A depresszió nagyban növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát

A depresszió nagyban növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát

Egy új, széleskörű kutatás arra enged minket következtetni, hogy a depresszió jelentős mértékben hozzájárulhat az esetlegesen bekövetkező szívbetegségekhez. Norvégiában egy több mint 11 évig tartó kutatás során 63.000 ember esetét vizsgálták meg. Az enyhe depresszió 5%-kal, a közepes erősségű és mély depresszió meglepően magas, 40%-kal növelheti a szívbetegség kialakulásának veszélyét.(1)

Lise Tuset Gustad, a kutatás vezetője külön felhívja a figyelmet arra, hogy a depresszió súlyosan befolyásolhatja az egyén érdeklődését bizonyos tevékenységek iránt; ilyen például a rendszeres edzés, súlycsökkentés, a cigaretta letétele vagy egészséges táplálkozás. Ez pedig nagyban növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.(1)

Hogyan hat az agyunk a szívünkre?

A kutatók elmélete szerint a depresszió nagyban hozzájárul a stresszhormon szintjének növekedéséhez, ami idővel gyulladáshoz vezethet, ez pedig egyik ismert okozója a szívbetegségnek.(2,3)„Ha valaki stresszes, akkor érezheti, hogy felmegy a pulzusa és felgyorsul a légzése, melyek hozzájárulnak a hormonok felszabadulásához.” – tette hozzá Gustad.(4) „Ezek a hormonok kiválthatnak gyulladást vagy akár érelmeszesedést is, mely elváltozások szívbetegséghez vezethetnek. Következményekkel jár, ha szervezetünk nem képes feldolgozni a stresszt. Ennek következményeként felléphet depresszió, vagy kialakulhat szívbetegség. Ilyenkor ugyanaz a stresszfaktor váltja ki a depressziót és a szívbetegséget, nem pedig a depresszió következménye az, hogy szívünk megbetegszik. „A depresszió korai tünete, amikor elveszítjük érdeklődésünket olyan tevékenységek iránt, amelyek korábban érdekesek voltak számunkra vagy örömet okoztak.” - állítja Gustad. „Amennyiben valaki ilyet vél felfedezni magán, mindenképpen beszéljen erről közeli hozzátartozóival, ha pedig több mint egy hónapig tart ez az állapot, forduljon orvoshoz. A depresszió könnyen kezelhető a korai stádiumban.”

Gyógyszerrel gondoskodjunk szívünkről!

Férfiak esetében 45 éves, nők esetében pedig 55 éves kor felett szedhető olyan acetilszalicilsav tartalmú gyógyszer a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, mely gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és agyi infarktus előfordulásának kockázatát.(5) Támogassa szívét! Sosem késő elkezdeni!

Szerző:

Boromisza Piroska

Forrás:

Gyógyhír Magazin, forbes.com

Irodalomjegyzék:

  • (1) Gustad LT, Laugsand LE, Janszky I, Dalen H, Bjerkeset O. Symptoms of anxiety and depression and risk of heart failure: the HUNT Study. Eur J Heart Fail. 2014;16(8):861‐870. doi:10.1002/ejhf.133. Return to content
  • (2) Han QQ, Yu J. Inflammation: a mechanism of depression?. Neurosci Bull. 2014;30(3):515‐523. doi:10.1007/s12264-013-1439-3. Return to content
  • (3) Zhou L, Ma X, Wang W. Inflammation and Coronary Heart Disease Risk in Patients with Depression in China Mainland: A Cross-Sectional Study. Neuropsychiatr Dis Treat. 2020;16:81‐86. Published 2020 Jan 9. doi:10.2147/NDT.S216389. Return to content
  • (4) Gustad LT, Bjerkeset O, Dalen H, Janszky I. Associations of depression and anxiety symptoms with cardiac function and cardiovascular disease in the general population. A linkage between the HUNT population study, hospital data and cause-of death register. 2015. ISBN 978-82-326-0856-0. Return to content
  • (5) BBetegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09). A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to contentPP-ASP-HU-0318-1  2023. december 19.
 

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!