Gyakori kérdések a fenntarthatósági törekvéseinkkel kapcsolatban

Gyakori kérdések a fenntarthatósági törekvéseinkkel kapcsolatban 

Számos tényezőt vettünk figyelembe, hogy fenntarthatóbb gyártási és csomagolási folyamatokat alakíthassunk ki, ugyanakkor fenntartsuk szigorú minőségi normáinkat. Biztosítanunk kell, hogy a nagykereskedők, az egészségügyi szakemberek és a betegek mindig ugyanolyan kiváló minőségű termékhez juthassanak hozzá. 

Kép a gyártósorról

Nem lenne fenntarthatóbb, ha teljesen új gyártósorokat és csomagolási koncepciókat hoznánk létre?

Számos tényezőt vettünk figyelembe, hogy fenntarthatóbb gyártási és csomagolási folyamatokat alakíthassunk ki, ugyanakkor fenntartsuk szigorú minőségi normáinkat. Biztosítanunk kell, hogy a nagykereskedők, az egészségügyi szakemberek és a betegek mindig ugyanolyan kiváló minőségű termékhez juthassanak hozzá. 

 

Egyértelműen arra jutottunk, hogy ha az alapoktól lecserélnénk a meglévő gyártási és csomagolási folyamatainkat, az kevésbé fenntartható lenne, mint a meglévő műveleteink optimalizálása.  

 

Ezért egyelőre arra koncentrálunk, hogy optimalizáljuk a jelenlegi csomagolási gyakorlatot, csökkentsük a hulladékot, mérsékeljük a károsanyag-kibocsátást, és egyre több megújuló energiát használjunk. 

Nem kellene lecserélnünk a műanyag buborékcsomagolást más anyagra, például papírra?

A műanyagot gyakran nem nézik jó szemmel, és az emberek úgy gondolják, hogy a papír sokkal inkább környezetbarát választás lehet. Néha azonban szükség van a műanyag használatára, és a papír nem mindig jó megoldás.1 

A buborékcsomagolás műanyag- és alumíniumfólia részei megvédik a tablettákat a nedvességtől, a szennyeződéstől és még az UV-sugárzástól is, amelyek mind befolyásolhatják a gyógyszer minőségét és hatásosságát. Papírcsomagolás alkalmazásával nem tudnánk biztosítani a gyógyszer minőségét és hatásosságát.  

 

A legalkalmasabb anyagok kiválasztásakor ezenkívül a gyártási lánc minden aspektusát figyelembe vesszük, például a logisztikát, vagy a szállítás költségeit és a környezetre gyakorolt hatását. A műanyag például könnyebb, mint a papír, így a gyártási folyamat során történő mozgatása kevesebb energiát igényel, és kevésbé terheli a környezetet.2 

Mindent tekintetbe véve arra a megállapításra jutottunk, hogy jelenleg az Aspirin® Protect csomagolásának leginkább fenntartható módja, ha megtartjuk a műanyag- és az alumíniumfólia kínálta védelmet, de csökkentjük ezeknek az anyagoknak a felhasználását, és folyamatosan keressük az alternatív megoldásokat a jövőre nézve. 

Kép gyógyszerekről
Kép kartonpapír gurigákról

Nem kellene újrahasznosított kartont használnunk a fehér kartonpapír helyett?

Természetes, ha az ember úgy gondolja, hogy az újrahasznosított papír használata fenntarthatóbb, mint a fából készített papír alkalmazása, de közelebbről megvizsgálva látható, hogy ez nem minden esetben igaz.  

 

Az újrahasznosított kartonlapok valójában puhábbak, mint a fehér karton, ezért, ha ugyanazt a stabilitást szeretnénk biztosítani, akkor többet kell használni belőle, így nehezebb lesz. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosított kartonlap esetében több energiára van szükség a szállításhoz és a gyártási folyamatokhoz, mint a fehér karton esetében.3 

 

Az újrahasznosított kartont gyakran több száz kilométer távolságra szállítják. Ezért döntöttünk úgy, hogy továbbra is fehér kartont használunk, amelyet elsősorban helyi forrásokból szerzünk be. 

 

Ha érdekesnek találta ezt a cikket és szeretne többet olvasni erről a témáról, kattintson ide, hogy többet megtudjon arról, mit tettünk annak érdekében, hogy még fenntarthatóbbak legyünk. 

 

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette. 

PP-ASP-HU-0276-1  2023. július 3.

Hivatkozások

  • (1) European Packaging Preferences 2020 (p.4., p.14) Return to content
  • (2) Wood Mackenzie 2020 - Is Paper A More Sustainable Flexible Packaging Material Than Plastic? - Fobes - paper debate (p.2) Return to content
  • (3) A Bayer sajtóadatai Return to content

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!