Szív és a vérkeringés

A szív és a vérkeringés

A szív- és érrendszeri betegségek Európában vezető haláloknak tekinthetők. (1) Cikkünk segítségével megismertetjük önt a szív- és érrendszer felépítésével és működésével, hiszen a tudás az első lépés ennek a csodálatos „motornak” a megóvásához.

A szív felépítése és a szívbillentyűk szerepe (2)

A szervezetnek a folyamatos működéshez oxigénre van szüksége. Az éltető oxigént különböző méretű erek hálózatán át a vér juttatja el az egyes szervekig. Ennek a keringési rendszernek a középpontjában áll a szív.

A szív a mellüreg középvonalától kissé balra található, izmos pumpaszerű szerv, mely percenként hatvan-nyolcvanszor összehúzódva tartja fenn a vérkeringést.Összesen négy, - két kisebb (pitvarok) és két nagyobb (kamrák) - üreg található benne.

A szívben a vér áramlását négy billentyű szabályozza. Ezek biztosítják, hogy a vér mindig a megfelelő irányba áramoljon. Ezek közül kettő az azonos oldali pitvarokat választja el a kamráktól, míg a másik kettő a kamrák és a kifelé vezető erek között található.

A szív működése és a vérkeringés (2)

A szív az oxigént és a tápanyagokat a verőerek (artériák), hajszálerek (kapillárisok) és gyűjtőerek (vénák) hálózatán át a vér segítségével juttatja el a legkülönbözőbb szervekig. Ezt nevezik keringési rendszernek.

A keringési rendszer két egymástól független érhálózatból, azaz vérkörből áll, melyben a pumpa funkciót a szív látja el, biztosítva a vér folyamatos keringését.

  • A nagyvérkör a szívből a szervekhez, szövetekhez juttatja el az oxigéndús vért és szállítja el azoktól a működésük során keletkezett salakanyagokat és a szén-dioxidot.

  • A kisvérkör a tüdőt köti össze a szívvel. Itt távozik a vérből a szén-dioxid és töltődik fel oxigénnel. 

Az alábbi kép segítségével azt a folyamatot mutatjuk be, melynek során az elhasznált vér újra oxigénben gazdaggá válik.

Szív és a keringési rendszer

Keringési alrendszerek (2)

A nagyvérkörből több speciális keringési alrendszer is elágazik. 

  • A koronária keringés (szívizom saját keringési rendszere)

Az összes többi izomhoz hasonlóan a szívizom is folyamatos oxigénellátást igényel. A pitvarokat és a kamrákat alkotó izmokat a szívkoszorúerek hálózata látja el friss vérrel. Ha ezekben az erekben következik be elzáródás, a szív egy területe nem jut oxigénhez, ezért az izmok elhalnak. Ezt nevezzük szívinfarktusnak.

  • A vese keringése

A fő verőérbe pumpált vér 25%-a a vesékhez áramlik, ahol számos salakanyag kiszűrődik, majd a vizelettel együtt távozik. 

  • A portális keringés

A hasüregi szervek (belek, gyomor, lép, hasnyálmirigy, epehólyag) felől összegyűlő vér egy vastagabb éren át a májba jut. Itt az érhálózat ismét finom hajszálerekre bomlik, így a máj elkezdi kiszűrni a tápcsatornából felszívódott méreganyagokat. 

  • Agyi keringés (cerebrovaszkuláris keringés)

Méretéhez képest az agy kifejezetten sok vért igényel a megfelelő működéshez. A kizárólag ezt a szervet ellátó speciális alrendszer a szívből kipumpált vérnek mintegy 20%-át juttatja el közvetlenül az agyba.

A keringési rendszer feladata a szervezetben a vér és a benne oldott anyagok szállítása (oxigén, tápanyagok, hormonok) a sejtekhez. Ennek a motorja a szív, mely folyamatos és ritmikus összehúzódásaival fenntartja a vér áramlását. Ha szeretné tesztelni tudását a szív és érrendszer működése kapcsán, töltse ki Szívkvízünket!

Irodalomjegyzék:

  • (1) Cardiovascular_diseases_statistics Aug 2021 Return to content
  • (2) Marieb EN, Hoehn K. Human Anatomy and Physiology, Cardiovascular system, Benjamin Cummings. 8th Edition. 2010 Return to content

PP-ASP-HU-0252-1    2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!