Több nő hal meg szívinfarktusban, mint mellrákban. A női szívek egészségére is figyeljünk!

Több nő hal meg szívinfarktusban, mint mellrákban. A női szívek egészségére is figyeljünk!

Minden második nő szív- és érrendszeri betegséggel küzd élete folyamán. A közhiedelemmel ellentétben nem a mellrák, hanem a szívinfarktus a nők legnagyobb gyilkosa.(1) Láttuk a nőket legyőzni a mellrákot, hiszen számtalan felvilágosító kampány hívta fel a szűrés fontosságára a figyelmet, számtalan gyógyszer és terápia áll rendelkezésre, ha gyógyításról van szó. Itt az idő, hogy a női szívekre is gondunk legyen. Dr. C. Noel Bairey Merz a téma kiemelt szakértője egy 2011-es TED* előadáson hívta fel a figyelmet a témára.

Több nő hal meg szívinfarktusban, mint mellrákban.

„Az USA-ban 1984 óta több nő hal meg szívbetegségekben, mint férfi, pedig korábban azt hittük, ez főleg a férfiak problémája. Pedig ez sosem volt így. ” – kezdte előadását, majd folytatta: „1984 óta a férfi halandóságot mutató diagramvonal folyamatosan lefelé ível, azaz kevesebb férfi hal meg szívinfarktusban, míg a nők vonala felfelé tart, ami azt jelenti, hogy az évek során a különbség növekszik. Ma már kétszer, háromszor, négyszer annyi nő veszíti életét szívbetegségben, mint férfi. Azok a diagnosztikai és kezelési stratégiák, melyek a férfiak számára lettek kifejlesztve az utóbbi 50 évben, láthatóan nem működnek olyan jól a nőknél.” (2)

Előadásában továbbá rávilágít, ahhoz, hogy kezelni tudjuk ezt a problémát, egy a mellrák kampányhoz hasonló mozgalmat kell létrehoznunk. Ezzel kell elérjük azt, hogy minél több nő szerezzen tudomást a problémáról: „Mindenki el tud képzelni valakit, aki mellrákban szenved, viszont nehéz elképzelni egy fiatal nőt, aki szívbetegséggel küzd.” – világít rá a helyzet visszásságára. „Ennek oka egyszerű: a szívbetegség embereket öl, gyakran igen hirtelen. Amikor valakinek probléma lép fel a szívével kapcsolatban, az esetek felében ez a hirtelen szívhalált jelenti. Nincs lehetőség a búcsúra, nincs lehetőség kemoterápiára járnunk. 40 év munkájának eredményeként manapság a mellrák halálozási rátája 4%-ra esett vissza. Betty Ford, Nancy Reagan is vállalták, hogy elmondják, túlélték a mellrákot. Az orvosok a segítségükre siettek, kutatásokat végeztek, ma már hatékony terápiák állnak rendelkezésünkre. A nők tovább élnek, mint valaha. Itt az ideje, hogy ugyanez a sikertörténet a szívbetegséggel küzdő nők esetében is valósággá váljon.”

A nők esetében másként zajlik le az infarktus, mint a férfiaknál

Dr. C. Noel Bairey Merz fontos különbségre világít rá a nőknél valamint a férfiaknál lezajló szívinfarktussal kapcsolatban. A nőknél a szívbetegség esetében nem azok a tünetek, mint a férfiaknál. Az utóbbi 50 évet pedig szinte kizárólag ezeknek a férfiak infarktusát kísérő tüneteknek a megértésével töltöttük. Mostanra nagyon jó diagnózisokat kaptunk és kiváló kezeléseket. A férfiak számára. A nők azonban másmilyenek, ezért nem ismerik fel, ha baj van a szívükkel. Ez okozza, hogy sokszor egyszerűen eltávoznak, nem kezelik őket időben, nem veszik észre a bajt, így a nők nem élvezhetik a modern gyógyszerek jótékony hatását(3)

Milyen egy férfi szívroham? Szörnyű mellkasi fájdalommal jár, az EKG azonnal kijelzi, így az orvosok egy rendellenes EKG görbét látnak. Az artéria közepén kialakul egy nagy rög, amitől meg kell szabadulni, ezt kell eltávolítani. Bár néhány nőnél előfordul ehhez hasonló szívroham, a nagy többség esetében ezek a tünetek más formában jelentkeznek. Általában a rög nem zárja le teljesen a verőeret, a tünetek enyhék és az EKG görbe is más, emiatt az orvosok nem feltétlenül veszik észre, miről is van szó igazából. Sokszor így akár haza is engedik a beteget.

Megoldást hozhat a női őssejtkutatás

A doktornő kiemeli az őssejtkutatás jelentőségét, főleg a női őssejtek terápiában való használatát: „Mi a fiziológiai különbség férfiak és nők közt? A nők képesek új életet hozni a világra. Emiatt a női őssejtek feltehetőleg jobbak lehetnek a károsodás felismerésében, megjavítják a sérült sejteket vagy akár új szervek megalkotására is képesek. Ez az egyik dolog, amit az őssejt-terápiával próbálunk elérni.” (4)

Az elmúlt 15 évben a kutatások valamint a figyelemfelkeltő kampányok eredményeként bár csökkent a női halálozások száma, még mindig 2-3-szor több nő hal meg szívinfarktusban, mint férfi. Dr. C. Noel Bairey Merz minden nőt kér arra, csatlakozzon a Vörös Ruha Kampányhoz, mely a női szívek védelme érdekében életre hívott kezdeményezés világszerte.

A doktornő teljes előadása az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.ted.com/talks/noel_bairey_merz_the_single_biggest_health_threat_women_face

* A TED egy nonprofit szervezet, melynek missziója, hogy véleményeket osszon meg általában rövid, maximum 18 perces beszédek, előadások formájában. A TED 1984-ben alakult, mint egy konferencia a Technika, Szórakoztatás és Design témákban hangzottak el előadások. Innen is származik a név rövidítése: T= Technology, E=Entertainment, D=Design. A TED mára szinte minden témát felölelhet a tudománytól az üzleti életen át a globális kérdésekig.

Szerző:

Boromisza Piroska

Hivatkozások

  • (1) Canto JG, Kiefe CI. Age-specific analyses of breast cancer versus heart disease mortality in women. Am J Cardiol. 2014;113(2):410-411. doi:10.1016/j.amjcard.2013.08.055. Return to content
  • (2) American Heart Association. Statistical Fact Sheet 2013 Update. Women & Cardiovascular Diseases. Available at: https://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_319576.pdf [accessed 30 June 2020]). Return to content
  • (3) Dey S, Flather MD, Devlin G, et al. Sex-related differences in the presentation, treatment and outcomes among patients with acute coronary syndromes: the Global Registry of Acute Coronary Events. Heart. 2009;95(1):20-26. doi:10.1136/hrt.2007.138537. Return to content
  • (4) Manukyan MC, Weil BR, Wang Y, et al. Female stem cells are superior to males in preserving myocardial function following endotoxemia. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2011;300(6):R1506-R1514. doi:10.1152/ajpregu.00518.2010. Return to content

 

PP-ASP-HU-0252-1     2023. március 16.

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!