A sport lassítja az öregedést

A sport lassítja az öregedést

A megdöbbentő felfedezést a Lynn Cherkas vezette londoni kutatócsoport tette, miután összesen 1200 egypetéjű ikerpár tagjainak életmódját és DNS-láncát elemezte ki részletekbe menően.

A King’s College kutatói az átlagosan 49 éves résztvevők testi aktivitásának analizálása után, lényeges különbséget állapítottak meg a testvérpárok tagjai között. A rendszeresen sportolók kromoszómavégződései (az úgynevezett telomerek) átlagosan mintegy 200 DNA-egységgel hosszabbnak bizonyultak, mint genetikailag velük azonos, ám a testmozgást mellőző testvérük.(1)

(Az emberi kromoszómák végén elhelyezkedő ún. telomer régió életünk során rövidül, ami jelenlegi tudásunk szerint a sejtosztódási folyamatok természetes velejárója. Ha azonban a telomer túl röviddé válik, a sejt nem képes többé az osztódásra, a sejtgenerációk száma tehát csökken. A telomer így egyfajta kromoszómális órának tekinthető – New Scientist)

A londoni molekuláris biológusok a DNA-rövidülés folyamatát laboratóriumi körülmények között figyelték meg, s egyértelműen megállapították, hogy az aktívan sportolóknál a rövidülés jóval lassabban megy végbe, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb élettartamra számíthatnak – az öregedés lelassul.

A kutatók szerint ez magyarázatot szolgáltat arra is, hogy a testmozgás hívei között nem csak kevesebb túlsúlyos található, s közülük szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint cukorbetegségben is kevesebben szenvednek, hanem az öregedés szemmel látható jeleit sem viselik annyira magukon, mint azok, akik életük folyamán nem sportoltak rendszeresen.

A mozgás mellett természetesen az étkezés, a függőségektől mentes életvitel, vagy akár gyógyszer szedésével is megelőzhető szívbetegség kialakulása. Az Aspirin® Protect a világ egyik legismertebb, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére ajánlott gyógyszere. A gyógyszert világszerte milliók bizalma övezi, évtizedek óta. Egyéni mérlegelést követően rendszeresen szedve magas kockázatú betegeknél csökkenti a szívinfarktus és a strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kialakulásának kockázatát. Hatásmechanizmusa egyszerű: a vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, es elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék kóros összetapadását, és ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését.(2)

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

 • (1) Cherkas LF, Hunkin JL, Kato BS, et al. The association between physical activity in leisure time and leukocyte telomere length. Arch Intern Med. 2008;168(2):154-158. doi:10.1001/archinternmed.2007.39. Return to content
 • (2) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára – Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09)
  A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020 január.
  A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos
  Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
  (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján.
  Return to content

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!