Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Minden nap egy alma az orvost távol tartja

A mondás, miszerint „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, igaznak bizonyul. Nem véletlenül használták őseink is gyógyszerként; legújabb kutatásokból nyert statisztikák megmutatták, hogy az alma az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eleme. Jótékony hatásai közé sorolják, hogy csökkenti a szívbetegség, a rák, az Azheimer-kór, strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatát, növeli a tüdőkapacitást és megelőzi a cukorbetegséget is.(1,2)

Minden nap egy alma az orvost távol tartja

A mondás, miszerint „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, igaznak bizonyul. Nem véletlenül használták őseink is gyógyszerként; legújabb kutatásokból nyert statisztikák megmutatták, hogy az alma az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eleme. Jótékony hatásai közé sorolják, hogy csökkenti a szívbetegség, rák, elhízás, Alzheimer-kór, stroke kockázatát, növeli a tüdőkapacitást és megelőzi a cukorbetegséget is(1,2)

Miért jó ennyi mindenben az alma?(2)

 • Az egyik legköztudottabb tulajdonsága, hogy a benne rejlő C vitaminnak köszönhetően, kifogástalan immunerősítő. Természetesen önmagában nem elég az immunrendszer erősítésére, de pozitív hatása kétségtelen.
 • Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.
 • Egy közepes méretű alma körülbelül 4 gramm oldható rostot tartalmaz. Az oldható rostok alkalmasak a vércukorszint, és szérum-koleszterin szint helyes beállítására. Ezek a vízben megduzzadnak és gélszerű állományt képeznek, lelassítják a cukor felszívódását. Az almában található pektin is segít a vércukorszintet optimális szinten tartani, a cukor felszívódásának lelassításával.
 • A pektinnek köszönhetően béltisztító tulajdonsággal is bír.
 • Az oldható rostok további előnye, hogy zselés állaguknak köszönhetően a bélben könnyen lépnek kölcsönhatásba a koleszterinnel, amely csökkenti koleszterinszintet.
 • A koleszterinszint csökkentésében továbbá az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok meggátolják a „rossz” koleszterin oxidációját, így annak csökken a szintje.
 • Antioxidánsainak köszönhetően, ha edzés előtt fogyasztjuk, növelheti az állóképességet.
 • Aktív vegyületeihez, az úgynevezett fitonutriensekhez tartozó quercetin bizonyítottan redukálja az infarktusX infarktus
  belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
  , stroke és a rák kockázatát.
 • Az alma megrágása nem távolíta el a foglepedéket (dentális plakkot) és elősegítheti a dentális plakkX plakk
  Az ér falára kirakódó felrakódás, mely koleszterinből, ún. habos sejtekből, simaizom sejtekből és kalciumból áll. Az erek szűkületét okozza.
  újraképződését az első 24 órában, de előidézi a nyálban lévő baktériumok életképességének azonnali csökkenését, hasonlóan a fogkefével történő fogmosás utáni állapothoz.(4)
Minden nap egy alma az orvost távol tartja

Melyik almát érdemes választani?

A pirosas héjú almák bizonyítottan édesebbek, bár vannak, akiket ez nem vesz le a lábukról, hiszen hogy kinek melyik a kedvence, az csak ízlés kérdése.

Ám azt, hogy melyik alma a legegészségesebb, azt már tényeken alapuló kutatások döntik el. Kanadai kutatók megvizsgálták nyolc különböző almában az antioxidánsX antioxidáns
az élő szervezetekben, táplálékban felvett természetes vagy mesterséges vegyületek (pl. a C- és E-vitamin, a karotinoidok, a szelén és a cink) - Az antioxidánsok a szabadgyökök megkötésével és semlegesítésével biztosítják a sejtek számára az egészséges, ép sejtstruktúra megtartását. Az emberi…
szintet, majd ez alapján felállítottak egy sorrendet. Minél magasabb a típus antioxidáns tartalma, annál egészségesebb. Az első helyen itt a „Red Delicious” néven közismert piros almafajta végzett, amely másfélszer magasabb fenol tartalommal rendelkezik, mint az utána következő – második legegészségesebbnek bizonyuló – „Northern Spy” típus, ami ugyancsak piros színű. A legegészségesebb zöldalmafajta az ötödik helyen áll, és csupán közel fele annyi antioxidánst tartalmaz, mint az első helyen szereplő piros alma.(3)

Tehát megállapíthatjuk, hogy a boltban érdemesebb a piros almát választani, hiszen az lesz a leghatékonyabb a koleszterinszint csökkentésében. Fogyasztásával megelőzhetjük a túlsúly kialakulását és csökkenthetjük az érelmeszesedés kockázatát.

Mennyi almát ajánlott fogyasztani?

Napi egy-két alma fogyasztása ajánlott ahhoz, hogy jótékony hatásai kialakulhassanak. Azonban a mértékletesség betartása ezesetben is elengedhetetlen, különben tartalmának felsorolt előnyei az ellenkezőjükre fordulhatnak. Így szénhidrát tartalmának köszönhetően, ha túl sokat fogyasztunk a gyümölcsből, akár hízni is kezdhetünk, vagy hosszútávon cukorbetegség is kialakulhat.

Milyen formában érdemes fogyasztani az almát?

A polifenol szint – ami az antioxidánsok egyik fő forrása – bizonyítottan ötször magasabb az alma héjában, mint a húsában. Ezt szem előtt tartva Az egyik leghatékonyabb megoldás az alma nyersen történő elfogyasztása, a héjával együtt.(3) Ezen kívül gyümölcslé formájában is hasonlóan egészséges marad, csak néhány tulajdonságát veszíti el, mint például a fogak védelme, fehérítése. Sajnos az almás pite már kevesebbet őriz meg a gyümölcs jótékony hatásaiból, főleg, hogy héja lekerül róla. Nem beszélve a hozzáadott cukor mennyiségről, amit azonban, ha valamilyen alternatív édesítővel helyettesítünk, akkor lényegesen egészségesebb ételt kapunk. Ezek mellett készíthetünk levest az almából, sőt húsokhoz is igazán jól megy.

Mindent összevetve tehát, válasszuk a piros almát, fogyasszunk naponta egy-két közepes méretűt a héjával együtt, és akkor elmondhatjuk, hogy sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében!

Szerző:

Fónyad Orsolya

Hivatkozások

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!