Vörösbor és vörösbogyós gyümölcsök

Vörösbor és vörösbogyós gyümölcsök

A vörösbogyós gyümölcsök, a vörösbor és a bennük található rezveratrolnak nevezett vegyület jót tesznek szívünk egészségének. A vörösbor mértékkel való fogyasztására nem véletlenül gondolunk már hosszú idők óta, a szív egyik gyógyíreként.

Az alkohol és a vörösbor más összetevői, mint példál az antioxidánsok, segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását azáltal, hogy megnövelik a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis az úgy nevezett “védő” koleszterinszintet a szervezetben, ami megvédi az artériát a rongálódástól. Bár szívesen vesszük a vörösborral kapcsolatos jó híreket egy pohár bort szürcsölve, az orvosok óva intenek attól, hogy elkezdjünk nagy mennyiségben alkoholt fogyasztani. Mégis, belátják, van valami a vörösborban, ami egészségesebbé teszi a szívet. Ezek lehetnek az antioxidánsok, a flavonoidok vagy akár a rezveratrol.(1)

Mitől lehet egészséges a vörösbor?

A vörösbor feltehetőleg hatékonyabb a szívvédelmét illetően, mint más alkoholok, de lehetséges, hogy ugyanígy segít a sör, a fehérbor vagy a likőr is. Továbbra sem bizonyították be egyértelműen, hogy a vörösbor legyőzi a többi alkoholt ebben a versenyben. A benne rejlő antioxidánsok, polifenolok azonban bizonyítottan segíthetik a szívben található erek védelmét. Egy figyelemre méltó polifenol például a rezveratrol.(1)

Rezveratrol a vörösborban

A rezveratrol lehet az az összetevő a vörösborban, mely segít megelőzni az érfal megrongálódását, és megakadályozza a vérrögök kialakulását. A rezveratrollal kapcsolatos kutatásokat nem embereken, hanem állatokon végezték. A rezveratrollal táplált egereken kimutatták, hogy az antioxidáns véd az elhízás és a cukorbetegségek kialakulása ellen, melyek növelnék a szívbetegségek kockázatát. Azonban ezt egyelőre csak az egerek esetében tudták kimutatni a kutatók, embereken még nem. Ezen kívül ahhoz, hogy arányában hasonló mennyiségű rezveratrol jusson az emberi szervezetbe, mint amennyit az egereknek adtak, minden nap ezer liter vörösbort kellene meginnunk. A kutatás disznók esetében kimutatta, hogy a rezveratrol segíti a szív működését és növeli az inzulin termelését a szervezetben. Néhány tanulmány szerint, a rezveratrol szerepet jatszhat a gyulladások és vérrögök képződésének megelőzésében, melyek szívbetegségekhez vezetnének. További kutatásokra van azonban még szükség. Egy tanulmány szerint, idősebb férfiak esetében a rezveratrol csökkentette a mozgás jótékony hatását a szívre. Azt is fontos tudni, hogy a rezveratrol csak közvetlenül a vörösbor fogyasztása után rövid ideig hat.(1)

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

Rezveratrol a szőlőben és más élelmiszerekben

A vörösborban található rezveratrol a szőlő héjából származik. Azáltal, hogy a vörösbort hosszabb ideig fermentálják szőlőhéjjal, mint a fehérbort, a rezveratrol nagyobb mennyiségben található meg a vörösborban. Amennyiben tehát szeretnénk rezveratrolt vinni szervezetünkbe alkohol nélkül, érdemes szőlőt vagy szőlőlevet fogyasztani, mert hasonló hatást válthat ki, mint a vörösbor.

Ezenkívül a mogyoró, áfonya és a vörösáfonya is tartalmaznak némi rezveratrolt. Azonban azt még sajnos nem tudjuk, melyik van jobb hatással a szív egészségére, a vörösbor vagy az említett gyümölcsök fogyasztása. Elérhetőek már rezveratrol tartalmú étrendkiegészítők is, melyek bizonyítottan nem ártalmasak szervezetünk egészségére, azonban a rezveratrol nagyon kis százalékban szívódik fel szervezetünkben.(2,3)

Számos tanulmány kimutatta, hogy minden alkohol mértékkel való fogyasztása jótékony hatással van a szívre, hiszen az alkohol:(4,5)

  • Növeli a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis a “jó” koleszterin szintjét a szervezetben.

  • Csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

  • Segít az alacsony sűrűségű lipoprotein, a “rossz” koleszterin okozta artériás károsodásokat megelőzni.

  • Hatással lehet a vérnyomásra.

Vörösbor és vörösbogyós gyümlcsök

A mértékletesség fontossága

A vörösbor lehetséges szívbarát előnyei biztatónak tűnnek. Akik rendszeresen fogyasztanak mérsékelt mennyiségben alkoholt, akár vörösbort, kisebb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben életük során. Azonban sem az Amerikai Szív Egyesület (AHA) sem a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet (NHLBI) nem ajánlja, hogy azért kezdjünk alkoholt fogyasztani, hogy megelőzzük a szívbetegségeket. A túlzott alkoholfogyasztásnak ugyanis sokkal károsabb hatása lehet az egészségre. (4) Rongálhatja a májat, elhízáshoz vezethet, a rák különböző formái kialakulhatnak, valamint hosszútávon a szívet is rongálhatja. Ezen kívül, azok számára, akik már valamilyen szívbetegségben szenvednek, egyáltalán nem ajánlott az alkoholfogyasztás. Ez igaz a várandós nőkre is valamint azokra, akik naponta szednek gyógyszereket.

Amennyiben viszont egészségesek vagyunk és szeretjük a vörösbort, akkor az valószínűleg jó hatással van egészségünkre, ha mértékkel folytatjuk a vörösbor fogyasztását. A javasolt mennyiség nőknek és 65 évnél idősebb férfiaknak napi egy pohár, és 65 évnél fiatalabb férfiaknak kettő pohár naponta. A férfiak nagyobb termetüknél fogva több olyan enzimmel rendelkeznek, amelyek lebontják az alkoholt , ezért megengedett a két pohár az ő esetükben.

Az Asprin® Protect 100mg acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer. Napi 1 tabletta beszedése megelőzi a vérlemezkék kóros összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését, így csökkentve az infarktus előfordulásának kockázatát.(6)

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

Hivatkozások

  • (1) Haseeb S, Alexander B, Baranchuk A. Wine and Cardiovascular Health: A Comprehensive Review. Circulation. 2017;136(15):1434-1448. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387. Return to content
  • (2) Rimando AM, Kalt W, Magee JB, Dewey J, Ballington JR. Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004;52(15):4713-4719. doi:10.1021/jf040095e. Return to content
  • (3) Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-123. Return to content
  • (4) Piano MR. Alcohol's Effects on the Cardiovascular System. Alcohol Res. 2017;38(2):219-241.; Return to content
  • (5) Snopek L, Mlcek J, Sochorova L, et al. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection. Molecules. 2018;23(7):1684. Published 2018 Jul 11. doi:10.3390/molecules23071684. Return to content
  • (6) Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára - Aspirin® Protect 100 mg (acetilszalicilsav) gyomornedv-ellenálló bevont tabletta (OGYI-T -5950/01-02; OGYI-T -5950/05-09) A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023 november. A hatályos „Betegtájékoztató” teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/) honlapján: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=16107 Return to content

PP-ASP-HU-0318-1  2023. december 19.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!