Így járul hozzá a kutyatartás a gazdik szív- és érrendszeri egészségéhez

Így járul hozzá a kutyatartás a gazdik szív- és érrendszeri egészségéhez

A fizikai aktivitás kulcsfontosságú a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, mégsem szükséges naponta több órát az edzőteremben tölteni. Bármilyen típusú fizikai tevékenység, beleértve a kutyasétáltatást is, pozitív hatással lehet szív- és érrendszerre valamint az egész szervezetre.

Tények

 • A fejlett országokban élő felnőttek többsége napjai nagy részét íróasztalhoz kötve tölti.
 • Az amerikai felnőttek átlagosan napi 11-12 órát töltenek ülve.(1)

Miért ártalmas az egészségre a sok ülés?

 • A hosszú ideig tartó ülés növeli az elhízás, a magas vérnyomás, a megemelkedett vércukor- és koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Mindez metabolikus szindrómához vezet, amely fokozza a szívinfarktus, a stroke és a következményes elhalálozás kockázatát.(1,2)
 • A huzamos ideig (például órákon át) egy helyben ülés károsabb a szívre és az anyagcserefolyamatokra, mint az időközönként megszakított ülés.(1)

Mégis, a felnőttek körülbelül 40%-a nem törődik kellőképpen a fizikai aktivitásával.(2)

Tudta?

Már a minimális mozgás is sokkal előnyösebb, mint a semmittevés.(1,3)

 • A többek által javasolt napi 10 000 lépésnél kevesebb megtétele is számít, ugyanis már az is csökkenti az összhalálozás kockázatát. Több mint 20 000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a minél több lépést tesz meg valaki naponta, annál kisebb nála a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója. Vagyis, ha nem is 10 000, de már napi néhány ezer lépés is pozitív hatású lehet.(3)
 • A Napi 30 perc fizikai aktivitás ellensúlyozhatja a hosszan tartó üléssel járó egészségügyi kockázatokat – derül ki a Columbia Egyetem kutatásából.(1)
Idős pár kutyával

Tények

 • A fizikai aktivitás és a hosszabb élet kéz a kézben járnak.
 • Az ülés fizikai aktivitással való helyettesítése kedvezően hat az egészségre:
  • 30 perc ülés helyett végzett enyhe fizikai tevékenység körülbelül 17%-kal csökkentheti a korai halálozás kockázatát.(1)
  • az ülés felváltása mérsékeltebb vagy erőteljesebb testmozgással, mint például a futással vagy kerékpározással, körülbelül 35%-kal mérsékelheti a korai halálozás kockázatát.(1)

A kutyasétáltatás egészséges és a gazdinál beleszámít a fizikai aktivitásba

A kutyatulajdonosok azt mondják, hogy a legjobb dolog a kutyákban a tőlük kapott feltétel nélküli szeretet. A kutyatartás azonban más előnyökkel is járhat.

 • A kutyatulajdonosok átlagosan 22 perccel többet sétálnak naponta, mint azok, akiknek nincs kutyájuk.(4)
 • Ők a kutyasétáltatás révén napi 2760-nal több lépést tesznek meg, mint azok, akiknek nincs kutyájuk.(4)
 • A kutyasétáltatás jellemzően gyors tempújú sétát jelent, ami alatt a gazdik felpörgetik a pulzusukat.
 • A sebességük körülbelül 5 km/h-ra tehető, ami közepes intenzitású fizikai aktivitásnak felel meg.(4)

Köztudott, hogy a közepes intenzitású gyaloglás ugyanolyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség és más betegségek kockázatát, mint a futás vagy a kerékpározás.
Így a kutyasétáltatás nem csupán élvezetes időtöltés, hanem a szív- és érrendszeri kockázati tényezők ellen is védelmet nyújthat.(4)

Összegzés

 • Minden nap szánjon időt a mozgásra!
 • Bármilyen típusú fizikai tevékenység, beleértve a kutyasétáltatást is, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, javíthatja a hangulatát és meghosszabbíthatja az életét.

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.
 

PP-ASP-HU-0241-1    2023.február 28.

 

Hivatkozások

Kapcsolódó cikkek a témában:

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

 

Az Aspirin® Protect tabletta szedése ajánlott heveny szívizomelhalás ( miokardiális infarktus ) kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, 45-79 év közötti férfi és 55-79 év közötti nőbetegek esetében, a haszon/kockázat (pl. gyomor-, bélrendszeri vérzés) arány értékelését követően, valamint átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringészavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére felnőtteknél.
 

PP-ASP-HU-0323-1 2024. január 29.Acetilszalicilsav tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!