„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

A Bayer mottója: "Tudomány a jobb életért". A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza.

A kicsi, ám innovatív festőanyaggyárként, Wuppertal Barmen kerületében indult cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát.

Az elmúlt 150 év során a Bayer fejlesztései, újításai számtalanszor járultak hozzá az életminőség javításához.

A Bayer Csoport 2013-ban világszerte számos rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza. A Bayer mottója: „Tudomány a jobb életért”.

Innováció és változás az emberiségért

A Bayer termékei mára szinte nélkülözhetetlenné váltak a mindennapi életben. Legjobb példa erre az 1899-ben forgalomba került Aspirin® fájdalomcsillapító, amely mind a mai napig a Bayer egyik vezető terméke. Az évtizedek során a Bayer kutatói forradalmian új hatóanyagokat fejlesztettek ki, többek között a fertőző, a trópusi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Napjainkban a Bayer HealthCare gyógyszerkutatási tevékenysége elsősorban a kardiológia és hematológia , az onkológia, a nőgyógyászat és a diagnosztikai képalkotás területére koncentrál .(2,3)

Innováció és változás a természetért

A Bayer kutatásainak másik fontos iránya a mezőgazdaság. A Bayer CropScience mára vezető szerepet tölt be a növényvédő szerek világpiacán. A siker alapja itt is az innováció – ez pedig nem csupán a fenntartható megoldást kínáló hagyományos és biológiai növényvédő szerekre, hanem a kiváló minőségű vetőmagokra is érvényes.(4)

A folyamatos változás és megújulás 150 éve

folyamatos valtozás

A Bayer több mint 150 éves. Erről önkéntelenül is a tradíció és a folytonosság jut eszünkbe. A Bayer 150 éves múltját azonban folyamatos változás és megújulás jellemzi. „Egy vállalkozás hosszú távon kizárólag folyamatos változás és alkalmazkodás esetén maradhat talpon” – hangsúlyozta Dr. Marijn Dekkers, a Bayer vezérigazgatója.

Az alapítástól napjainkig

A vállalatot 1863. augusztus 1-jén „Friedr. Bayer et comp.” néven alapította Friedrich Bayer üzletember és Johann Friedrich Weskott kelmefestő Wuppertalban, a Barmen kerületben. A Bayer a kezdetekben szintetikus festékanyagok gyártásával foglalkozott, termékpalettája azonban az évek során folyamatosan bővült. A vállalkozás 1881-ben „Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.” néven részvénytársasággá alakult, majd nemzetközi vegyipari vállalattá nőtte ki magát. A folyamatosan bővülés során 1912-ben Leverkusenbe helyezte át székhelyét. Az első világháború után egy nagy konszern részeként működött, és csak 1951-től vált ismét független céggé, Farbenfabriken Bayer AG néven.(2)

Friedrich Bayer

A változás üteme a Bayer 125 éves jubileuma, 1988 után érezhetően felgyorsult. A vállalat alaptevékenységeire helyezte át a hangsúlyt, ezért 1999-ben eladta az addig 100%- os tulajdonában lévő Agfa-t, majd 2005-ben hagyományos vegyipari üzletágának jelentős részét a Lanxess néven létrehozott vállalathoz helyezte át. Ezzel egy időben módszeresen bővítette egészségügyi és mezőgazdasági üzletágait (együttesen élettudományok), elsősorban az Aventis CropScience (2001) és a berlini Schering AG (2006) felvásárlásával. „Mivel innovációban erősek vagyunk, és képesek vagyunk folyamatosan alkalmazkodni a piaci változásokhoz, a Bayer jelenleg üzleti tevékenységének minden területén vezető szerepet tölt be” – fogalmazott Dekkers. Az újító szellemiség és a siker iránti elkötelezettség a vállalat egész történetét végigkíséri, a 150 évvel ezelőtti kezdetektől egészen napjainkig.

Bayer Aspirin
Szerző:

Fónyad Orsolya

PP-ASP-HU-0239-1         2023. február 27.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!