Napi kétszeri fogmosás a szívünknek is használ

Napi kétszeri fogmosás a szívünknek is használ

Gondolnánk, hogy a rendszeres fogmosás nem csak fogaink egészsége miatt fontos? Kimutatható az összefüggés a fogmosás és a szívinfarktus előfordulása között! Természetesen brit kutatók hívták fel egyik aktuális tanulmányukban arra a figyelmet, hogy akik naponta kétszer megmossák fogukat, azok esetében nem csak az idő előtti fogszuvasodás előzhető meg, hanem jelentősen kisebb eséllyel következik be szívinfarktus is.

Ha reggel és este 3-3 percet szánunk fogmosásra, már tettünk valamit fogunk és egyben szívünk egészsége érdekében is. Bár elsőre ez a fajta párhuzam furcsának tűnhet, de a legújabb brit kutatás megállapítása, melyet a londoni University College tudósai 11869 férfi és nő 1995-ös, 1998-as és 2003-as évre vonatkozó egészségi adatainak elemzése alapján publikáltak, pontosan ezt támasztja alá.(1)

Már korábbi tanulmányokban is voltak utalások a szívbetegségek és a test gyulladásos jellegű megbetegedései közötti párhuzamra. A gyakori gyulladások ugyanis – és ide tartoznak a szájüreg ilyen jellegű megbetegedései is – hozzájárulnak az érelmeszesedéséhez, amely a szívbetegség kulcsfontosságú kockázati tényezőjének számít. A szakemberek vélekedése szerint a túlságosan ritka fogtisztítás következtében jelentősen megnő a vérben mérhető úgynevezett C-reaktív protein (CRP) koncentrációja, amely következtében gyulladásos állapot léphet fel.(1) Megelőzni ezt nagyon egyszerű, csupán napi kétszer 3 percet kell a szájápolásra szánni. Érdekes tanácsa a kutatóknak, hogy ha tehetjük, inkább elektromos fogkefét használjunk. Az elektronikus fogkefe az oszcilláló, körkörös mozgásával sokkal hatékonyabb a foglepedék ( plakk ) ellen, mint a hagyományos fogkefe(2)

Mi az, amit esetleg megtehetünk még szívünk egészsége érdekében? A rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás, a könnyebben emészthető ételek fogyasztása és most már tudjuk, hogy a rendszeres fogmosás mellett érdemes elgondolkodni más, szívinfarktust megelőző módszereken is. Ne csak akkor kezdjünk el a kérdéssel foglalkozni, amikor már megtörtént a baj!

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Hivatkozások

  • (1) de Oliveira C, Watt R, Hamer M. Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease: results from Scottish Health Survey. BMJ. 2010;340:c2451. Published 2010 May 27. doi:10.1136/bmj.c2451 Return to content
  • (2) J V T Hamerlynck et al; Brushing the teeth with an electric toothbrush with an oscillating rotating movement more effective against plaque and gingivitis than brushing with a conventional toothbrush; Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 149(48):2673-5 · December 2005 Return to content

PP-ASP-HU-0249-1  2023. március 15.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!