„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

„Tudomány a jobb életért” - A Bayer 150 éve

A Bayer mottója: "Tudomány a jobb életért". A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza.

A kicsi, ám innovatív festőanyaggyárként, Wuppertal Barmen kerületében indult cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát.

Az elmúlt 150 év során a Bayer fejlesztései, újításai számtalanszor járultak hozzá az életminőség javításához.

A Bayer Csoport 2013-ban világszerte számos rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A fejlesztései révén is elismert vállalat hosszú és sikeres múltra tekint vissza. A kicsi, ám innovatív festőanyaggyárként, Wuppertal Barmen kerületében indult cég mára több mint 110 000 munkatársat foglalkoztató, globális nagyvállalattá nőtte ki magát.(1) Az elmúlt 150 év során a Bayer fejlesztései, újításai számtalanszor járultak hozzá az életminőség javításához. A Bayer mottója: „Tudomány a jobb életért”.

Innováció és változás az emberiségért

A Bayer termékei mára szinte nélkülözhetetlenné váltak a mindennapi életben. Legjobb példa erre az 1899-ben forgalomba került Aspirin® fájdalomcsillapító, amely mind a mai napig a Bayer egyik vezető terméke. Az évtizedek során a Bayer kutatói forradalmian új hatóanyagokat fejlesztettek ki, többek között a fertőző, a trópusi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Napjainkban a Bayer HealthCare gyógyszerkutatási tevékenysége elsősorban a kardiológiaX kardiológia
a szív működésével és betegségeivel foglalkozó tudományág
és hematológiaX hematológia
a vér tulajdonságaival, összetételével és betegségével foglalkozó tudományág
, az onkológia, a nőgyógyászat és a diagnosztikai képalkotás területére koncentrál .(2,3)

Innováció és változás a természetért

A Bayer kutatásainak másik fontos iránya a mezőgazdaság. A Bayer CropScience mára vezető szerepet tölt be a növényvédő szerek világpiacán. A siker alapja itt is az innováció – ez pedig nem csupán a fenntartható megoldást kínáló hagyományos és biológiai növényvédő szerekre, hanem a kiváló minőségű vetőmagokra is érvényes.(4)

Innováció és változás az állatvilágért

Az állatgyógyászati üzletágat 1919-ben alapították, jelenleg mintegy 120 országban van jelen. Haszonállatok (sertés, marha, baromfi) és társállatok (kutya, macska) egészségének megóvására, betegségeik kezelésére használható készítmények is találhatók az állatgyógyászati portfólióban. A kutyák és macskák külső és belső élősködőire ható Bayer termékek (pl. kullancs-bolha elleni nyakörv) Magyarországon piacvezetők (CEESA 2012 adat).

Innováció és változás az épített környezetért

A csúcsminőségű alapanyagok terén a habok előállításához használt, az 1930-as években felfedezett poliuretánok, valamint az 1953-ban szabadalmaztatott, nagy teljesítményű polikarbonát (Makrolon®) képezi a folyamatosan bővülő termékkínálat alapját. Napjainkban a Bayer MaterialScience által kifejlesztett, csúcsminőségű alapanyagok nagyban hozzájárulnak a fosszilis erőforrások megóvásához. Az épületszigeteléshez használt poliuretánok például csökkentik a fűtéshez és a hűtéshez szükséges energia mennyiségét. Az ultrakönnyű anyagok felhasználásával pedig a gépjárművek tömege csökkenthető, így azok kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak.

A folyamatos változás és megújulás 150 éve

folyamatos valtozás

A Bayer több mint 150 éves. Erről önkéntelenül is a tradíció és a folytonosság jut eszünkbe. A Bayer 150 éves múltját azonban folyamatos változás és megújulás jellemzi. „Egy vállalkozás hosszú távon kizárólag folyamatos változás és alkalmazkodás esetén maradhat talpon” – hangsúlyozza Dr. Marijn Dekkers, a Bayer vezérigazgatója.

Az alapítástól napjainkig

A vállalatot 1863. augusztus 1-jén „Friedr. Bayer et comp.” néven alapította Friedrich Bayer üzletember és Johann Friedrich Weskott kelmefestő Wuppertalban, a Barmen kerületben. A Bayer a kezdetekben szintetikus festékanyagok gyártásával foglalkozott, termékpalettája azonban az évek során folyamatosan bővült. A vállalkozás 1881-ben „Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.” néven részvénytársasággá alakult, majd nemzetközi vegyipari vállalattá nőtte ki magát. A folyamatosan bővülés során 1912-ben Leverkusenbe helyezte át székhelyét. Az első világháború után egy nagy konszern részeként működött, és csak 1951-től vált ismét független céggé, Farbenfabriken Bayer AG néven.(2)

Friedrich Bayer

A változás üteme a Bayer 125 éves jubileuma, 1988 után érezhetően felgyorsult. A vállalat alaptevékenységeire helyezte át a hangsúlyt, ezért 1999-ben eladta az addig 100%-osX os
száj
tulajdonában lévő Agfa-t, majd 2005-ben hagyományos vegyipari üzletágának jelentős részét a Lanxess néven létrehozott vállalathoz helyezte át. Ezzel egy időben módszeresen bővítette egészségügyi és mezőgazdasági üzletágait (együttesen élettudományok), elsősorban az Aventis CropScience (2001) és a berlini Schering AG (2006) felvásárlásával. „Mivel innovációban erősek vagyunk, és képesek vagyunk folyamatosan alkalmazkodni a piaci változásokhoz, a Bayer jelenleg üzleti tevékenységének minden területén vezető szerepet tölt be” – fogalmazott Dekkers. Az újító szellemiség és a siker iránti elkötelezettség a vállalat egész történetét végigkíséri, a 150 évvel ezelőtti kezdetektől egészen napjainkig.

Bayer Aspirin
Szerző:

Fónyad Orsolya

A cikk az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott magas és igen magas szív és érrendszeri kockázattal rendelkezőknek heveny szívizomelhalás (miokardiálisX miokardiális
szívizomhoz tartozó
infarktusX infarktus
belső szervet tápláló verőér eldugaszolódása miatt létrejövő, többnyire ék alakú elhalás
) és strokeX stroke
agyi keringészavar, szélütés (két fő formája a vérzéses és az iszkémiás stroke)
kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-bél rendszeri vérzés) arány értékelését követően.

Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!