Ne csak azért kezdjünk fogyókúrába, hogy csinosabbak legyünk a strandon! Az elhízás, szív- és érrendszeri kockázat!

Ne csak azért kezdjünk fogyókúrába, hogy csinosabbak legyünk a strandon! Az elhízás, szív- és érrendszeri kockázat!

Napjainkban világszerte folyamatosan emelkedik a túlsúly és az elhízás előfordulása.(2) De miért is fontos ez? A túlsúly és az elhízás nem pusztán esztétikai probléma, hanem számos egészségre káros következménye is lehet.(2) Rizikófaktora az érelmeszesedésnek (5), a magas vérnyomásnak -, és koleszterinszintnek, valamint a cukorbetegségnek is.(3)

 

Az elhízás meghatározása

Az elhízás az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma, amellyel napjainkban a világnak szembe kell néznie. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es adatai szerint a felnőttek 39%-a túlsúlyos (testtömegindex, BMI≥25kg/m2), még 13%-uk elhízott (BMI≥30kg/m2). Így több mint félmilliárd felnőtt minősül világszerte elhízottnak. (5)

A súlyfelesleg a zsírszövet (sejtszám és sejtméret) mennyiségének megnövekedését jelenti. Mérőszáma a testmagasságból (méterben kifejezett) és a testtömeg (kilogrammban megadott) négyzetének hányadosából számított index, a BMI [kg/ m2] (Body Mass Index). Fontos paraméter a haskörfogat is, amely megbízható képet ad a zsigerek közötti zsírlerakódás nagyságáról (4).

 

Az elhízás okai

Az elhízás oka a tartósan pozitív energiamérleg, melyet a többletenergia bevitele, illetve a fizikai aktivitásának csökkenése okoz. A magasabb energiatartalmú ételek fogyasztása, a munkafolyamatok elgépiesedése, a közlekedés járművekkel történő megkönnyítése, az épített környezet átalakulása, a szabadtéri mozgáslehetőségek beszűkülése mind-mind hozzájárulhat a súlytöbblet kialakulásához. (4)

 

Túlsúlyos hölgy ül a kanapén, előtte sör és hamburger.

Az elhízás következményei

Azon kívül, hogy az elhízás bizonyítottan számos betegség rizikófaktora, ismert az is, hogy az egészségtelen táplálkozás is szerepet játszhat a legtöbb megbetegedés kialakulásában. Azonban kevésbé köztudott, hogy a túlsúly befolyásolhatja a betegségek kimenetelét, illetve a terápia eredményességét is. (4)

 

De mit tehetünk az elhízás ellen?

Kevesebb energiabevitel és több testmozgás képes a pozitív energiamérleget megfordítani és a fogyást elindítani.

 

Aranyszabályok:

  • Figyelje rendszeresen testsúlyát! Jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Ne várja meg, amíg 10 kg többletet mutat a mérleg! Néhány kg leadása sokkal gyorsabb!

  • Fő szabály a mértékletesség és a lépcsőzetesség! Ne támasszunk magunk elé túlzott elvárásokat! A fogyókúra soha ne jelentsen koplalást és intenzív sportot. A diétát és a testmozgást is fokozatosan kezdjük el! (4)

  • Mindig olyan életmódbeli változásokat vezessünk be, amit hosszútávon is képesek vagyunk fenntartani!

  • És egy bónusz: Ha nem jojózik a testsúly, nem szükséges több ruhatárat fenntartani.

 

Táplálkozási iránymutatás (1)

Ahogy a címben is utaltunk rá, az elhízás nem csak esztétikai kérdés. Ezért számos orvosi társaság fogalmaz meg életmódbeli tanácsokat. A VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia az alábbiakat javasolja (1):
A táplálkozásban fontos a változatosság, a mértékletesség, a rendszeresség (napi 3-5 étkezés, kisebb adagokban) és a szélsőséges diéták kerülése.
Fontos az étel és italok formájában bevitt energia mennyiségének és az energialeadás egyensúlyban tartása, a rendszeres fizikai aktivitás mellett. Igen, az italokra is oda kell figyelnünk, hiszen például az alacsony kalóriatartalmú 100% narancslé sem cukormentes. Ha szomjasok vagyunk, elsősorban vizet igyunk.

Korlátozzuk a telített zsírsavak bevitelét! Ennek érdekében fogyasszunk sovány húsokat, zsírszegény tej és tejtermékeket és növényi fehérjeforrásokat (diófélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek). Állati zsírok helyett növényi olajok fogyasztása ajánlott, míg a belsőségek, feldolgozott húskészítmények csak ritkán és kis mennyiségben kerüljenek az asztalra (1). Modern edényekben, az újabb konyhatechnológiák segítségével (pl. sütőzacskóban sütés, párolás) meglepően kevés zsiradékkal is lehet ízletes ételeket készíteni. Sajnos a magyaros ételek a fentieknek nagyon ritkán felelnek meg, így felejtsük el nagyanyáink receptjeit, ha fogyni szeretnénk.

 

Fizikai aktivitás ajánlás

A rendszeres fizikai aktivitás (munkavégzés, közlekedés, sport, szabadidőben végzett tevékenység) kedvező változásokat eredményez a különböző anyagcsere-folyamatokban (1), így a fogyókúrával szinergikus (egymást támogató) hatást fejt ki.
A fizikai aktivitás jelentősége - a szív- és légzőrendszeri fittség mellett- az izomtömeg megtartásában és a testzsírtömeg csökkentésében egyaránt jelentős (1).
A közelmúlt változásai okán sokan otthonról dolgoznak, ez tovább csökkentette a napi mozgás mennyiséget, ezért különösen fontos az, hogy legalább napi fél óra mozgást beiktassunk. Ez lehet séta is, de legyen rendszeres. Egy lépésszámlálóval ellátott okos óra, vagy az okostelefon segítségünkre lehet abban, hogy a kitűzött napi lépésszámot elérjük. Cikkünkből tudja meg, hogy hogyan és miért érdemes elkezdeni a futást!

 

Mit tehet szíve egészsége érdekében?

  1. Mérje rendszeresen testsúlyát és ragaszkodjon a tudatosan kialakított életmód-változtatásához! Az életmódváltoztatást lépcsőzetesen vezesse be! Itt további tippeket talál az egészséges táplálkozáshoz és az életmódváltáshoz.
  2. Az étrend megtervezésében, utánkövetésében dietetikus szakember véleményét is érdemes lehet kikérni (1), de ha erre nincs lehetősége, tervezze meg a heti menüt előre. Segítségére lehetnek ebben egészséges receptjeink.
  3. Amennyiben szív- és érrendszeri betegség gyanúja áll fenn, minél előbb vizsgáltassa ki magát és az esetleges testsúlycsökkentés lehetőségeiről egyeztessen kezelőorvosával!
  4. A tudatos életmódhoz hozzátartozik a megfelelő gyógyszer szedése mind megelőzés, mind a betegség kezelése céljából.
  5. Igazolt szív- és érrendszeri betegség esetén kövesse orvosa útmutatását az életmódbeli és gyógyszeres kezelést illetően!

 

 

Nő áll a mérlegen. Egyik kezében fánk a másikban alma.

Irodalomjegyzék:

PP-ASP-HU-0172-1-04-2024

 

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0153-1-11-2023Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!