélyét. Bizonyos munkáknál(1) különösen fontos, hogy a negatív hatásokat megfelelően kompenzáljuk.

1. Íróasztal mellett

Ha túl sok időt töltünk ülőmunkával az íróasztalunk mellet, idővel csökken a szervezet inzulinérzékenysége és a zsírbontó enzimek mennyisége. Az irodai alkalmazottak, menedzserek ezért sokkal jobban ki vannak téve a fokozatos elhízás veszélyének, ami idővel szívproblémák kialakulásához vezethet.(2)

A megoldás a több mozgás. Időnként fel kell állni az asztaltól és tenni egy rövid sétát, ami a gondolatoknak is jót tesz.

2. Vészhelyzetben

Az olyan munkahelyek, ahol mindennaposak a nyugodt időszakokat hirtelen felváltó, kifejezetten stresszes helyzetek, szintén megterhelően hatnak az ott dolgozók szívműködésére. A tűzoltók, a mentősök, a rendőrök, a korházakban dolgozó orvosok és betegápolók körében az átlagnál magasabb a szívproblémával küzdők aránya.(1,3) Amennyiben nyugodtabb munkakört nem találunk, a stressz hatásait kompenzáljuk egészséges étrenddel, rendszeres mozgással, ami csökkenti a vérnyomást is.

3. Váltott műszakban

A több műszakban dolgozók, rendszeresen túlórázók esetében a szervezet bioritmusa folyamatos kihívásokkal szembesül. Az alvás és az ébrenlét idejének folytonos cseréje, a rendszeres kialvatlanság és kimerültség érzet hosszútávon a vércukorszint, a vérnyomás és az inzulinszint felborulásához és szívproblémákhoz vezet.(4)

4. Szennyezett környezetben

A különböző ártalmas vegyi anyagoknak, pl. füstnek, gázoknak kitett dolgozók szíve is nagyobb megterhelést kap.(1) A szén-monoxid, ez a színtelen, szagtalan gáz, ami például az alagutakban felhalmozódik, kifejezetten mérgező és nagyobb mennyiségben belélegezve infarktust vagy stroke-ot is okozhat.(3)

5. Vendéglátóhelyeken(4)

Bár nem túl rég óta, a dohányosok ma már nem gyújthatnak rá zárt vendéglátóhelyeken. A szabályok a dohányosok számára körülményesebbé teszik a rágyújtást, a pincéreket, felszolgálókat viszont védi a passzív dohányzás ártalmaitól.

6. Sofőrök

Talán meglepő, de például a buszvezetők, kamionsofőrök körében is magasabb a szív- és érrendszeri problémák aránya az átlagnál.(1,3) Ennek minden bizonnyal a folyamatos ülőmunka mellett az állandó, forgalom okozta stressz és rendszertelen, illetve gyakran egészségtelen étkezés miatt kialakuló magas vérzsírszint – (koleszterin és triglicerid ) és túlsúly lehet az oka. Természetesen a buszvezetőkre is igaz, hogy több mozgással, egészséges étrenddel csökkenthetők a munkájukból fakadó kockázatok.

7. Szalag mellett

Az összeszerelő üzemekben, gyárakban futószalag mellett dolgozó embereknek általában folyamatosan erős figyelemösszpontosítással kell dolgozniuk, amit csak ritkán szakítanak meg pihenők. A magas mennyiségi elvárások, a munkafolyamatok feletti minimális kontroll, az állandó monotonitás olyan erős stresszfaktorok, melyek idővel a szívet is megterhelik.

8. Munka nélkül

A fentiekből látható, hogy számos olyan munkatípus létezik, mely szív-és érrendszeri kockázatokat rejt.(4) Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy akinek egyáltalán nincs állása, aki elveszítette a munkáját, az tökéletes biztonságban tudhatja a szívét. Az idősebb munkavállalók, akik állásvesztés esetén manapság nehezebben jutnak új lehetőséghez kifejezetten veszélyeztetett helyzetben vannak. Esetükben a magas vérnyomás, vagy a diabétesz kialakulása sokkal valószínűbb, mint azon kortársaiknál, akik meg tudták őrizni az munkájukat.(5) A munkanélküliség tehát nem csupán pszichológiailag és pénzügyileg megterhelő az adott emberre nézve, hanem egészségügyi szempontból is.

Szerző:

Boromisza Piroska

Irodalomjegyzék:

  • (1) Tüchsen F, Bach E, Marmot M. Occupation and hospitalization with ischaemic heart diseases: a new nationwide surveillance system based on hospital admissions. Int J Epidemiol. 1992;21(3):450-459. doi:10.1093/ije/21.3.450. Return to content
  • (2) Tigbe WW, Granat MH, Sattar N, Lean MEJ. Time spent in sedentary posture is associated with waist circumference and cardiovascular risk. Int J Obes (Lond). 2017;41(5):689-696. doi:10.1038/ijo.2017.30. Return to content
  • (3) Tüchsen F, Andersen O, Costa G, Filakti H, Marmot MG. Occupation and ischemic heart disease in the European Community: a comparative study of occupations at potential high risk. Am J Ind Med. 1996;30(4):407-414. doi:10.1002/(SICI)1097-0274(199610)30:4<407::AID-AJIM5>3.0.CO;2-S. Return to content
  • (4) Tüchsen F. Working hours and ischaemic heart disease in Danish men: a 4-year cohort study of hospitalization. Int J Epidemiol. 1993;22(2):215-221. doi:10.1093/ije/22.2.215. Return to content
  • (5) Gallo WT, Teng HM, Falba TA, Kasl SV, Krumholz HM, Bradley EH. The impact of late career job loss on myocardial infarction and stroke: a 10 year follow up using the health and retirement survey. Occup Environ Med. 2006;63(10):683-687. doi:10.1136/oem.2006.026823. Return to content


PP-ASP-HU-0252-1     2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!